keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Suklaalihapullia? Albondigas de choco - seepiapyörykät

* * * 



* * * 

Vaikka Andalusian tapasbaarien tarjontaan on tullut tutustuttua jo vuosien ajan, pääsi taannoisen reissu yllättämään. Cadizissa törmäsin toistuvasti albondigas de chocoon, joka luonnollisesti herätti välittömästi ruokamatkailijan mielenkiinnon. Albondigas toki on sanana tuttu, onhan noita espanjalaisia lihapullia nähty blogissa niin sellaisenaan kuin chorizonkin kanssa tuunattuna. Mutta choco? Suklaata? Suklaalihapullia? 

No ei sentään. Choco viittaakin nimittäin seepiaan, jota etenkin Cadizin alueella pyydetään ja syödään todella paljon, kuten äyriäistorin tarjontakin osoitti. Ja jopa suklaata enemmänhän minä rakastan mustekalaa. Oijoi. Nämä unelmankevyet pullerot ovatkin ehkä koko reissun paras tuliainen. Kokeilkaa vaikka. Suuhun sulavat!





30 kpl

Albondigas de choco - seepiapyörykät:

500 gr seepiaa (voi varmasti korvata myös kalmarilla)
1 pienehkö sipuli
2 valkosipulinkynttä
kourallinen hienonnettua persiljaa
1,5 tl raastettua sitruunankuorta
2 kananmunaa
9 rkl korppujauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

(Halutessa lisäksi vehnäjauhoja)

Paistamiseen: 1 dl öljyä

Kastike:

1 sipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2,5 dl valkoviiniä
5 dl hyvää kalalientä
1 laakerinlehti
ripaus sahramia

Huuhtele ja valuta seepia. Leikkaa hieman pienemmiksi paloiksi ja mittaa tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa. Surauta sekaisin tasaiseksi massaksi (jonkin verran saa olla sattumia. Vältä kiusausta lisätä korppujauhoja kiinteämmän massan aikaansaamiseksi, sillä silloin pyöryköistä tulee helposti kovia ja kuivia. 

Anna massan levätä kylmässä puolisen tuntia.

Pyörittele se sitten 30 pyörykäksi (massa on aika löysää, mutta älä huoli!) ja kierittele ne halutessasi kevyesti vehnäjauhoissa (tämä auttaa kastiketta suurustumaan).  Paista pannulla öljyssä kullanruskeiksi ja siirrä syrjään odottamaan. 

Lisää pannulle jääneeseen öljyyn sipuli ja valkosipuli, Kuullota kunnes ne ovat pehmeitä (älä anna ruskistua). Kaada pannulle sitten valkoviini ja nosta lämpöä kunnes se kiehahtaa. Anna porista viitisen minuuttia ja lisää sitten kalaliemi, sahrami ja laakerinlehti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. 

Anna kiehua, kunnes seos sakenee. Lisää pannulle sitten pyörykät ja anna muhia matalla lämmöllä kannen alla kymmenisen minuuttia. 

Tarjoile. Jäähdytetyn Verdejon kanssa. Andalusian auringosta ja kalatoreista haaveillen...!





____________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

2 kommenttia :

  1. Ha ha ,rupesin etsimään sitä suklaata reseptistä;D Varmaankin ihanaa,jaanhan tuon mustekalaintosi,tosin täällä laitan vain baby kalmareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. noi on ihania! Joissain paikoissa ne kypsennettiin seepian musteessa ja goottisuudessaan se ulkomuoto oli kyllä aika vaikuttava...

      Poista