torstai 5. joulukuuta 2013

Perinneherkkuja Karjalan kunnailta: karjalanpiirakka

Tämä, varsin blogi sai alkunsa Andalusiassa. Sittemmin kokkailua on laajennettu tapasherkuista muihinkin Välimeren keittiöihin, ylläpidetty ruokamuistoja Lähi-idästä ja flirttailtu Aasian antimienkin kanssa. Voitte siis kuvitella hämmenykseni, kun blogiini otettiin yhteyttä pyyntönä toteuttaa Suomen osuus maailman keittiöitä esittelevään appsiin. Ja se Suomen perinneherkuksi valittu ruoka? Karjanlanpiirakka.

Vaikka kaipa se olikin aika varttikarjalaiselle ruokabloggarille yrittää perehtyä niihin omiin juuriin muutenkin kuin tyviraitakäsittelyssä kampaajalla? Etenkin näin kansallista historiaa juhlistavan itsenäisyyspäivän alla? 

Alunperin nämä on tehty ohrapuurosta, mutta riisi on vakiinnuttanut paikkansa myös minun suosikeissani. Jossain päin näitä täytellään myös perunamuusilla. Juuret tällä sodassa menetetystä Karjalasta evakkojen mukana Suomeen levinneellä perinneherkulla ovat muuten pitkät - kalitkan nimellä tunnettuna tämä oli kuulemma vielä keskiajalla  suosittu leivonnainen koko Venäjällä. 





Karjalanpiirakka on muuten rekisteröity EU:n aidoksi perinneherkuksi vuonna 2003, mikä tarkoittaa, että piirakan tulee täyttää tietyt tunnusmerkit: taikinasta ainakin puolen tulee olla ruista ja täyte saa olla vain puuroriisiä, ohraa tai perunaa. Ja perinteisestihän tämän kaverina tarjotaan munavoita.

Kovin vaikeaahan tuo karjalanpiirakoiden tekeminen ei ole. Mutta kyllä siihen aikaa saa kulumaan. Operaatio kannattaa aloittaa sillä riisipuuron tekemisellä, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Koska isotätini (juuri nin elämää suurempia karjalaisia kuin olla saattaa!) eivät olleet saatavilla jakamaan neuvojaan oikeoppisesta rypytyksestä, jouduin opettelemaan puuhan ihan issessein ja kantapään kautta. Jokaisella on muuten tässä oma kädenjälkensä. Ehkäpä minunkin vuosien harjoittelun jälkeen vielä kehittyy katu-uskottavaksi...?

Myös siitä, tuleeko rypytys aloittaa keskeltä vai päistä edeten, on kuulemma olemassa hyvin vahvat koulukuntansa.





Tästä reseptistä tulee n. 18-20 piirakkaa

Riisipuuro:

2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
8-10 dl täysmaitoa
1 iso rkl voita
1 tl suolaa
1 kananmuna

Kiehauta vesi ja lisää siihen voi ja riisi. Anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt riisiin ja lisää sitten maito. Jatka keittämistä hiljaisella tulella kunnes puuro on valmis - noin 35-40 minuuttia. Lisää tarvittaessa maitoa ja muista sekoittaa välillä ettei se puuro pohjaan mene palamaan. Mausta sitten suolalla, ana jäähtyä ja sekoita joukkoon kananmuna.

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
4,5 dl ruis(sihti)jauhoja
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa

Kaulitsemiseen: (ruis- tai vehnä)jauhoja

Sekoita suola veteen ja lisää sitten jauhot desi kerrallaan. Halutessaan tämän voi tehdä myös kokonaaan rusjahuhoista. Loppupuolella vaivaa joukkoon vielä voisula ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. 

Jaa taikina neljän osaan ja pyörittele tangoksi. Pidä lopputaikina peitettynä ja työstä yksi tanko kerrallaan. Jaa tanko viiteen osaan ja kaulitse jauhotetulla tasolla ohueksi pyöryläksi. Taikinan tulee olla ohut, jotta kuoresta tulee rapea mutta kohtuus siinä jauhojenkin käytössä - mitä ohuempi ja kuivempi taikina, sitä helpommin se repeilee rypytysvaiheessa. 

