keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kurkkugazpacho

En valita, en. Näistä lämpötiloista, nimittäin. Näiden perässähän minä olen siellä ulkomaillakin luuhannut. Ja kohta tulee kuitenkin taas sitä räntää (eikö se ole ihanaa, tuo peräpohjalainen positiivisuus: "ooh, aurinko paistaa!" -"ei muuten paista kauaa.") Mutta onhan tuolla, lämmintä.

Naapurinpoika on fuusiomme jälkeen pistänyt minut sivistämään itseäni ja lukemaan kirjallisuuden klassikoita. 

Vuorossa on Gabriel Garcia Marquez- vaihe, jonka huomaa. Helleaalto-sana esimerkiksi saa minut nyt näkemään sieluni silmin "kesäkuumuuden suorastaan hulluuden partaalle ajamia kyliä, joissa helteistä johtuvan unettomuuden äärimmilleen rienaamat ihmiset parittelevat kiimaisten kulkukoirien lailla". 

Niin. Toki lievennystä voi hakea jostain vähemmänkin raadollisesta kuten vaikka Ingmanin uudesta mascarpone-lime-sitruuna(vodka!)-jäätelöstä (oih, miten onkin hyvää!)* tai vaikka Novelle.fi-sivustolta, josta löytyy reseptini kesäkuumalla kummasti virkistävään kurkku-viinirypälegazpachoon! Klik, klik - reseptiin pääset tästä!
*Ei, kirjoittajalle ei ole maksettu jäätelömaininnasta. Se vain on niiiiiiin älyhyvää*

___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


10 kommenttia :

 1. Mitäs tykkäät Gabriel Garcia-Marquezin kirjoista ja mitä niistä olet lukenut ? Kyselee kirjafriikki kotikokki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää on ollut pitkästä aikaa lukea. Silleen ihan huvikseen :-) Omintakeinen on Garcia Marquezin maailma (ja sanankäyttö), mutta etelä-amerikkalaisessa kirjallisuudessa on omien kokemusteni mukaan ihan tietynlainen, välillä uuvuttavakin viba. Se kuvaa maailmaa joka kulttuuriperimältään on minulle kovin vieras ja siten vaikea samaistua: maailmaa, joka on täynnä tervettä järkeä uhmaavaa intohimoa, liioitellulta tuntuvia hahmoja ja tapahtumaketjuja ja joka on hämmentävä sekoitus käytöstä ja ajattelua ohjaamaan pesiytynyttä kyseenalaistamatonta taikauskoa, perinteitä, uskomuksia ja katolisen kirkon moraalista ja väliin varsin säälimätöntäkin ylivaltaa. Toistaiseksi olen lukenut rakkautta koleran aikaan, sadan vuoden yksinäisyyden ja sen sitä seuraavan teoksen.

   Poista
 2. Rakastan etelä-amerikkalaista kirjallisuutta;sitä maagista realismia! Ehkä' koska olen aina halunnut sinne mennä ja sitten pääsinkin asumaan,
  Ja ihanan raikas gazpacho,olen samantapaista täällä joskus saanut jossain raflassa:)
  Vodkalla maustettu jäde,ei voi olla kuin hyvää! Ja ihania helteitä teille(mä alan olla vähän kypsä jo niille,ja vielä on pari kuukautta sellaisia edessä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eeeee- minä puolestani odotan vielä viikkoja tällaista :-) Minulle riittää se maaginen epärealismi mitä löydän vaikka Lähi-idästä :-)

   Poista
 3. Gazpacho on ihanaa helleruokaa, olen tehnyt sitä viikon aikana muutaman kerran. Ja joka kerta siitä tulee erilaista, riippuen siitä mitä kotoa löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Haaveissa kummittelee vesimelonigazpacho savustetuilla mustekaloilla. Tuo savustuspuoli van on vielä opettelematta :-)

   Poista
 4. Hei! Olen silloin tällöin seurannut ihanaa blogiasi ja ajattelin, että sinua kiinnostaisi tämä videoartikkeli tapaksista: www.espanja-loma.fi/Malaga/artikkelit/malagan-10-parasta-tapasta. Jäikö mielestäsi joku tärkeä tapas mainitsematta? T. Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olipas ihana katsaus :-) Yksi suuria suosikkejani on Pulpo a la Gallega, jota on myös laajalti saatavissa, joskaan se ei toki ole Andalusiasta kotoisin. Toinen suosikkini liki missä tahansa muodossa ovat croquetas - etenkin jamón serrano-täytteisinä. Myös pinchitot olisivat ehkä mainitsemisen arvoisia - niiden maurilaisaikaa henkivässä makumaailmassa kun kiteytyy niin paljon koko Andalusian historiaa <3

   Poista
  2. Hei! No olisihan minun pitänyt Pulpo a la Gallega muistaa. :P Sain muuten sellaista aivan erinomaista tän vuoden maaliskuussa Torremolinoslaisesta La Bodega-tapas-paikasta. Oli aivan tajunnan räjäyttävää. :) Ja löysin Pulpo a la Gallegan reseptisi, on kuitenkin varmasti aika haastavaa löytää hyvää pulpoa Helsingistä. :)

   Poista
  3. TODELLA haastavaa :-) Ruoholahden Citymarketista löytyi jokin aika sitten mutta on sillä hintaakin: Espanjan kaupassani kilohinta oli hiukan alle 7 euroa, täällä se on liki 40! Hakaniemeen on kyllä avattu pieni espanjalainen kahvila-deli, jossa myydään valmiiksi keitettyä, kokonaista pulpoa. HIntaa silläkin on ,mutta eipä täällä vaihtoehtojakaan asian suhteen ole... :-(

   Poista