perjantai 25. heinäkuuta 2014

Marinoidut mustekalat

Helsinkiä parhaillaan hemmotteleva helle on saanut geografisen kelloni ihan sekaisin. Koska olen tottunut siihen, että viimeistään tässä vaiheessa olen nautiskelemassa etelän kesästä jossain ihan muualla, havahdun toisinaan ihan muistuttamaan itseäni siitä, että Suomessahan sitä ollaan. 

Myös kulinaarinen kelloni on herännyt tilanteeseen ja minut on vallannut ihan hillitön mustekalahimo. Jonka tyydyttäminen näillä leveysasteilla (ja tällä hintatasolla) vaatiikin vähän vaivaa. Etsinnässä on jo pidemmän aikaa ollut sellainen iso mustekala, joiden epätoivoisesta metsästyksestä olen purkanut raivoani jo aikaisemminkin. Jälleen onnistuin löytämään vain tuollaisia pienia lonkeroita. Sitten turhauduinkin siihen, että ne eivät kihartuneet juuri oikealla lailla. Ehkä niihinkin olisi pitänyt kokeilla sitä kolmen vaiheen säikäyttämistekniikkaa?

Aikani epäröityäni, miten tuollaisia pienempiä lonkeroita tulisi kypsentää, päädyin kahdesta vaihtoehdosta (joko nopeasti kypsentäen tai pitkään keittäen) siihen, jota olisin joka tapauksessa sen isonkin kohdalla käyttänyt eli pitkään keittämiseen. Keitin mustekaloja tunnin verran, jonka jälkeen kaadoin ne marinadiin, jossa ne saivat maustua seuraavaan päivään. 

Välimeren maissa nämä monesti marinoinnin jälkeen paistetaan vielä nopeasti grillillä.





Tapaksena 2-3 hengelle

1 kg mustekalan lonkeroita (tai yksi n. kilon painoinen iso mustekala)

Keittoliemi:

2 l vettä
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 sipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
1,5 rkl suolaa

Lohko porkkana, sipuli ja selleri muutamaan osaan. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mustekalat, odota kunnes vesi taas kiehuu ja laske sitten lämpöä. Anna niiden kypsyä kevyesti kuplivassa vedessä tunnin verran. Voit testata kypsyyttä jo ensimmäisen puolen tunnin jälkeen vaikka veitsenkärjellä - niiden tulee olla pehmeitä, mutta vähän al dente. Anna jäähtyä ja valuta. Leikkaa isommat kahtia. Sekoita marinadin joukkoon ja anna maustua kylmässä ainakin muutaman tunnin, mielellään seuraavaan päivään. 

Marinadi:

1 dl viinietikkaa (punaista tai valkoista)
2 dl (rosmariini)oliiviöljyä (ohje täällä)
1/2 punasipuli

Kuori ja siivuta punasipuli ohuelti. Sekoita muihin aineksiin ja kaada mustekalojen päälle. Ennen tarjoilua nosta mustekalat marinadista (joka kylmässä ollessaan hyytyy), lorauta päälle hyvää oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ja tarjoile sitruunalorauksen kera. 

Nauti sellaisenaan tai, kuten meillä tehtiin, salaatissa. Tästä lisää huomenna!


___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


       



11 kommenttia :

  1. Oi, ihania meriörkkejä, huutaisi blogiystäväni luimupupu! Ja minäkin saattaisin uskaltaa maistaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kamala kuva hirveän stressin aiheuttaneista jötkäleistä huonolla tarinalla varustettuna :-) mutta hyvä että uskaltaisit :-) minulla on taas selainen vaihe että söisin mustekalaa vaikka ihan joka päivä...

      Poista
  2. Onpa siinä lonkeroita;D Sä todellakin kokkaat ihan kuin olisit Välimeren alueella;D
    Onneksi löytyi lopulta tuo otus ja hyvältä näyttää! Yleensä ostan tuoreet mustekalat vain talvisin,kesällä jostain syystä en. Jostain luin etteivät ne ole yhtä hyviä kesällä.

    VastaaPoista
  3. Onko se salaatti muuten se,mitä söin teillä? Oli hurrrrjan hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän on juurikin se salaatti :-) Puretaan nyt tätä postausjonoa alta pois :-)!

      Poista
  4. Moi! En tiedä oletko jo muuta kautta kuullut, mutta tästä ihanasta paikasta saa kunnon espanjalaista pulpoa valmiiksi keitettynä vakuumissa: https://www.facebook.com/CafeTiendaEspana
    Laatutavaraa, meidän taloudessa maistettiin viikonloppuna ja hyvää oli! Pienen mustekalahullun toiveuni, että kunnon pulpoa vihdoin saa jostakin. Paikassa on myös kiitettävä juusto- ja jamonvalikoima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh!!! Olen käynyt ihastelemassa lihavalikoimaa (jostain saa vihdoin paletaa! Ja bellotasellaista vielä!!!) mutta tuohon en törmännyt. Mahtavia uutisia - kiitos :-) Olen sittemmin onnistunut bongaamaan Ruoholahden Citymarketista kokonaisen pulpon (ehkä paketissa on kaksi, en vielä tiedä) - kokonaisedulliseen 42 euron hintaan. Ei tehnyt pahaa ollenkaan kyyneleet kurkussa muistella Espanjan hintatasoa...:-/ Tätä yksilöä säästellään varmaan jouluun saakka ;-)

      Poista
    2. Tuolla pulpo oli 35 €/kg, mutta valmiiksi keitettynähän se tietysti on "tiiviimpää", joten hintaa ei voi verrata tuoreeseen. Kyseinen yksilö taisi olla keitettynä kilon luokkaa, eli on varmasti tuoreena ollut aikamoinen jötikkä.
      Mä olen myös kuullut huhua Citymarketin pulpoista, mutta en ole itse vielä nähnyt (tosin asioin Itäkeskuksessa). Kyllä täällä Suomessa meinaa itku tulla kurkkuun vähän joka kauppakassin kanssa, kun muistelee kevään Espanjanreissun ruokaostosten hintatasoa. :(

      Poista
    3. oliko se kuitenkin ihan kokonainen? se olisi jo oikein hyviä uutisia :-)

      Poista
    4. Joo ihan kokonainen oli ja keittämistä lukuunottamatta käsittelemätön, "pää" myös tallessa ja isot paksut lonkerot. Sai oikein mehevät poikkileikkeet lautaselle lonkeroista. Ilmeisen hyvin keitetty, koska nahka ei pahemmin hilseillyt. Ai jai, tulee ihan vesi kielelle kun muistelee, on ehkä pakko hakea toinenkin sieltä lähipäivinä. :D

      Poista
    5. ooh - olen ihan täpinöissäni nyt :-) Suurkiitos vinkistä!!!

      Poista