Erityisesti tarkoitusta varten kehitetty pulikka on tähän ihanteellinen, mutta hoituu se homma tavallisellakin kaulimella. Etenkin ensikertalaiselle helpoin metodi lienee kaulita taikina ohueksi levyksi ja leikata siitä joko muotilla tai pientä kuhoa apunakäyttäen n. 10 cm halkaisijaltaan olevia pyörylöitä.

Leikittelin myös epäortodoksisesti ajatuksella vetää taikalevy pastakoneella ohueksi - onko kellään kokemusta tästä?

Täytä taikinakuori muutamalla lusikallisella riisipuuroa. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä reunat. Tärkeintä on tehdä rypytyksestä löysähkö, jotteivät vekit jää liian teräviksi - ne kun palavat helposti uunissa. 





Paista sitten 250-asteisessa uunissa ilman leivinpaperia kymmenisen minuuttia, kunnes täyte on saanut hieman väriä. Voitele uunista tullessaan voisulalla ja anna jäähtyä peitettynä. Tarjoile munavoin kera. 





Munavoi:

4 kananmunaa
150 gr voita
suolaa
ruohosipulia

Keitä kananmunat  ja jäähdytä jäävedessä. Kuori ja muussaa haarukalla voin kanssa kun ne ovat vielä hieman lämpimiä. Mausta ja tarjoile. 





Lisää tietoja appsista ja sen lanseerauksesta löytyy Ingredient Matcherin Facebook-sivuilta!



__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         





8 kommenttia :

  1. Sinä senkin rypyttäjä, sietäisit saada piirakasta korville ;) Nyt nimittäin mun tekee mieli juurikin karjalanpiirakkaa ja munavoita! Ja jos sattuu kiinnostamaan niin väsäsin oikein postauksen työstäni jota en olekaan aiemmin tehnyt. Hyvää itsenäisyyspäivää jo näin etukäteen ja pakko kehua: Mahtavia kuvia joista välittyy maku sekä tunnelma. Kyllä sä osaat (oon sanonu monesti, mutta en viimeisen kerran) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä on tullut huomautuksia karajalaissukuisilta seuraajilta mm. Facebookissa tuosta "luovasta rypyttämisestä" - kovin vankat mieipiteet ovat heillä :-) hyvää itsenäisyyspäivää myös sinne!

      Poista
  2. Hienosti rypytetyt piirakat.Minäkin muuten sain myös tuollaisen perinneherkkupyynnön (taitaa olla sama juttu)mutta koska täällä; on täysjyväruisjauhoja eikä ruissihtijauhoja,niin päätin etten minä voi sellaista loihtia vaikk olen kerran tehnyt ihan pätevät piirakat myös siitä täysjyväruisjauhosta.Viime viikolla suurlähetystön itsenäisyyspäivävastaanoton minikokoiset karjalanpiirakat oli ehkä tehty Syomesta tuoduila auhoilla.rva tekeekö nyt mieli karjalanpiirakoita tämän postauksesi jälkeen........

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on rypyttelyura vasta aluillaan :-) seuraavien 200 kerran jälkeen saatan ola jopa tyytyväinen :-) onnellista itsenäisyyspäivää yhdestä sinivalkoisesta maasta toiseen!

      Poista
  3. Hienoja tuli! Minä suosittelen pysymään siinä pulikassa, ainakin itse olen sitä mieltä, että saa paljon helpommin tehtyä kuin pastakoneella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. teen vertailupostauksen viidenkymmenen vuoden päästä nähdäkseni olenko kehittynyt... yhtään ;-)

      Poista
  4. Nam! Mäkin näitä vastikään pyörittelin, mutta minikokoisiksi alkupaloiksi suomalais-italialaisiin pikkujouluihin. Karjikset on pidettyjä näköjään ympäri maailmaa! :) Ja sopii kuin nokka naamaan näin itsenäisyyspäivänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä joudun vielä hieman harjoitelemaan ennenkuin uskallan minikokoisiin ryhtyä ;-) Itsenäisyspäivään ne kyllä sopivat vallan mainiosti!

      Poista