sunnuntai 10. elokuuta 2014

Savulohta ja jokirapua

Keskustelimme Naapurinpojan kanssa eräs ilta lyhyen yhteiselomme aikaisista aterioista. "No, en minä oikein salaattien perään ole" tunnusti mies, "niinkuin vaikka sen hernerisoton". Että näin hyvin meillä on pullat ja vellit sekaisin.

Mutta ehkä se jotain kertoo siitä, kuinka säännöllisiä vierailijoita salaatit pöydässämme ovat. Ei minulla mitään niitä vastaan ole, mutta miettikää nyt vaikka noita lounaspöytien salaattibuffetteja. Ei sellaisista mauttomasta jääsalaatista, muutamasta vetisestä kurkusta ja purkkimaissista tule kuin paha mieli. Ja se on juuri sitä, mitä ruoan ei koskaan pitäisi tehdä.

Niinpä meidän salaatit ovat aika paljon rouheampia ja ruokaisempia. Joko pastapohjaisia (kuten St.Tropezin kanasalaatti) tai perunoilla (tsekkaa vaikka tämä savunieriäsalaatti! Tai tämä espanjalainen äyriäissalaatti! Tai tämä kesäinen mustekalasalaatti!) Ja pekonillahan kaikesta tulee parempaa niinkuin tämä saksalainen perunasalaatti todistaa. Jos kuitenkin ihan salaatti-salaattilinjalle livetään, niin kyllä siinä nyt sitten ainakin ankankoipiconfitia (!) täytyy olla!

Tämän kesäisen mutta ruokaisan rapujuhlakauden salaatin lehdykät saivat seurakseen savulohta, kurkkua, tomaattia, grillattua melonia ja makeantulista jokirapukastiketta. Ja korianteria. Paljon korianteria. 

Melonin (niinkuin minkä tahansa hedelmän grillaus) tuo siihen lisää makeutta, mutta sellaisella ihanalla miedolla savuisuudella. Etenkin melonin kaltaiset, korkean vesipitoisuuden omaavat hedelmät myös odottaessaan lötkistyvät, joten grillaus kannattaa tehdä ainoastaan, jos salaatti tarjoillaan saman tien. Siihen ei myöskään kannata valita ihan sitä kypsintä hedelmää.

Kohtuudella kolmelle, vielä kohtuullisemmin neljälle

Savulohisalaatti:

1 pss sydänsalaattia
350 gr savulohta
1/2 kurkku
250 gr kirsikkatomaatteja
muutama kourallinen kevätsipulin varsia
1/2 meloni (Galia-, hunaja- tai verkkomeloni) 
korianterinlehtiä

Siivuta kurkku ja halkaise kirsikkatomaatit. Halkaise meloni ja poista siemenet sisältä. Leikkaa noin puolen sentiin siivuiksi ja grillaa niihin halutessasi raidat. Kokoa salaatti ja tarjoile jokirapukastikkeen kanssa. 

Jokirapukastike:

2 dl crème fraîchea tai turkkilaista jogurttia
2 dl jokiravunpyrstöjä
1 tl Srirachaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl valkosipulia
1/2 limen kuori ja mehu
1/2-1  tl sokeria
kourallinen korianterinlehtiä (reilu 1 rkl hienonnettuna)
suolaa (varoen), pippuria

Sekoita ainekset, tarkista maku ja tarjoile.





________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


5 kommenttia :

  1. Buffettien salaatit ovat yleensä aika karseita - varsinkin, kun niissä on melkein jokaisessa aina sitä majoneesipohjaista kastiketta ja ne maistuvat kaikki ihan samalta. (puistatus)

    Meillä syödään salaatteja tosi usein, mutta niissä onkin yleensä pastaa, couscousia,leipää, perunoita tai jotain muuta ruokaisaa pohjaa mukana niin kuin teilläkin. Eihän sitä pelkillä rehuilla kukaan päiväänsä jaksa, kai...?

    Herkullisen näköinen annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on; ei kasviksissa mitään vikaa ole, mutta ne rehut! ne hyödyttömät rehut!!

      Poista
  2. Muta kai joissain paikoissa buffeteissa on hyviäkin salaatteja? Salatit ovat lempiruokaani,ja koska ne usein oat se ateria,niin niiden sitten pitääkin olla ruokaisia.Ihana luksus salaatti:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä ne vähemmistöön tuntuvat jäävän. Niinikään kauppojen valmissalaateissa on juuri sillä mauttomilla jääsalaatinkannikoilla ihan liian suuri osuus. Onneksi kotona saa just sitä mitä haluaa :-)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista