perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kookos-chili-korianterisilakkaa

Viimeistään nyt on kaikkien aika sanoa se ääneen. Antaa mennä, toistakaa perässäni: si-lak-ka-ei-ole-ros-ka-ka-la. Silakka on i-han-mah-ta-va-ka-la. Silakka on halpa ja hyvä ja niin us-ko-mat-to-man-mo-ni-puo-li-nen-ka-la. Joko olette kokeilleet vaikka valkosipulista sinappisilakkaa? Tai Cosmopolitan-silakkaa? Tai hummerisilakkaa? Kokeile nyt ainakin uusinta herkkua: mangoista currysilakkaa! (Näissä aasialaisvivahteissa on muuten sekin bonus, että ne maistuvat myös niille, jotka eivät vielä ole sillin ja silakan jaloutta ja kiistatonta asemaa pohjoismaisessa sielunmaisemassa oivaltaneet...!)

Vaikka se terveysviranomaisten suositus kalan syömisestä ainakin kahdesti viikossa  harvoin kohdallani toteutuu (kävi ilmi ettei salmiakkikaloja ja niitä kalanmuotoisia suolakeksejä lasketa!), niin säilötystä silakasta en tarpeeksi saa. Sitä menee helposti kerralla ihan koko purkki. No joo, kaksikin.

Tähän saakka Limoncelloinen sitruunasilakka on ollut ehkä se oma suosikkini, mutta suattaapi vuan olla, että tämä jopa kiilaa sen ohi. Naapurinpojan arvio oli selvä (ja totaalisessa objektiivisuuden puutteessaan ah, niin liikuttava): parasta silakkaa mitä on koskaan syönyt.

400 gr silakkafileitä

Kypsytysliemi:

1,25 dl etikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa

Huuhtele silakkafileet ja valuta/ taputtele kuiviksi. Poista nahka halutessasi. Sekoita kypsytysliemen ainekset keskenään ja kaada silakkafileiden päälle. Anna raakakypsyä peitettynä kylmässä 6-8 tuntia. Valuta huolellisesti.

(Jos käytät silliä, valuta se, leikkaa se noin sormen levyisiksi suikaleiksi ja kääntele kastikkeeseen maustumaan seuraavaan päivään).

Maustekastike:

1 dl majoneesia
1 dl kookoskermaa (se kookosmaitotölkin paksu osa) (tai turkkilaista jogurttia tai crème fraîchea)
1 tl srirachaa
2 tl tomaattipyrettä
3 tl sokeria
1 tl tuoretta, raastettua inkivääriä (tai 1/2 tl jauhettua)
1/2 limen kuori ja mehu
kourallinen korianterinlehtiä (1 reilu rkl silputtuna)
(suolaa)

Sekoita ainekset tasaiseksi kastikkeeksi ja tarkista maku (mausta tarvittaessa varoen suolalla). Kääntele joukkoon silakat ja anna maustua ainakin seuraavaan päivään. 




Ah. Ja oh. Tässä vaiheessa juhannuskarkeloita viinitastingiämme muistikuvat muistiinpanot ovat jokseenkin puutteellisia moniselitteisiä, mutta kyllä se taisi Kungfu Girl Riesling tässäkin olla voittaja.

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


4 kommenttia :

  1. Härregyyd miten hyvän oloinen silakka! Pitänee laittaa kokeiluun, oon varhaisperuna-silli-kierteessä mutta tästä vois saada vähän vaihtelua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo- o, suosittelen :-) (suosittelen myös tekemään kerralla tupla-annoksen...!

      Poista
  2. Tervetuloa mukaan kisaan.
    Silakka on minusta ihan parasta juuri tälläisessä muodossa eli kylmänä kastikkeen kanssa. Anopilta olen oppinut muutamat luottoreseptit sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meillä tykätään kans ihan älyttömästi :-) nyt jo mietin, että mitähän kaikkea jänää silakkamarkkinoilleon tänä vuonna keksitty...!

      Poista