sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Hauki-jokirapuburgerit

No nyt kun tuo briossiburgersämpylöiden teko tuli opeteltua, niin sormethan jo syyhysivät päästä täyttöhommiin. Koska tuota lihaa kuluu taloudessamme sen verran, että välillä itseäkin hirvittää, lähdettiin nyt keveämmin kalalinjalle. Sitä  ei viime aikoina ole lautasilla juurikaan näkynyt... Inspiraationa toimivat Streat Helsinki 2014- festareilla ihastusta herättäneet Liesikiesin hauki-jokirapusliderit.

Meillä se jokirapu meni tosin pihvin sijaan majoneesikastikkeeseen, joten sotkulta ei kyllä vältytä. Mutta eipä ole tarviskaan! Kalan jauhamiseen suosittelen monitoimikonetta. Itse yritin sitä sillä lihamyllylläni, jonka tulin kerran vahingossa piimänhakureissullani kotiin raahanneeksi. Ei onnistunut. Hermot siinä kyllä meni palasiksi. Tungin sen sitten blenderiin, jonne ei muuten kannata työnnellä kapustoita vaikka kuinka olisi nähnyt ammattilaisten tekevän niin Vuoden Kokki-kisassa. Kevätsipuli kannattaa muuten hienontaa erikseen ja lisätä valmiiseen massaan, koska sillä on taipumus värjätä koko seos vinkeän vihreäksi. 

Omiimme haimme innoitusta Aasian makumaailmasta, joka käy kalan ja kurkun kylkeen erinomaisesti. Kevättä on sydämessä, ilmassa ja lautasella, hei!





Briossireseptin burgereita varten löydät täältä.

4 burgeria tai 8 slideriä

Haukiburgerit:

400 gr haukea tai muuta valkoista kalaa
1/2 dl hienonnettua kevätsipulia
1/2 dl kookosmaitoa
1 kananmuna
(1/4 dl kookoshiutaleita)
1/2 pienestä chilistä
1 limen kuori
1 pieni valkosipulin kynsi
1 tl hienonnettua inkivääriä
suolaa, pippuria

Tarjoiluun: salaatinlehtiä, 1 punasipuli, kurkkua, limen lohkoja

Hienonna kala ja lisää sitten joukkoon muut ainekset, kookosmaito viimeisenä koneen ollessa käynnissä. Massa on aika löysää, joten kääntele joukkoon halutessasi kookoshiutaleita. Anna levätä kylmässä puolisen tuntia. Muotoile pihveiksi (paistamisessa voi käyttää apuna rengasmuotteja!) ja paista voin ja öljyn sekoituksessa pannulla molemmin puolin kunnes ne saavat kauniin värin. Seos on aika löysää, mutta älä huoli, kyllä se pannulla jähmettyy koossapysyväksi!

Jokirapumajoneesi:

1 dl majoneesia
1 dl valutettuja jokiravun pyrstöjä
1/4- 1/2 pienestä chilistä (riippuen sen tulisuudesta ja omista mieltymyksistäsi)
1/2 - 1 tl hienonnettua inkivääriä (maun mukaan, taas)
1/2 limen mehu + kuori
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa, pippuria

Sekoita ainekset ja anna maustua kylmässä puolisen tuntia. Tarkista maku ja suolaa ja pippuroi se (halutessasi) vasta tässä vaiheessa.

Paahda sämpylät, kasaa päälle salaatinlehtiä, ohuesti suikaloitua punasipulia, kalapihvi ja tuoreita korianterinlehtiä. Kruunaa komeus jokirapumajoneesilla ja tarjoile.



Vaikka katuruoasta onkin kyse, niin tarjoiltiin se sitten kumminkin tuollaisilta hopeavadeilta.
Ihan siltä varalta että Hyacinth Bucket sattuisi pistäytymään...Ei sitä kyllä näkynyt.


______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


14 kommenttia :

  1. Minulle tuli eilen paha ähky makkarakurssilla, ei voinut syödä mitään loppupäivänä eikä vieläkään ollut yhtään nälkä, kunnes näin tuon kuvan burgeristasi. Kuului vatsasta melkoinen murina, hyvä ettei Kammenpyörittäjä herännyt siihen toisessa huoneessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. makkarakurssi <3 !!! mä niin odotan siitä uuden kodin keittiötä jonne sinne mahdun levittäytymään makkarantekosavottaan :-)

      Poista
    2. Minäkin haluan kyllä kokeilla kotioloissakin, kunhan saan sopivat värkit hankittua. Mutta ensin ilman yleisöä, jos ei vaikka luonnistukaan:D Oletko sinä usein tehnyt makkaroita? Onko takuuvarmaa ohjetta? En halua niin kuivia tuotoksia tehdä, kuin eilen.
      ps. pitäisi pakata, lento lähtee muutaman tunnin päästä, mutta kun se on niin ikävää puuhaa...

      Poista
    3. no en ole päässyt vielä unelmassani siihen vaiheeseen - tuo 1,5 neliön keittiö on jo sen verran haasteellinen siihen ;-) haaveissani pyöräyttelen pakastimen täyteen mitä eriskummallisempia kombinaatioita harva se päivä... mihin matkanne tällä kertaa vie?

      Poista
  2. Onpas viettelevä hamppis! Yhtäkkiä mä näen jokirapuja joka reseptissä, Kokkipottilassa oli katkaravuista myös ihana skagenröra-pasta. Ja mä muuten söin loput carb cakeistani hampparityyliin paahdettujen ruisleipien välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on kyllä viime aikoina tullut niin vallattomaksi kaupoissa heittäydyttyä että jokirapuja on hamstrattu sellaisia määriä, että kyllä tulee blogissa vastaisuudessakin näkymään :-)

      Poista
  3. Kerrassaan mahtava kokonaisuus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. odotas vaan - tulossa on myös ankka-confit-burgeria mango-chili-inkiväärimajoneesilla :-)

      Poista
  4. Nuo maistuivat varmaan aivan ihanilta;just sellaisiltaä jotka tällaiselle lihakammoisellekin maistuvat:) Ja hih,olivatpa ne kovan työn takana;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olivathan ne! onneksi on talouksien fuusioitumisen myötä tulossa minunkin keittiöön lisää neliöitä ja varustelutasoa ;-) kalaa on suunnitteilla lisääkin - on sen verran lihavoittoiseksi elämä mennyt ;-)

      Poista
  5. Tunnustan olevani suomen kovin haukifani ja suurkuluttaja :-) huippu setti ja aina on tilaa ja kysyntää kovalle haukiburgerille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on! viime aikojen lampaanhaudutteluiden ja ankankonfitointien jälkeen oli kyllä kala poikaa :-)

      Poista
  6. Onpa hyvän näköinen haukipihvi ohje. Kookosmaitoa ja -hiutaleita kalan kanssa, nam! Tein joskus intialaiseen tapaan kookoksella ja chilillä maustettua siikaa - toimi! Niin eiköhän tämäkin meikälle maistuis :)

    VastaaPoista