torstai 3. heinäkuuta 2014

Currysilakat

No eihän se juhannus mitään olisi ilman uusia perunoita! Ja eihän ne uudet perunat mitään olisi ilman kalaa! Tosin havahtuessamme viimein juhannuksen vääjäämättömyyteen vain muutama päivä ennen hoohetkeä olivat sillit jo kaupoista tyhjentyneet. Silakkaa sen sijaan löytyi, joten sillä sitten mentiin.

Ihan perinteisimmästä päästä ei tosin tämäkään taida olla, mutta sitäkin parempia nämä kyllä ovat. Rakastan curryä ainakin yhtä paljon kuin silakkaa - lapsena söin sitä jopa vaniljajäätelön kanssa...!

Ja jos tämä saa kuolan valumaan, niin odottakaas vain sitä juhannuksen kalapöydän toista tähteämme: kookoskermasta, tuoreesta korianterista ja srirachasta pehmeän tulisuutensa saavaa tomaattisilakkaa! Ja ei, tämä ei ole kalavale!

Vaikka en mikään kummoinen perinteenvartija olekaan, niin sen verran sutjakasti juhannuksen alla perkaantuivat niin mustekalat (kyllä - mustekalaa tulossa! Pitkästä aikaa!!!) kuin silakatkin että ehkäpä tuo Naapurinpoika on marttavalintaansa ihan tyytyväinen...!




400 gr silakkafileitä

Kypsytysliemi:

1,25 dl etikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

Huuhtele silakkafileet ja valuta/ taputtele kuiviksi. Nylje halutessasi. Sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään ja kaada silakkafileiden päälle. Anna raakakypsyä peitettynä kylmässä 6-8 tuntia. Valuta huolellisesti.

(Jos käytät silliä, valuta se, leikkaa se noin sormen levyisiksi suikaleiksi ja kääntele kastikkeeseen maustumaan seuraavaan päivään).

Maustekastike:

1 pieni lastenruokapurkki mangososetta (tai 1 todella kypsän mangon hedelmäliha soseutettuna)
1 dl majoneesia
0,5 dl turkkilaista jogurttia (tai crème fraîchea tai vaikka kookoskermaa)
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 reilu rkl curryä
1 reiluhko tl sinappia
1 reilu rkl ruohosipulia (tai kevätsipulia) silputtuna
ripaus valkopippuria

Sekoita ainekset tasaiseksi kastikkeeksi ja tarkista maku (mausta tarvittaessa varoen suolalla). Kääntele joukkoon silakat ja anna maustua ainakin seuraavaan päivään. Kaveriksi ne tavanomaiset härpäkkeet eli uusia perunoita, saaristolaisleipää ja snapsilauluja.





_______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti