sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Soppasunnuntai: kurpitsaa ja morcillaa

Soppasunnuntaissa oltiin tänään kuumeisia (ja laiskoja) ja otettiin inspiraatio suoraan El Chorrossa nautitusta kurpitsa-morcilla-annoksesta. Tuota morcillaa kun oli vielä Fabada Astuarianan jäljiltä pakkasessa, joten tähän se tiensä sitten löysi.

Itse paahdoin kurpitsan sipulin  ja valkosipulin kanssa öljyllä pirskoteltuna ja suolalla ja pippurilla maustetuna 175-asteisessa uunissa, koska tykkään sen antamasta makeudesta, mutta sen voi kaivaa kuorestaan, pilkkoa paloiksi ja pehmittää kattilassakin. Tuolloin keitto myös valmistuu nopeammin. 

Morcillan voisi korvata tuhdin makuisella verimakkaralla, joskin verta, tuota elämän eliksiiriä kammoavat voivat halutessaan ripotella keiton päälle myös krutonkeja (täysjyväleivän pähkinäisyys käy tähän parhaiten) ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä (etteivät nekään mene hukkaan!).

Kahdelle

n. 600 gr kurpitsa (omani oli myskikurpitsa)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 - 5 dl kana- tai kasvislientä
1 tl kanelia
1/4 tl muskottia
1/4 tl neilikkaa (tai maustepippuria)
suolaa, pippuria
(kermaa)

100 gr morcillaa/ verimakkaraa TAI
2 täysjyväleipäviipaletta + käyttämäsi kurpitsan siemenet

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja lohko sisus kuutioiksi. Siivuta sipuli ohuiksi renkaiksi ja säästä muutama viimeistelyyn. Pehmitä silputtu sipuli ja valkosipuli öljyssä kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää joukkoon kurpitsakuutiot ja anna saada hieman väriä. Lisää liemi ja keitä hieman poreillen kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmeitä. Soseuta tasaiseksi ja mausta. Lisää halutessasi loraus kermaa ja kuumenna. 

Paista morcillaan tai verimakkaraan rapea pinta. Paista muutama sipulisiivu sen rasvassa pehmeäksi.  Tarjoile keiton kanssa. 

Jos teet krutonkeja, leikkaa leipä kuutioiksi ja paista niihin vähässä öljyssä pannulla rapsakka pinta. Loppua kohden sekoita joukkoon myös kurpitsansiemenet ja jatka paistamista kunnes niissäkin on hieman väriä. 




4 kommenttia :

  1. Oi,toi morcilla on niin huippua. Laitappa pati kiloa tulemaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onpa ihana että joku siihen suhtautuu tuollaisella intohimolla :-) itse yritän siihen totuttautua yhäkin...seuraavalla kerralla voin helposti sitä tuodakin :-)

      Poista
  2. Kurpitsakeitot ovat aina ihania. Tuskin maltan odottaa, että nuo pihan taimet tuottavat jotain ( pidetään siis peukkuja, että tuottavat edes jotain ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon niin kateellisena seurannut muiden kotipuutarhojen antimien kasvua ja satoa - itse kun joudun keräämään urbaanin satoni Stockalta :-)

      Poista