keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Juhannuskalenterin 3. luukku: meksikaanivegaanihaaste eli meksikolainen mustapapu-maissi-avokadosalaatti (gluteeniton, vegaani, kosher)

For English, please see here

* * * 


Tämä avokado-maissi-mustapapusalaatti on täynnä Meksikon makuja! Ja sopii kaikkiin erikoisruokavalioihinkin!


* * * 

Olen aikaisemmin surkutellut niin Suomessa myytävien viikunoiden kuin kastanjoidenkin ala-arvoista laatua. Avokadojen suhteen tilanne on kuitenkin viime vuosina muuttunut huimasti parempaan suuntaan: syöntivalmiita, täydellisen kypsiä avokadoja saa jo liki mistä tahansa kulmakaupasta. Mikä ilahduttaa minua elämäntilanteessani, jossa en niitä voi enää naapuriltakaan pölliä luonnonmukaisesti hankkia.

Koska ruokalaji, josta tilannetta varmasti saa kiittää, on nykyään kuitenkin tutkitusti rankattu Suomen tylsimmäksi (!), ei avokadoista (tälläkään kertaa) pastaa tullut. Sen sijaan tein mehikaanihenkistä maissisalaattia. Joka sellaisenaan on ihan vegaania. Kuten ruokaseuraksi saapuneen Kissabloggarin tytärkin. Sitä eivät kuitenkaan ole minä eikä äitinsä, joten meidän fiestaamme komppasivat kalacevichestä tutut valkosipuliset tortillasipsit sekä sormisuolalla ja pimentón-jauheella ryyditetty turkkilainen jogurtti. Niin, ja näitä jättikatkoja mukaillen tehdyt kookoskuorrutetut kalafritterit... 

Vegaanihaaste, yritys 1: fail. Tämä salaatti onneksi ei.

Niin helpoa ja nopeaa tämä tosin on, ettei kokkauksesta juuri viitsi edes puhua: liki kaikki ainekset kun tulevat valmiina purkissa. Vaan odottakaas vaan, että pääsen tekemään tätä tuoreesta suomalaisesta maissista. Taas yksi syy odottaa kesää...!




Neljälle, lisukkeena kuudelle-kahdeksalle

2 avokadoa
1 prk (285 gr) maissia
1 prk (285 gr) mustia papuja
1 vihreä paprika

1 punasipuli
1,5  limen mehu
1 rkl ruskeaa sokeria

Kastike:
1/2 limen mehu
1 limen kuori raastettuna
1/ 2 tl kanelia
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/4 tl pimentònia
hyppysellinen cayenne-pippuria
1/2 - 1 jalapeño (mausta ja tulisuudesta riippuen), hienonnettuna
1/4 dl öljyä

suolaa, pippuria, iso korianteripuska

Aloita punasipulien pehmittämisellä. Kuori ja siivuta punasipuli. Purista limen mehu ja sekoita siihen ruskea sokeri kunnes se liukenee. Kaada punasipulin päälle ja jätä marinoitumaan ja pehmenemään salaatin valmistuksen ajaksi.

Halkaise avokado, poista kivi ja kuopaise avokado kuorestaan. Leikkaa siivuiksi tai kuutioiksi. Lohko tai siivuta myös paprika. 

Valuta maissi ja mustapavut. Yhdistä punasipulin ja muiden vihannesten kanssa. Kääntele joukkoon hienonnetut korianterinlehdet. Yhdistä kastikeainekset ja kaada salaattiin. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile. 




Hyvää sellaisenaan (kääräise vaikka tortillan sisään!) , mutta myös oiva lisäke grillatulle kalalle, äyritäisille tai kanalle. Halutessaan ne voi käännellä suoraan salaatin joukkoonkin.




________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

4 kommenttia :

  1. Onneksi teiltäpäin saa hyviä avokadoja nykyään:) Se tylsin ruoka ei minusta ole niin tylsä;teen sitä aina silloin tällöin mutta muokattuna,ja edelleen tykkään. Ihanan värikäs salaatti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tästä tykättiin kyllä! innostuin ostamaan noita avokadoja viime kerralla sen verraan reippaammin että nytkin olisi useampi inspiraatiota odottamassa... :-)

      Poista
  2. Herkkua, herkua! Ja kyllähän kalan voi jo kasvisruuaksi sanoa jossei nyt ihan vegaaniksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä minun nyt täytyy säkkiin puheutua ja tuhkaa päälleni ripotella (prinsessatiarasta en tosin luovu!) kun näin huono vegaani olen :-)

      Poista