lauantai 10. tammikuuta 2015

Juhannuskalenterin 1. luukku : Gubbröra - vegaanikannibaalin unelma

For English, please click here

* * * 

Gubbröra on yksi Ruotsin lukuisista lahjoista maailmalle ja erottamaton osa kesää,  saaristoa, juhannusta ja uusia perunoita.


* * * 

Maailmassa on monta pientä ihmistä hämmentävää asiaa. Niinkuin surströmming. Donald Trumpin tukka. Äärettömyys (miten voidaan todistaa avaruuden olevan ääretön, kun on jopa minulle selvää, ettei kukaan ole voinut siellä äärettömyydessä käydä sitä testaamassa?) Villa (miten vaatekappale, joka on tehty koko elämänsä ulkona vesisateessa viettäneestä eläimestä voi olla vettäkestämätön?) Invavessojen vessapaperitelineet (miksi ne sijaitsevat monen metrin päässä itse pöntöstä - eihän vammaisillakaan mitään vieterikäsivarsia ole?) Tulipalopakkanen (miten yksi sana voi yhdistää kaksi totaalista ääripäätä?) Venäjä (miksi Vladimir Putin vain ei opi käyttäytymään?)

Joulunpyhiltä jääneiden sillipurkkien pohjia kaihoisasti tuijottaessani huomasin ajatusteni siirtyvän jo kovin kesäisiin tunnelmiin. Ja uusiin mysteereihin. Miksi on joulu- muttei juhannuskalenteria? Minä olisin jo niin kovin valmis kesään ja uusiin perunoihin!

Yksi länsinaapurimme gastronomisista hienouksista on gubbröra - perinteisesti uusien perunoiden kanssa tai näkkileivän päällä syötävä sörsseli. Niitä gubbeja ei tähän missään reseptissä hienonneta (joten tämä käy myös vegaani-kannibaalille!), mutta muuten reseptin koostumus vaihtelee omassakin keittiössä niin jääkaapin sisällön kuin vuodenajankin mukaan. Näin talvella (kun niistä uusista perunoista voi vain haaveilla!) sekoitan soosiin ne perunatkin. Tähän voi käyttää melkolailla mitä tahansa silliä: hyvää tulee niin matjes-sillillä, sinappisillillä kuin maustesillilläkin. Ruohosipulin lisäksi tahnaan voi käyttää tilliä ja/ tai hienonnettuja kapriksia. Myös mädillä voi vapaasti varioida. 

Maidottoman tästä saa käyttämällä pelkästään majoneesia. 

Alkuruokana tästä riittää neljälle - viidelle

200 gr keitettyjä perunoita 
3 keitettyä kananmunaa
1/2 (puna)sipuli
3/4 dl majoneesia
3/4-1 dl crème fraîchea/ turkkilaista jogurttia
1 dl silputtua silliä
1 tl sinappia
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa, valkopippuria

Kuutioi peruna, silli ja kananmuna samankokoisiksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja ruohosipuli ja sekoita kastikkeen muihin aineksiin. Kääntele joukkoon perunat, kananmuna ja silli. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile vaikka näkkileivän kanssa.

________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

8 kommenttia :

 1. Ihanan piristävää, juhannuskalenteri aukesi vihdoinkin. Liityin heti blogisi lukijaksi, jotta näen kaikki luukut! :D ;)

  Mikä huikea hyvän aamun herätys, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, ihan tuolta viime lokakuulta olen päivät ja yöt askarrellut sillireseptejä seuraavaksi puoleksi vuodeksi... ;-

   Poista
 2. Hajosin ihan täysin :D

  Mutta onneksi on juhannuskalenteri. En ehkä selviäisi ilman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onneksi on! eti aamupalan jälkeen laitan kuntoon tuon afrikan nälänhädän ja sitten soitan isikselle ja neuvottelen rauhan :-)

   Poista
 3. Kuinka monta luukkua on juhannuskalenterissa? Jessus så gott ! Kaipaan suomalaisia ja ruotsalaisia sillipurkkeja;saa täällä kyllä jotain ruotsalaista IKEAsta ja muista supereista,mutta en pidä siitä erityisemmin.,Ja apropo surströmming;täkäläisen Amazing Race-kilpailun osanottajat joutuivat Ruotsissa syömään surströmmingiä (kävivät Helsingissäkin:) :voi niitä ilmeitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se surströmming lienee mysteereistä suurin :-) en ole vielä päättänyt... vaan aika montahan tässä on päivää juhannukseen jäljellä...!

   Poista
 4. Millä tavalla tämä käy vegaanille? huumori ei nyt ihan aukea. Tulin blogiin vegaanireseptin perässä, mutta eipä täällä mitään ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pahoittelut mielipahasta ja turhasta retkestä. Onneksi et sentään kannibaalireseptin :-) Ikävää jos huumori ei auennut. Vitsi lähti siis siitä, että "gubbe" tarkoittaa vanha ukkoa. Ja kannibaalit syövät ihmisiä...?

   Poista