torstai 6. maaliskuuta 2014

Ankkaa vaikeimman kautta

Asioita voi tehdä monella tapaa. Niinkuin vaikka ruokaostoksia. Pääsääntöisesti tapoja on kaksi, joista sitä helppoa ja käytännöllistä edustaa Brittibroidin ja vaimokkeensa Tukkataikurin tapa pakata auto sunnuntaina kohti laitakaupungilla sijaitsevaa hypermarkettia ja suorittaa tulevan viikon ruokaostokset etukäteen laaditun Excel-taulukon mukaisesti kätevästi saman katon alla.

Sitä toista edustaa sitten tämä perheen ruokabloggari, jonka lauantai kuluu paikasta toiseen poukkoillessa keskiviikkona tuherretun, mutta viimeistään jo torstaina hukatun ostoslistan kanssa. Lihat Hakaniemen hallista, mausteet sekä äyriäiset Vii Voanilta, ja yrtit , pavut ja sensellaiset Hauler Oriental Marketista. Sitten Alkoon, normaalikauppaan ja päivän päätteeksi tie vie vielä usein Museokadun kivijalkakauppojen maailmaan. Simpukoita ja maalaisleipää Antoneilta, pastaa Hellasta ja Herkusta, jälkkäriherkkuja Petriltä... Aikaa ja budjettia ei tuo jälkimmäinen metodi juurikaan säästä, mutta on siinä oma tunnelmansa. Ja eiväthän ne erikoisliikkeet bisneksessä ilman asiakkaita pysy!

Ja kyllä ne hermotkin siitä palautuvat kun kaikki ostoskassit saa viimein raahattua kädet gorillan lailla maataviistäen kotiin ja viinipullo poksahtaa auki ruoanlaiton alkamisen merkiksi (kyllä, legendaarisen Keith Floydin perintöä vaalitaan keittiössäni hartaasti!). Edellisen Tour De Helsingin jäljiltä mukaan tarttui mm. ankkaa, joka hautui uunissa yrttien, valkosipulin ja kiinalaisen viisimausteen ryydittämänä. Kaveriksi appelsiinista ja rosmariinista potkunsa saanutta polentaa ja karpalohyytelöstä ja punaviinistä (jep, toisinaan sitä viiniä jää ihan ruoanlaittoonkin!) hautunut kastike. Ja niiden ihanien tuoksujen leijaillessa keittiöstä sitä taas muistaa, miksi ne rakkaat ihmiset ovat vähän vaivannäkemisenkin arvoisia - on niitä vaan niin kivaa hemmotella!





Kahdelle

Ankka:

2 ankankoipea
8 oksaa timjamia
8 oksaa rosmariinia
6 isoa valkosipulinkynttä
suolaa
1/2 rkl kiinalaista viisimaustetta (sekoitus inkivääriä, anista, fenkolia, kanelinkuorta ja pippuria)

Hiero suola ja viisimauste ankan pintaan. Kuori valkosipulinkynnet ja hajoita kevyesti veitsenlappeella. Aseta ankat yrttien ja valkosipulin päälle uunivuokaan ja paahda 190 asteessa tunnin verran. Valele ankkaa välillä niistä tihkuvalla rasvalla. Se, kuinka paljon sitä irtoaa, on ihan ankasta kiinni - jos omasi on kovinkin supermallimaisen rasvaton, voi tarvittaessa lorauttaa päälle hieman oliiviöljyä.

Tunnin jälkeen valuta vuoan pohjalta rasva pois jos sitä on (siivilöi, säilytä ja käytä vaikka paistamiseen!). Kaada päälle kastike ja jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia, muutaman kerran ankkaa kastikkeella valellen. Siivilöi kastike ja runno yrttejä ja pehmenneitä valkosipuleita niin, että ne luovuttavat viimeisetkin arominsa (muista raapia siivilän alapuolelta se tahna mukaan kastikkeeseen!) ja tarjoa ankan ja vaikka polentan kanssa.

Kastike:

3,5 dl punaviiniä
3,5 rkl hyvää karpalohyytelöä
1 tähtianis
1 (kassia)kanelitanko
1/2 tl appelsiininkuorta 

Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta, niin että hyytelö sulaa. Keitä kymmenisen minuuttia, poista tähtianis ja kanelinkuori ja kaada ankan päälle.

