torstai 17. huhtikuuta 2014

Gluteeniton appelsiini-rosmariini-polentakakku

Lähestyvä muutto on kiristänyt hermoja. Minä kun vihaan muuttoa. Ja pakkaamista ylipäätänsä. Muuton hetkellä kun sitä vasta tajuaa, että kuinka paljon turhaa tavaraa sitä omistaakaan. Vintiltä löytää kokonaisia laatikoita, joita ei ole edellisen muuton jäljiltä edes avattu. Joista paljastuu sitten sellaisia helmiä kuten kaikki Jeevesin tuotantokaudet VHS:llä - formaatti, jonka soitinta en ole koskaan edes omistanut. Niin, ja metritolkulla C-kasetteja (olen näköjään jossain vaiheessa ihan aidosti arvostanut mm. Haddawayn ja Janet Jacksonin antia ihmiskunnan musikaaliselle perinnölle...) 

Ja pakkaaminen  - se ei ole koskaan ollut vahvuuksiani myöskään. Nykyään teen jo lentoliput varattuani kuvitetun listan siitä, mitä mukaan lähtee. Joka onkin ihan paikallaan, sillä historiasta löytyy mm. ressu Irlantiin, jonne olin unohtanut pakata mitään alusvaatteita. Eipä sillä toisaalta ollut loputa väliäkään, sillä unohdin lähdön aamuna myöskin herätä ja missasin koko lennon...

Toistaiseksi panostukseni muutaman viikon päässä häämöttävään organisaatiotaitojen ja logististen kykyjen ponnistukseen on ollut kuivakaapin tyhjentäminen. Leipomista siis! Tuloksena oli tämä polentaranskalaisista ideansa saanut gluteeniton, polenta-pohjainen kakku, joka saa mehevyytensä appelsiinista ja extraa rosmariinista. Tuo lempiyrttini kun käy niin hyvin myös jälkiruokiin kuten sitruuna-rosmariini-crème brûlée, kriikuna-rosmariiniflan ja nämä sitruunaiset kohokaskakkusetkin osoittivat.

Appelsiinin voi halutessaan korvata sitruunalla. Jos ei ruokailijoista gluteenivammaisia löydy, voi mantelijauhojen sijaan puolestaan käyttää tavallisia jauhoja. Alkoholin voi toki jättää poiskin (käytä silloin 3 appelsiinin kuori), mutta sitruunaruoissa Limoncello ja appelsiiniruoissa puolestaan Cointreau vain antavat sellaista sitruksista syvyyttä, joka nostaa ne ihan uudelle tasolle. Tsekkaa vaikka tämä kymmenen ällän pasta





Appelsiinipolentakakku:

200 gr voita
150 gr sokeria
150 gr mantelijauhoa
2 dl (n. 140 gr) hienoksi jauhettua polentaa
1,5 tl leivinjauhetta
3 appelsiinin raastettu kuori ja 2 appeliinin mehu
(1 reilu rkl Cointreauta/ Grand Marnieria/ Triple Seciä jolloin 2 appelsiinin kuori riittää)
3 kananmunaa
1,5  rkl hienonnettua rosmariinia

Ota voi hyvissä ajoin pehmenemään huoneenlämpöön. Tätä voi nopeuttaa entisestään paloittelemalla sen pieniksi kuutioiksi.Vaahdota sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi ja lisää sitten joukkoon kananmunat yksi kerrallaan, välissä huolellisesti vatkaten.Lisää sitten appelsiinkuoriraaste ja 2 appelsiininmehu ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (omani oli halkaisijaltaan 20 cm) ja paista 175 asteessa 70-75 minuuttia. Peitä pinta tarvittaessa vaikka foliolla jos se näyttää tummuvan liikaa. Kypsyessään se alkaa vetäytyä reunoistaan ja kakkuun työnnetty testitikku pysyy kuivahkona. Nosta uunista ja anna jäähtyä vuoassaan. Tee sillä välin appelsiinisiirappi.

Appelsiini-rosmariinisiirappi:

1 appelsiinin mehu (1 dl)
1 dl sokeria
1 rosmariininoksa

Mittaa ainekset pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Anna porista hiljalleen viitisen minuuttia anna jäähtyä. Siivilöi.

Pistele kakun pinta vaikka coctail-tikuin. Kaada jäähtynyt siirappi kakun päälle. Anna siirapin imeytyä puolisen tuntia ja kumoa kakku ja irrota paperit. Näin paraatipuoleksi jää se tasainen, nätimpi puoli ja siirappi puolestaan levittyy tasaisemmin koko kakkuun.

Koristele appelsiininviipaleilla ja rosmariininoksilla. Tai kerma-taikka mascarponevaahdolla. 

Mamma mia! Vaikka lähipiiristä gluteenivammaisia löytyykin niin leivon niille vaikka ensi viikolla jotain. Tämän taidan syödä ihan yksin...!





_______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      



6 kommenttia :

  1. Muutto kiristää aina hermoja ,mutta sitten huomaa,miten paljon turhaa roinaa sitä onkaan keräytynyt.Vähän samanlaista kakkua tekee Gideon;kanta-kahvilani Sugar Cafen omistaja.kondiittori,mutta rosmariinia ei Gideonin appelsiinisesta polentakakusta ole löytynyt,,muita aineksia kyllä.
    Sä varmaan nauttisit jos sulla olisi pihalla sellainen rosmariinipuska kuten mulla tässä ikkunan alla puistossa;D tykkään rosmariinistä mutta käytän sitä ihan liian vähän;viimeksikin meni hiuksia varten...
    Ihanaa pääsiäisen aikaa teille kyyhkyläisille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ikävä on niitä Espanjan-pihallani rehottaneita rosmariinirämeikköjä... :-/ Onneksi muu elämä kompensoi sitä, että joutuu turvautumaan supermarketin yrttivarantoihin ;-) Hag sameach sinnekin, ihanainen!

      Poista
  2. Vou, tosi hyvä idea. Polenta on iso suosikki ja sitä meidän köökissäkin käytetään reippaasti vaikka se ei blogissa näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mun aikaisemmat yritykset gluteenittomassa leivonnassa on kirjaimellisesti murenneet käsiin. Tämä sen sijaan ei käsissä kauaa ehtinyt vanhetakaan... :-)

      Poista
  3. Millaistahan on tuo hienoksi jauhettu polentajauho ja mistä sitä Ssuomessa saa? Käytin risentan polentaa, joka on jonkin verran karkeaa. Pitääkö jauhon olla ihan sellaista hienoudeltaan kuin esimerkiksi vehnäjauho? Kakku on uunissa, saas nähdä millainen siitä tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei se omanikaan muistaakseni kyllä mitään ihan vehnäjauhomaista ole koskaan ollut... kerro ihmeessä miten kävi :-)

      Poista