tiistai 6. tammikuuta 2015

Yksi, kaksi, kolme - kolmen raaka-aineen helppo ja nopea viikuna-parmankinkku-mozzarellasalaatti (gluteeniton)


For English, please click here


* * * 

Tämä viikuna-parmankinkkumozzarellasalaatti on yhtä helppo kuin se on nopeakin. Ja herkullinenkin vielä!

* * * 

Helpoilla ja nopeilla uudenvuodenherkuillamme jatketaan. Nyt korotetaan panoksia eilisestä jo hieman - tässä on jo kolme raaka-ainetta!

Eipä tämäkään juuri reseptiä vaadi: siinähän on vain viikunoita, kinkkua ja hyvä ä mozzarellaa rucolapedille aseteltuna, hyvällä oliiviöljyllä ja mustapippurilla ryyditettynä. Vaan nätiltä näyttää ja hyvältä maistuu. 

Muistettava kuitenkin on, että mitä vähemmän ja mitä yksinkertaisempia aineksia, sitä suuremmalla syyllä niiden tulee olla hyvälaatuisia. Melko hyvää bufala- mozzarellaa Suomesta saa liki mistä tahansa supermarketista, samoin kuin varsin pätevää prosciuttoakin. Asiaansa vihkiytyneet italialaiset delit (tsekatkaa vaikka Casa Italia Bulevardilla!) nyt viimeistään valikoimallaan päivän pelastavat. Vaan viikunapa onkin viirun verran kinkkisempi.

Vaikka ne juuri nyt sesonkiaan viettävät ja niitä on varsin hyvin kaupoista saatavilla, ovat ne minulle kastanjan lailla jatkuva mysteeri. Tiedän, että niitä tuoreita, kypsinä upeissa lihaisanpunaisissa sävyissä hehkuvia ja makua suorastaan pursuavia viikunoita on olemassa koska olen niitä syönyt. Ei niitä vain Suomeen tunnu saavan: vaikka hedelmä olisi kuinka kypsä, jää maku aina vähän vaisuksi ja tuo kuorikin on paksu, mauton ja nahkainen. 

Tällä kertaa itkupotkuraivareilta keittiössä kuitenkin vältyttiin. Shampanja auttoi asiaa. 

8 kypsää, tuorettya viikunaa
100 gr prosciuttoa/ Parmankinkkua, Serranokinkkua
1 pallo (125 gr) bufalamozzarellaa

tarjoiluun: salaatinlehtiä, paahdettuja pinjansiemeniä (halutessasi), mustapippuria

Kastike:

1/2 dl öljyä
1/2 tl sinappia 
1/2 tl hunajaa (jos käytät Dijonia, lisää hunajan määrää)

Leikkaa viikunoihin ristiviilto liki kokonaan läpi. Purista pohjasta, jolloin ne avautuvat kukan lailla. Aseta salaatinlehdille. Leikkaa kinkkusiivut pitkittäin kahtia. Revi mozzarella kahdeksaan osaan ja ripottele kinkun kanssa viikunoihin. Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatin päälle. Rouhaise vielä perään mustapippuria ja jos haluat, pinjansiemeniä.

Nättiä kuin mikä. Ja alle viidessä minuutissa. 

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      11 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. käsittämätöntä. en ehkä ihan pelkästään viikunoiden takia ole ulkomaille muuttamassa mutta ei sekään huono syy olisi :-)

   Poista
 2. Viikuna on kyllä eri hedelmä, kun se tulee tänne. Ymmärsin jostain, että olisi niin nopea kypsymään ja herkkä menemään pilalle, ettei tänne saada kypsiä tuotua. En ole kyllä sellaisia koskaan Suomessa tavannut. Laitakokki hokee, ettei tykkää viikunoista, yritän muistuttaa, ettet pidä niistä viikunoista, joita on Suomessa, muista kyllä pitäisit. Niistä oikioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on kyllä sääli. Niitä hypistellessä ne toisinaan viekoittelevat ihan ostopäätökseen saakka kunnes kotona säännönmukaisesti se pettymys taas pääsee yllättämään...

   Poista
 3. Täällä on just viikuna-aika ja ne on ihan itkettävän kauniita.Harmi että pitkä matka usein pilaa sen kauneuden ja ehkä hieman makuakin,Harmi etten voi sulle lähettää sellaisia postissa....
  Oletkin jo tainnut käydä Casa Italiassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ne ovat kyllä niin kauniita! ehkä ne Finnairin suoran lennon business-luokassa saisivat tarpeeksi nopean kyydin ja arvoisensa kohtelun... ;-)?

   Poista
  2. Kunhan Finnair uusi lentonsa välillä Helsinki-Tel Aviv...

   Poista
 4. Viikunat ovat kyllä ihania, täytyy kokeilla tätä ohjetta! Jamonin kanssa olen niitä joskus tehnytkin, mutta mozzarella kuulostaa namilta lisäykseltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jamon nyt tekee kaikesta ihanaa - vaikka sitten kakkosluokan viikunoista :-)

   Poista
 5. Viikunat ovat herkkuani! Harmi vain, kun usein ne on meidän lähimmissä marketeissa niin huonoja lituskoja jo valmiiksi :( Siltikin uhmaan ja yritän saada niistä jotain aikaan, ehkä se juoma auttaa siihenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samaa ne tuntuvat olevan ihan kaikkialla... :-/ vaan sinnikkäästi näemmä kaikki jatkamme yrittämistä :-)

   Poista