perjantai 20. joulukuuta 2013

Valkosipulista sinappisilakkaa

Silakka se on metka kala. Se kuuluu erottamattomasti kesään ja uusiin perunoihin, mutta on vähintäänkin yhtä olennainen osa myös  joulupöytää. Etenkin sinappihunnussaan. Joka on se enemmän tai vähemmän virallinen dress code noille joulun herkuille. Tämä saa lisäksi syvyyttä paahdetuista valkosipulinkynsistä, joista en vain saa tarpeekseni.

Ja jos joulupöytään meinaa silakkata laittaa, niin prosessi on aloitettava aika lailla än-yy-tee-nyt.

Parhaimmillaanhan tämäkin on ihanan tumman, maltaisen leivän kanssa. Kokeile vaikka saaristolaisleipää tai viikunaista joululimppua. Sitten vielä snapsi käteen ja kah, kun on kystä kyllä!






400 gr silakkafileitä

Kypsytysliemi:


1,25 dl etikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

Huuhtele silakkafileet ja valuta/ taputtele kuiviksi. Sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään ja kaada silakkafileiden päälle. Anna raakakypsyä peitettynä kylmässä 6-8 tuntia. Valuta huolellisesti.

Maustekastike:

1 dl sinappia
2 rkl sokeria
reilu 1/2 tl valkopippuria (jauhettua)
1,5 rkl valkoviinietikkaa
2 isohkoa paahdettua valkosipulinkynttä (ohje täällä)
1 dl öljyä
1/2 dl vettä
1 tl suolaa
1 reilu rkl hienonnettua tilliä (n. 1 dl kukintoja)


Sekoita sinappi, viinietikka ja mausteet keskenään ja lisää sitten öljy voimakkaasti sekoittuen. Kun ainekset ovat kunnolla sekoittuneet, lisää vesi ja sekoita kermaisen tasaiseksi seokseksi. Asettele silakat (lasi)purkkiin kerroksittain kastikkeen kanssa. Anna tekeytyä muutaman päivän ajan ennen tarjoilua. Heiluttele purkkia tarvittaessa, jotta kastike leviää tasaisesti.





Toim. huom. Toki tämän voi tehdä sillistäkin - leikkaa silloin kaupasta ostamasi sillit leveyssuunnassa reilun sentin siivuiksi ja anna maustua kastikkeessaan kylmässä seuraavaan päivään. 

______________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?


        




4 kommenttia :

  1. Silakka on kyllä hyvää(paitsi silloin kun sitä paistetaan niin se haju on kamala....).Pitäisi ostaa sardiineja,niin voisi tehdä tämänlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en ole kyllä vielä tähän päivään mennessä saanut silakkaa josta en olis tykännyt :-) Tää oli kyllä hyvää - onneksi olin yksin niin ei tarvinnut hävetä sitä että nuolin purkinpohjankin :-)

      Poista
  2. Kyllä tulee mieleen joulupöytä ja alku napostelut :) Näitä on kaiketi samanlaisella ohjeella meilläkin jouluna tehty. Ootko kokeillu ranskankermasilakoita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voin kertoa, että joulupöytään jäi vain tyhjät purkit - kaikki ehti mennä :-) ranskankermapohja mulla oli niissä sitruunasilakoissa ja hummerisilakoissa. Niitäkin kyllä tekis taas mieli...!

      Poista