torstai 3. lokakuuta 2013

Lehtikaaliquiche

Jos blogimaailmassa hauki on The Kala, niin lehtikaalista on tainnut tullut The vihannes. Siitä on viime aikoina tehty blogeissa niin sipsejä kuin pastaakin. Ja mahtava lehdykkä se onkin - siinä on hyvä rapsakka rakenne joka kestää kypsentämistä menemättä limaiseksi ja väri, joka säilyy kypsentäessäkin ihanan eloisana. 

Ilmeisesti satokausikaan ei ole päättymässä vielä hetkeen, eli kokeilkaa ihmeessä, mikäli tämä teillekin uusi tuttavuus on! Meillä sitä kokeiltiin (viime aikojen maanikseksi paisunutta leivontateemaa jatkaen) quicheen. Vaan... saako sitä piirasta quicheksi kutsua, jos siihen ei ole sitä juustoa laittanut? Ja missä vaiheessa minulta lähtee pieninkin tähän mennessä mahdollisesti saavutettu katu-uskottavuus ruokabloggarina, jos tämä leivontainto jatkuu samalla volyymillä?

Pohjana tässäkin toimi se galettepohja, jota myös siihen sadonkorjuupiiraaseen käytettiin. Juustovammaton lisäisi munamaitoseokseen tai sen päälle epäilemättä juustoa - testikeittiön arvion mukaan siihen sopisi esimerkiksi Gruyere. Tällä kertaa korvasin puolet jauhoista hieman ravintorikkaammilla ohrajauhoilla. Tai no, 97 % todennäköisyydellä ne olivat ohrajauhoja (minun täytyy ihan oikeasti alkaa katalogisoida noita kaapinperukoiden pusseja ja purnukoita!)

Kollegan tehdessä tilaa uuden sadon sienille, sain minä perintönä edellisvuoden mustarvisieniä kuivattuna. Murustelin niitä kourallisen verran suoraan piirastaikinaan, mikä antoikin sille ihanan syksyisen sienisen säväyksen, jonka maanläheisyys toimi lehtikaalin ja käyttämäni siankyljen kanssa varsin onnistuneesti!

Siankyljen voi toki korvata pekonilla, jolloin suolan kanssa kannattaa olla varovainen. Lehtikaali kannattaa piirakkaa varten myös siivuttaa pieneksi silpuksi. Lehtikaali tuli sellaisessa 150 gr painoiseksi merkityssä pussissa, josta tähän meni kolmea lehteä lukuunottamatta kaikki. Tämän viikon Soppasunnuntaissa selviää, mihin loput pääsivät!






Pohja:

3.75 dl jauhoja
90 ml oliiviöljyä
2 tl suolaa
90-120 ml vettä
2 rkl kuivatuista sienistä murennettua jauhoa

Sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi ja kaulitse kevyesti jauhotetulla työtasolla ohueksi, hieman käyttämääsi vuokaa isommaksi levyksi. Helpointa on kaulita se kahden leivinpaperin välissä. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä vuokaan. Tai painele se suoraan vuoan pohjalle ja reunoille. Omani oli irtopohjavuoka halkaisijaltaan 22 cm, joten reunoista tuli n. 5 cm korkuiset. Tasoita ja leikkaa ylimääräiset pois. Siirrä kylmään odottamaan puoleksi tunniksi ja tee sillä välin täyte.

Täyte:

250 gr possunkylkeä
1 iso sipuli
3 isoa valkosipulinkynttä
150 gr lehtikaalipussi
muutama rkl timjamia
suolaa, pippuria

Munamaito:

3,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
4 munaa
(desin verran juustoraastetta, esim. Gruyereä)
suolaa, pippuria
1-2 rkl sinappia (maun mukaan)
iso ripaus muskottia

Ruskista pienehköksi kuutioitu possu pannulla, aloittaen miedolla lämmöllä, jottei se pala, vaan alkaa luovuttaa sitä rasvaansa, missä kaikki muut ainekset sitten paistetaan. Silppua valkosipuli hienoksi ja sipuli samoin. Leikkaa lehtikaalista se kova, keskellä kulkeva lehtiruoti pois (ja tarvittaessa muitakin kovimpia kohtia) ja silppua se ohuiksi suikaleiksi tai silpuksi. 

Kun possu on jo hieman ruskistunut, lisää pannulle valkosipuli ja hetkeä myöhemmin sipulisilppu. Kääntele niitä possunrasvassa hetki ja lisää sitten pannuun timjami (käytin kuivattua) ja lehtikaalisilppu. Jatka kypsentämistä vielä viitisen minuuttia. Mausta sitten hyvin suolalla ja pippurilla ja levitä piirakkapohjan pohjalle. Kaada sitten päälle varovasti munamaito (ja juusto) ja paista (leivinpaperilla päällystetyllä pellillä mahdollisten vuotojen takia!) 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.






EDIT: Mikäli käytät sitä juustoraastetta, ei munamaitoseosta tarvita/ mahdu yhtä paljon kuin edellä. Vähennä määrää esim. 3 desiin kermaa, 1 desiin maitoa ja kolmeen munaan. 


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



9 kommenttia :

  1. Kaunis quiche :) olen itsekin alkanut käyttää lehtikaalia monipuolisemmin, viimeksi eilen se pääsi keittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuon satsin loput pääsivät keittoon myös :-) kaikki vinkit käyttötavoista ovat tervetulleita - sen verran myöhäisherännyt tuon herkun kanssa olen minä...

      Poista
    2. Kannattaa kurkata tänään illemmalla tuonne blogiini, siellä on keittoresepti josta löytyy lehtikaalia :)

      Poista
  2. Uudet vuoat ovat selvästi innostaneet leipomaan;D
    Mmm,herkullista:) Lehtikaali onkin tosi hyvää ja täälläkin sitä näkee yhä useammin:)

    VastaaPoista
  3. Kyllä tämä on vielä ruoanlaiton puolella. Balettitossun muotoinen kakku on leivontablogikamaa ;-)

    Superpiirakka. Taidanpa tehdä tätä viikonloppuna - juustolla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei riitä koordinaatio täällä balettitossuihin - ei jalassa eikä telttakeittiössä :-)

      Poista
  4. Oi,todella nätti piirakka ja maku välittyy kyllä kuvasta suoraan herkille makuhermoilleni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tokihan se lehtikaali on Se Juttu, mutta ne sienet... se possunkylki - niissä se salaisuus piilee :-)

      Poista