torstai 29. elokuuta 2013

Uunikuivatut tomaatit

Muutama vuosi sitten ystäväpiirini saadessa taas yhden syöpädiagnoosin, oli se aika kova paikka - olin vasta alle vuosi aikaisemmin menettänyt samalle pirulaiselle edellisen ystävän. Herrasmies halusi antaa minulle muuta ajateltavaa ja jotain elävää, mihin huomioni kiinnittää ja istutti minulle yrttitarhan. Rosmariini, ruohosipuli ja minttu suhtautuvat tehtäväänsä asiaankuuluvalla elinvoimalla, basilika hieman heikommin. Korianterin suhteen olen sen sijaan jo menettänyt toivoni. Nyt tarhaan on (taas uuden diagnoosin myötä) lisätty myös timjami ja sitruunatimjami.






Elämän pieniä suuria ylellisyyksiä on voida pistäytyä omalla pihalla keräämässä taatusti tuoreita yrttejä. Tällä kertaa niitä käytettiin uunikuivattuihin tomaatteihin, joita on muuallakin blogeissa näkynyt. Niitä kaupasta ostettuja aurinkokuivattuja tomaatteja mehukkaammaksi nämä jäävät, mutta yhtä monikäyttöisiä nämä ovat. Sellaisenaan tapas-pöydässä, salaateissa (kokeile vaikka St. Tropez- salaattiin!), leivän päällä, pizzassa, ruokalahjana...

Jotkut reseptit seloittavat öljyn joukkoon hunajaa - itse tykkään enemmän hapokkuudesta, joten lisäsin pikkulorauksen valkoviinietikkaa.

Tästä annoksesta tulee kaksi tuollaista vajaan puolen litran tölkkiä.

Tomaatit:

750 gr (luumu) tomaatteja
1 reilu tl sokeria
1 reilu rkl kuivattua basilikaa
suolaa, pippuria
2 oksaa rosmariinia
2 oksaa timjamia
2 valkosipulinkynttä

Öljy:

3 dl oliiviöljyä
2 rosmariininoksaa
2 timjaminoksaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl valkoviinietikkaa

Leikkaa tomaatit pitkittäin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Asettele ne leivinpaperin päälle, ripottele päälle sokeri, basilika, ohuiksi siivuiksi leikattu valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kuivua 90-100-asteisessa uunissa 4-5 tuntia. Vaikka omani oli kiertoilmauuni, tuli lopputuloksesta parempi kun uuninluukun piti raollaan puukauhan avulla - näin kosteus pääsee haihtumaan paremmin.

Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään ja lado tomaatit kerroksittain öljyn kanssa purkkeihin, niin että tomaatit ovat kokonaan öljyn peitossa. Laita myös yrttioksat purkkeihin ja anna mausta ainakin vuorokauden ajan kylmässä.

Mausteöljyä ei muuten kannata tomaattien loputtua heittää hukkaan, vaan se kannattaa käyttää joko paistamiseen tai salaatinkastikkeena!





Ja vaikka blogini tehtävä ei olekaan ruokaohjeita kummempia ohjeita elämään tarjota, niin tässä on yksi asia, joka olisi hyvä muistaa: rakkaus on se yksi asia, jota meillä kaikilla on nykyisessäkin taloudellisessa taantumassa varaa tuhlata; se yksi asia, joka vain kasvaa sitä myötä mitä enemmän sitä annamme. Muistakaa siis rakastaa nyt, sillä huomisesta ei koskaan tiedä. 

Tämä pienen elämän suuri ylellisyys muistutti taas relevanttiudestaan saadessani juuri uutisia toisen ystävän kuolemasta. Suurin odotuksin hän oli juuri aloittanut haaveilemansa elämän auringossa... elämän, joka sitten jäikin lyhyemmäksi kuin kukaan olisi arvannut.

7 kommenttia :

  1. Olen todella pahoillani ystäväsi poismenosta, osanottoni suruunne.

    Tätä elämän katoavaisuutta yritän takoa itselleni, pitäisi luopua sitku-elämisestä. Ja juu, yritän myös kertoa säännöllisesti, kuinka paljon välitän läheisistäni. Tai ainakin tehdä heille hyvää ruokaa joka päivä, sekin on rakkaudenosoitus.

    VastaaPoista
  2. TVoi ystäväiseni,olen niin pahoillani ystäväsi poismenon johdosta.yöpä on niin julma sairaus;olen sille mentänyt vanhempabi ja siskoni ja monta muuta.Ihanan ajattelevainen herrasmies,joka perusti sinulle tuollaisen pienen yrttitarhan:-) Silöttyjä tomaateja teen minäkin tuohon tyyliin;etenkin nyt kun tomaatit ovat vielä parhaimmillan ja paljon edulisimpia kuin talvella.Otaksün että siellä Andaluciassa on samoin.Halit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ihanainen. Se on vielä pelottavan todennäköinen diagnoosi- vähintään joka neljäs länsimaalainen kun sen jossain vaiheessa elämäänsä saa. Ironian huippu on se, että tuo nyt kuollut ystäväni oli omasta syövästä selvittyään päättänyt nimenomaan kesittyä siihen täysillä elämiseen, jonka seurausta tuo kauan haaveissa ollut muutto Pohjois-Afrikan aurinkoonkin oli. Ja sitten kävikin näin.

      Poista
  3. Sorry nuo kirjoitusvirheet,se on tämä tabletti taas.....

    VastaaPoista
  4. Onnea,olet ehdokkaana Glorian parhaasssa ruokablogikategoriassa,hieno saavutus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia suuresti :-) Olihan se melkoinen yllätys - ihan mieletön kunnia!

      Poista