torstai 24. huhtikuuta 2014

Mangoa, chiliä, inkivääriä ja jokirapuja

Kyllä sitä useinkin tulee huomattua, kuinka vinksahtaneet ne prioriteetit minullakin on. Taannoin postiluukusta tipahti Verovirastolta postia, jonka mukaan olen kerrankin saamapuolella. Kävikö mielessäkään käyttää se johonkin yleishyödylliseen? Tai edes VISA-laskun maksamiseen? No ei. Ensimmäinen ajatus oli "ooh, mihinkähän kaikkialle sitä tekisi pöytävarauksen?"

Sinne ne rahat menevät - kurkusta alas. Tavalla tai toisella. Ja hyvää se meidän elämämme on, ei siitä mihinkään pääse. Jos jääkaapintyhjentämisponnistusten tuloksena syntyneet hävikinminimoimisherkutkin ovat linjaa ankankoipiconfit-päärynäsalaatti, niin kyllä silloin aika syvällä #Firstworldproblems - pilvissä kellutaan!

Viimeisin oli taannoisten burgerpläjäysten kastikkeiden parhaat puolet yhdistävä tahna. Joka oli pökerryttävän hyvää. Haukiburgerin jokiravut, Ankka-confit-burgerin mango-chili-inkiväärimajoneesi, libanonilaisesta lammaspizzasta ylijääneet granaattiomenansiemenet ja turkkilaisen jogurtin jämät.

Tämä on majoneesikastiketta paksumpi ja täyteläisempi, johon mango antaa ihanaa hedelmäisyyttä jota granaatinomenansiementen pirskahtelevainen rakenne komppaa. Chili antaa tällä viipyilevää poltetta, jota inkivääri ja lime puolestaan viilentävät. 

Ja ihan tolkuttoman monikäyttöinenhän tämä on. Kokeile uuniperunalle, leivän päälle, salaattiin, crostineille cocktai-palaksi, suolaisten lettujen täytteeksi, wrappeihin...

Kahden hengen yhden istuman tarpeisiin tätä tuli vähän turhan paljon. Naapurinpojan kysyessä että säilyykö se seuraavaan päivään jouduin kuitenkin toteamaan että "ei, jos minusta on kiinni...!"

1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
1,5 dl valutettuja jokiravunpyrstöjä
reilu 1 dl mangopyrettä (tai vaikka sellainen 60 gr pieni purkki Piltti-sarjan mangososetta)
1 pieni chili
1/2 limen kuori ja mehu
1 reilu tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 reilu rkl hienonnettuja tuoreita korianterinlehtiä
1/2 tl curryjauhetta
1/4 - 1/2 granaattiomenan siemenet (koosta rippuen)

Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa n. tunnin verran. Tarkista maku ennen tarjoilua ja mausta tarvittaessa. 







Ja vaikka nuo jokiravut pois jättäisikin, on tuloksena mitä ihanin kastike, jota meillä tullaan kesän grilliherkkujen kanssa hyödyntämään vielä monta kertaa!

____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


4 kommenttia :

  1. Oijoi, kaikenlaiset tahnat ovat ihania, mutta tuo kuulostaa jo herkulta potenssiin 10...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli mausteista poltetta, aasialaista twistiä, kesäistä hedelmäisyyttä ja niitä jokirapuja :-) ahhhhh...!

      Poista
  2. Mmmm, kutkuttavan kuulloiset maut. ;)

    VastaaPoista