tiistai 1. heinäkuuta 2014

Krapulantappaja - kylmäsavuporopiiras suolakurkulla ja punasipulilla

* * * 

For English please see here

* * * 

Kyllä! Nyt alkavat vihdoin ne juhannuspostaukset! Tällä vauhdilla ne lienevät kaikki julkaistu seuraavaan ruokafestivaaliin, rapujuhliin mennessä...

Taikoja ei meillä juhannuksena tehty. Ei kieriskelty alastomina pellossa, tuijoteltu kuvajaisia lammenpinnasta keskiyöllä tai edes kerätty seitsemää sorttia kukkia tyynyn alle siinä toivossa, että jokin näistä olisi saanut aikaan sen tulevan aviomiehen näyttäytymisen unissa. Ehei! Niin luottavaisia hölmöjä oltiin meillä tulevaisuuden ja rakkauden suhteen, että ainoat kukkaset nähtiin tässä poropiiraassa. 

(Isot ihmiset. Rakkaudelta on otettu lukua useampaankin otteeseen ihan molemmat eikä mitään ei olla opittu...! Vaan ehkä nyt on viimein sen happy endin vuoro...?)





Mutta asiaan! Se piiras oli paitsi melkoisen hurmaava, myös melkoisen hyvää. Ääh - mitäs sitä nöyristelemään: hurjan hyvää se oli! Ja siltä varalta, että se juhannus tai muu kesän bakkanaali venähtää vähän liian pitkäksi, on tämän suolaisen lihan, sipulin, kananmunan ja suolakurkun yhdistelmä vähintään yhtä hyvää seuraavana aamuna. Vähän niinkuin sellainen elegantimpi versio krapulapizzasta...

Poron voi halutessaan korvata myös kylmäsavuheposella. Tai rapeaksi paistetulla pekonimurulla.Tai miksei vaikka salamilla! Ruohosipulin olen joissain versioissa korvannut myös lipstikalla eikä siitäkään kyllä huonoa tullut. Osan kermasta voi puolestaan korvata juustoraasteella.





Pohja oli se nopeasti ja vaivattomasti valmistuva, mm. lohi-pinaatti-kananmunapiiraasta ja parsa-prosciuttopiirasta tuttu resepti, jossa korvasin yhden vehnäjauhodesin ruisjauholla. Suolaa pohjaan ei tarvitse lisätä yhtään, sillä sen verran se sitä täytteistään saa. Ja pohjan reseptin löydät siis täältä.

Nypi pohjan ainekset yhteen ja anna levätä kelmuun käärittynä kylmässä puoli tuntia. Kaulitse sitten ohueksi levyksi ja nosta vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä puoli tuntia. 

Levitä pohjan päälle folioarkki ja sen päälle riisiä, kuivattuja papuja tms. ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Nosta folio ja jatka paistamista vielä toiset 10 minuuttia. 

Kylmäsanuporo-suolakurkku-punasipulipiiras

Täyte:

1/2 isosta punasipulista
75 gr kylmäsavuporoa
1/2 dl suolakurkkukuutioita

Kuori ja leikkaa punasipuli haluamasi kokoisiksi suikaleiksi. Pehmitä pannulla (halutessasi) hetken aikaa. Levitä sipulit hieman jäähtyneelle, esipaistetulle pohjalle. Ripottele sitten päälle kylmäsavuporo(rouhe) sekä vajaan sentin kuutioiksi leikatut suolakurkut. 

Munamaito:

2 kananmunaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
1 rkl silputtua ruohosipulia
1 tl mustapipuria

Sekoita munamaidon ainekset ja kaada täytteen päälle. Paista uunissa  175 asteessa 30 -40 minuuttia kunnes täyte on asettunut. Anna jäähtyä ja koristele kylmäsavuporosuikalein ja rucolanlehdin. Ja kah - taas jaksaa polkata aamuun asti!





_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



12 kommenttia :

  1. Voi mikä kaunotar, rakkaus tekee ruoastakin kaunista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllä se tekee ihan kaikesta ihanaa, ei siitä mihinkään pääse :-)

      Poista
  2. Näyttää ja kuullostaa todella hyvältä :) Kauniisti toteutetut ruokakuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) oli sen verran hyvää, että lisää piti tehdä samantien kun edellinen loppui :-)

      Poista
  3. Tosi hyvä idea näin porosuikaleilla koristella piirasta. Kaunista kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi, sitä samaa Sinullekin :-) Tällaista minä alunperin sinne Philadelphia-kisaan suunnittelin, mutta sitten (miksi? MIKSI?) päätinkin tehdä jotain kaikkia ruoka-ainerajoitteisia ilahduttavaa... :-/

      Poista
  4. Nyt meni kieli ... sanonko minne ... lurps!

    VastaaPoista
  5. PS. Opin syömään poronlihaa eri muodoissaan 10 - 11 vuotiaana Inarissa, ollessani tätini luona kesäpenskana ja jopa sitä kuivalihaakin. Parina jouluna olen yrittänyt säästää palvattua poronpotkaa jääkaapissa kinkun korvikkeena, mutta jostain kumman syystä se on sieltä viikossa hävinnyt johonkin. Pitäisköhän taas tehdä ennakointia tulevaa herkuttelua varten, siis hyvissä ajoin, vappua odotellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. poro on niin suurta herrkua jotasaa nykyään niin harvoin ettei siihen todellakaan ehdi kyllästyä :-)

      Poista
  6. Voisiko pohjan tehdä valmiista ruispiirakan taikinasta, jota myydään pakasteena ?

    VastaaPoista