maanantai 24. kesäkuuta 2013

Parsaa, risottoa, sitruunaa ja katkarapuja

Parsalla jatketaan tänäänkin - vuorossa risotto. Eihän se nyt ehkä ihan sitä kevyintä ruokaa kesään ole mutta... onhan se hyvää!

Jos tähän käyttää kuorimattomia, raakoja jättikatkoja, niin niiden kuoret kannattaa hyödyntää keittelemällä niistä liemi, jota voi sitten jatkaa joko kalaliemellä tai hummerifondilla (2 rkl fondia puoleen litraan vettä).Pidä liemi kuumana kattilassaan risoton valmistumisen ajan.

Kolmelle-neljälle

3,5 dl risottoriisiä
9-12 dl kala/ äyriäislientä
3 salottisipulia/ 1 pieni sipuli/ 1/2 isosta sipulista
1 iso valkosipulinkynsi/ 2 pientä
1 reilu rkl voita + lisää lopuksi
1 nippu parsaa (n. 1/2 kg)
1/2 kg jättikatkarapuja
1 dl valkoviiniä
1/2 sitruunan kuori raastettuna
1 reilu rkl ruohosipulisilppua

Kuullota sipulisilppu ja hienonnettu valkosipuli voissa. Lisää sekaan risottoriisi ja kuullota, kunnes läpikuultavaa. Lisää sitten valkoviini. Kun se on imeytynyt, ala lisätä kuumaa kala/äyriäislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita säännöllisesti. Rakenteeltaanhan tämä saa jäädä löysäksi.

Kun riisi alkaa olla kypsää (n. 20 minuuttia) kääntele joukoon katkaravut ja anna niiden kypsyä risoton kuumuudessa. Tai (mikäli käytät raakoja) grillaa ne erikseen kypsiksi kevyesti öljyssä, suolassa, pippurissa ja sitruunamehussa käänneltyinä ja lisää risottoon lopuksi. 

Napsaise parsasta puumainen osa varren alaosasta pois ja leikkaa muutaman sentin pätkiksi. Höyrytä tai keitä vähässä vedessä kypsiksi (n. 5 min.) Kääntele risoton joukkoon. Lisää ennen tarjoilua sekaan reilu nokare voita, mausta suolalla ja pippurilla, kääntele joukkoon ruohosipuli  ja sitruunankuorisilppu. Nauti. Jäähdytetyn valkoviinin kera. Aurinkoisella terassilla.



3 kommenttia :

  1. Kumma juttu... mun alkoi yhtäkkiä ihan hirveästi tehdä mieli parsa-katkarapurisottoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi on kyllä ikävää... mihin hätään tähän nyt jostain löytäis tollaisen risoton ohjeen :-/

      (tänä vuonna on kyllä ihan rehellisesti ja jopa kyllästymiseen asti ptettu kaikki ilo irti tuoreesta parsasta!)

      Poista
  2. Nami,minullekin tuo maistuisi nyt:)

    VastaaPoista