lauantai 22. kesäkuuta 2013

Sienirisottoa

Sienet ovat ihania. Aikani minulta kesti niille lämmetä, mutta nyt olen ottanut menetettyä aikaa kiinni. Mielikuvissani hyppelehdin määttäältä toiselle elegantti punoskori käsivarrellani napsien sieltä täältä pullean lihaisia sieniä, joista sitten taion kotona uskomattomia, illallisvieraiden kilpaa ylistämiä herkkuja. 

En toki edes tiedä, mistä sellaisia metsiä löytyy, jossa niitä sieniä kasvaisi, eikä minua kyllä sinne kannata omin päin päästää hifistelemäänkään - ulkonäöltä kun tunnen juurikin ainoastaan sen kärpässienen. Niinpä katson parhaaksi tyydyttää metsästäjä-keräilijävaistojani joko Malagan torilla tai Stockmannilla...

Yksi ehdoton suosikkini on sienirisotto. Tähän voi käyttää melkolailla mitä tahansa sieniä, mutta parhaan tuloksen saa, kun käyttää useampaa sorttia (omani oli sekoitus portobelloa, ruskeita herkkusieniä ja japanilaisia sieniä, jonka nimen olen autuaasti unohtanut. Mutta se ainakin näytti enokitakilta).

Niille, jotka ajatuskin risoton tekemisestä saa kauhun valtaan: ei hätää. Kaikki menee hyvin kun muistaa muutaman asian: Valitse kunnon risottoriisi. Riiseissä on eroja eikä tähän mikä tahansa Uncle Ben's vain käy. Pidä liemi kuumana toisessa kattilassa risoton valmistuksen ajan. Lisää sitä (kauhallinen kerrallaan) vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Muista sekoittaa. Mutta silleen rauhallisesti. Jätä risoton rakenne löysäksi. 





Pääruokana tästä riittää noin kolmelle - neljälle, lisukkeena neljälle- viidelle. 

n.300 gr sieniä 
(100 gr pekonikuutioita)
3 salottisipulia tai 1 normisipuli
4 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1-1,2 l kanalientä
timjamia
voita
(halutessasi parmesaania)

Pilko sienet ja paista kuivalla, kuumalla pannulla. Kun neste on niistä haihtunut ja ne ovat saaneet väriä, lisää nokare voita joka imeytyy niihin antaen paitsi makua, myös kauniin kiillon. 

Jos käytät pekonia, laita se toiseen pannuun ja paista miedolla lämmöllä. Näin se ei pala, vaan rapsakoituu kauniisti ja luovuttaa sitä rasvaansa, Freesaa rasvassa sipulisilppu ja lisää sitten riisi. Anna kuullottua hetken aikaa ja lisää sitten valkoviini. Kun se on imeytynyt, ala lisätä kanalientä kauhallinen kerrallaan jokseenkin koko ajan sekoittaen. Lisää uusi kauhallinen kun edellinen on imeytynyt. Jatka tätä kunnes riisi on halutun kypsyistä - noin 20 minuuttia. Rakenteeltaan tämä saa sitten jäädä löysähköksi. 

Lisää lopuksi joukkoon muutama timjaminoksa, mausta suolalla ja pippurilla ja halutessasi tuoreella parmesaaniraasteella (ole tällöin varovainen suolan kanssa). Kääntele varovasti joukkoon sienet ja voilá! 

Herkullista tämä on tällaisenaankin, mutta toimii myös äärimmäisen hyvin suklaisen häränhännän kaverina...




4 kommenttia :

  1. Minä rakastan sieniä ja kaipaan syksyistä sieniretkeä vaikkein edes ole kauhean hyvä tunnistamaan sieniä. Onneksi lähiseudun jättimarketissa on tosi hyvä sienihylly,jopa tattejakin löytyy;D
    Namin näköinen risotto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan! noissa on ihan oma maailmansa kyllä taas tutkailtavana. ja parhaimmillaan se rakenne on juuri niin ihanan lihainen että jopa vannoutunut karnivoori löytää karnevaalin aihetta :-)

      Poista
  2. Ihana resepti! Lisasitko pekonin tuon sipulisilpun kera?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kappas - se on jäänyt kokonaan mainitsematta! pekonisilppu pannuun ensin miedolle lämmölle - näin se ei pala, vaan rapsakoituu ja luovuttaa sitä rasvaansa. sitten sipulisilppu perään siihen pekonirasvaan. ja hyvää on :-)

      Poista