tiistai 24. joulukuuta 2013

Piparia pöytään

Vaikka valmistaikinan käyttäminen on ihan sosiaalisesti hyväksyttävä metodi joulun alla (kun on miljoona muutakin asiaa panikoitavana!) niin onhan ne parhaat kuitenkin itsetehtyjä. Ja joka kotikokillahan on varmaan se Maailman Parhaiden Pipareiden resepti. En ole tosin yhtään varma, pärjäisikö yksikään niistä sokkotestissä näiden pipareiden jo vuosikymmeniä sitten makuaistini piloille hemmottelemalle ohjeelle. 

Nämä ovat niin hyviä, että ne loppuivat aina kesken. Muistan äitini joutuneen tekemään näitä joulun alla useammankin satsin, sillä hänen yrityksensä piilotella niitä keittiön kaappien pimeisiin nurkkiin osoittautuivat aina yhtä turhiksi. Sisäinen GPS:mme kun löysi ne aina alta aikayksikön. Sittemmin (kanssamatkustajien ja suunnistusta harrastavan isäni suureksi suruksi) suuntavaistoni on kyllä surkastunut hyödyttömänä jonnekin evoluution vähintään yhtä pimeille poluille.




Ja siihen loputtomaan "ohuita ja rapeita" vai "pulleita ja pehmeitä"- kaksintaisteluun minun kantani on selvä (ja pätee moneen muuhunkin elämän ydinkysymykseen). Isoja ja paksuja niiden olla pitää!




3 dl siirappia
4 dl sokeria
500 gr voita tai margariinia
4 tl kanelia
4 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
4 kananmunaa
2 tl suolaa
4 tl ruokasoodaa
18 dl jauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa ja anna jäähtyä. Vatkaa seosta jäähtyneenä kunnes se hieman vaalenee ja lisää mukaan sitten kananmunat ja sitten kuivat aineet. Anna levätä yön yli jääkaapissa (muista toki käydä välillä lusikalla tarkistamassa että maku on varmasti kohdallaan!) ja leivo jäljellejäänyt taikina sitten pipareiksi. Paista 200 asteessa.






__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


        



7 kommenttia :

  1. Samaa mieltä, isoja ja paksuja olla pitää. Siis näiden piparien.:D Meillä tänä jouluna kaupan pipareita, kun ei tässä myrskyhässäkässä millään kaikkea ehtinyt itse tekemään, mutta onneksi valmiitakin saa ihan hyviä. Tietty sitä piparkakkutaikinaakin olisi mielellään vähän samalla syönyt.;) Hyvää joulua!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sen takia sanoinkin että se on ehkä se viimeinen asia mistä tarvii sitä paniikkia ottaa - teilläkin on varmaan just se miljoonaa asiaa huomioonotettavana ja sitäpaitsi WHOAH mitä kaikkiea teillä on jo ehditty tekemään <3

      Poista
  2. Mä taas tykkään ohuista ja rapeista pipareista. Tein kuun alussa toisen vapaaehtoispaikan lapsille melkein 150 piparia,kamala homma,Liemessä-blogin ohjeella,aiemmin olen tehnyt ne Dansukkerin sivuilta löytyneen ohjeen mukaan.Ihanaa joulua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aijaijai. niin meidänkin vastaanottokeskuksen lapset tykkäs :-) jag kan endast önska dej ett jättefruktansvärttfäbulös år <3

      Poista
    2. No tackar:) För oss alla!

      Poista
  3. Tosi kauniita pipareita olet leiponut. Ihanaa ja maukasta joulua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ihan mahdottoman ihanaa joulua myös teille xxx (eihän se muutakaan vois olla!)

      Poista