Appelsiini-rosmariinipolenta:

2,5 dl polentajauhoa
5 dl vettä
(1 kanaliemikuutio)
1/2 appelsiininmehu
1/2 appelsiinin kuori
1 iso rkl voita
(pari desiä hienoksi raastettua parmesaania)
2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
suola, mustapippuria

Keitä polenta ohjeen mukaan eli suunnilleen näin: Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää halutessasi liemikuutio. Sekoita joukkoon appelsiinimehu ja kuoriraaste. Lisää polenta koko ajan voimakkaasti sekoittaen, jotta seoksesta tulee tasainen. Mikäli seos näyttää paksuuntuvan liian paljon liian pian, lisää nestettä. Laske lämpöä ja anna hautua kannen alla 20 minuuttia välillä sekoittaen, jotteivät pohja tai reunat kuivu liikaa. Tarkista kypsyys 20 minuutin jälkeen ja jatka tarvittaessa vielä kymmenen minuuttia, jotta se on tarpeeksi pehmeää ja kypsää. Sekoita joukkoon voi (ja halutessasi parmesaani), rosmariinisilppu ja mausta suolalla (ei tarvita jos käytät parmesaania!) ja mustapippurilla. Tarjoile ankan ja kastikkeen kanssa. Halutessaan polentan voi tehdä etukäteen, lusikoida öljyttyyn, esim. suorakaiteen muotoiseen vuokaan, antaa sen jähmettyä muutaman tunnin kylmässä ja grillata haluamasi muotoisiin paloihin leikatut levyt - tähänkin ohjeita tulossa blogissa lähiaikoina!






______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


 http://www.andalusianauringossa.com/2013/10/conejo-al-ajillo-kaniconfit.html   http://www.andalusianauringossa.com/2013/06/lampaanpotkaa.html   http://www.andalusianauringossa.com/2013/06/appelsiiniankkaa_25.html


    

10 kommenttia :

  1. chef Tapsa (Tapani Ritavuori)6. maaliskuuta 2014 klo 10.58

    Keith Floydia (R.I.P) on paljosta kiittäminen! Hän aikoinaan ohjelmassaan valmisti ruokaa Goassa, jonne lähdimme hyvin nopeasti ja jossa käymme nykyisin usein. Myöskin Goalaista ruokaa valmistamme silloin tällöin. Toisekseen hän nimenomaan opetti kokkaamaan lasi toisessa kädessä, jolloin siitä on helppo kaataa sekä suuhun että ruokaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herra Floyd oli minulle se TV-kokkien ensirakkaus, jonka elämännautinnollinen asenne ilahduttaa uusintojen muodossa yhä tänäkin päivänä :-) Ja se lasi kädessä tekee kyllä kaikesta hauskempaa!

      Poista
  2. No siin on viimeisen kaunis annos ja varmasti myös perkuleen hyvää. Koipi voittaa rinnan mennen tullen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mää kävin kurkkimassa tuota sun uusinta tuotosta ja aijai ettei teilläkään kyllä ihan nälässä siellä olla :-)

      Poista
  3. Kyllä se vaan niin on että viikonlopun ruokaa laittaessa viinin siemailu on must ! Herkullisen näköinen annos, kyllä tosiaan hemmottelet rakkaitasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä! sillä paranee niin maailma, psyyke kuin keitoksetkin :-)

      Poista
  4. Kauhean tuttua tuo eri kaupoissa poukkoileminen ja ostaminen;D Niin täällä kuin aikonaan Helsingissäkin ja jopa osa kaupoista entisiä vakkareita;D En erityisemmin tykkää polentajauhoista tehdystä polentasta mutta tein kerran polentaa ihan tuoreesta maissista Ottolenghin mukaan,ja se vasta olikin hyvää(ohje blogissa..)
    Onko tietsikka-ja uuniongelmat jo eilisen päivän murheita? Hups,olet ottanut tänne tuon kamalan numerovahvistuksen...please please ota se pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuorepolenta kuulostaakin mahtavalta (koskapa ottolenghi olisi väärässä ollutkaan..!) uuni on uusittu ja tietokone palautuu huollosta vielä tänään :-) numerovahvistuksen jouduin ottamana toistaiseksi käyttään (ani mitztaeret!!!) koska blogi joutui sellaisen spammivyöryn kohteeksi (satoja viestejä päivässä...) toivon, että saan sen vielä pois käytöstä.

      Poista
  5. Kuullostaa hyvältä, pitäisikin joskus itse kokeilla ankan valmistamista!

    VastaaPoista
  6. suosittelen - ankka on ihan parasta :-)

    VastaaPoista