keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Bocuse d'Or 2016 - menua testaamassa

Muun Suomen liimautuessa Leijonapaidoissaan seuraaviksi viikoiksi telkkareidensa ääreen, edustan minä sitä koulukuntaa, jonka mukaan Ne Tämän Vuoden Oikeat Mestaruuskisat alkavat vasta kesäkuun 10. päivä. 

Mutta liki samanlaisella sydämentykytyksellä seuraan vuosittain myös kahta muuta suurta jännitysnäytelmää: häpeilemättömällä rajanaapuripolitikoinnillaan ja glitterkavalkadillaan hurmaavia Euroviisuja sekä Bocuse d'Or-kisaa eli kokkiolympialaisia. 

Eilen Suomen joukkue kisasi Eero Vottosen johdolla Budapestin isännöimissä Euroopan-karsinnoissa, josta päivityksiä löytyy mm. Suomen kisajoukkueen taivalta seuraavasta Päämäärä Lyon-blogista. On joukkue tosin someajan hermolla muutenkin: heiltä löytyy myös oma Youtube-kanava sekä Facebook-sivu.

Eero on assistenttinsa Miikka Mannisen kanssa treenannut koitokseen jo kuukausia. Tuloksista ovat kevään aikana päässeet nauttimaan ruokatoimittajat ja - bloggarit, näiden etuoikeutettujen mukana myös minä. Tänä vuonna yksi sponsoreista on Sinebrychoff, jonka kutsumana pääsin kuulemaan Eeron ja Miikan mietteitä... sekä tietty maistelemaan heidän tuotoksiaan yhdessä niille mätsättyjen oluiden kanssa. Olut näkyi paitsi ruokajuomaparituksina, myös itse annosten komponenteissa. 

Vasta viime vuonna Ravintolakoulu Perhosta valmistuneen Miikan hentoisilla harteilla lepäävät melkoiset paineet, sillä esimerkiksi eilen hänen vastuullaan olivat kaikki lihavadin lisukkeet. Työnjako näiden kahden välillä onkin kuukausien aikana tarkkaan hiottu, sillä kaiken on tosipaikan tullen toimittava minuuttiaikataululla.

Viime vuoden finaalissa Lyonissa Suomi sijoittui tuolloin tiimiä luotsanneen Matti Jämsénin johdolla neljänneksi, mikä on Suomen paras tulos koskaan. Voiton vei Norja USAn sijoittuessa toiseksi. Kolmanneksi tulleesta Ruotsista (että ne ehtivätkin pätemään ihan joka paikkaan!) jäätiin vain 11 pistettä. 

Tänä vuonna tavoitteet eivät ole vaatimattomat: viime vuoden tulosta lähdetään parantamaan ja voittoa hakemaan. Kisasta on tänäkin vuonna odotettavissa tiukka, sillä osalla joukkueista budjetti on Suomeen verrattuna moninkertainen. 

Ai että että mitä me sitten oikein syötiin? No tätä. 

Alkuun tarjotusta, kaljamallasten päällä lepäilleestä annoksesta löytyi kaljamallaskeksiä, omenaa ja linnunmaksaa, kaaliversoja, vuohenjuustoa ja poltettua salottisipulia sekä rapeaa maa-artisokkaa, savustettua hapankermaa ja muikunmätiä.
Budapestin karsintaan oli kala-annoksen pääraaka-aineeksi valittu paikallinen erikoisuus. sammen sukuinen sterletti, joka ei kuulemma ole sieltä helpoimmasta päästä. Eikä sen mutainen makukaan ole ihan kaikkien mieleen. Sen verran sen kanssa on jo tullut painittua, että Eero nauraa epäilevänsä, ettei enää koskaan tule sitä syömään. 

Myös eiliseen karsintaan Suomen joukkue oli parittanut sterlettinsä kuningasravun kanssa - yhdistelmä, jota agentit paikan päältä kilpaa ylistivät.

Meille tarjotusta annoksista löytyi paahdettua kuningasrapua Kirkkoniemeltä, miedosti savustettua parsaa ja rapuvoita...
...sekä hiillostettua sterlettiä, kukkakaalia, simpukkakermaa ja kotimaista kaviaaria.

Lihavadin pääraaka-aineeksi oli Budapestin karsintoihin annettu saksanhirvi. 

Meille se tarjoiltiin tässä muodossa: katajanmarjalla ja palvatulla peuran sydämellä maustettua saksanhirvifileetä, tryffelikaalia, hapanta omenaa ja kuusiöljyllä maustettua hirvenlientä. Eihän sitä voi pieni ihminen kuin ihmetellä ja ihailla näiden tyyppien tinkimättömyyttä, ammattitaitoa, omistautuneisuutta ja innovatiivisuutta. Taiteilijoita he ovat, isolla T:llä. Enemmän kuin Eric Cantona David Beckham Cristiano Ronaldo Jari Litmanen koskaan. 

Karsinnan tulokset julkaistaan tänä iltana klo 18 paikallista aikaa, eli klo 19 meidän Härmän aikaa. Minun uskoni poikiin on kova - entäs teidän?

PS. Lisää tunnelmia etukäteiskisakatsomostamme löydät myös seuraavista blogeista:

Hannan Soppa
Vaimomatskuu
Habanerokitchen
Soupopera

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


3 kommenttia :

 1. Tosi on eli taidetta kerrakseen, vaikka abstraktista en paljoa ymmärräkkään, sillä siltä kala-annos näytti siis enemmänkin paistetulta jäkälältä, joka on kuulemma sekin herkkua karpalokastikkeen kanssa ... ee ee ehhehe hee (Pirkka-Pekka Peteliuksen naurua päälle). Riistahenkisyys sitä vastoin kiehtoi ja ihan vinkkinä taidankin laittaa peuran sydämen maustelimessä kiehumaan ja tarjoilla kuusenkerkkäkastikkeen ja uunijuuresten kera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oijoi, mitä herkkuja sielläkin on tulossa <3

   Poista
  2. Aamulla oli vielä senat sakaisin ja toinen silmä katsoi Kittilään ja toinen kattoon, joten tuli arvosteltua ihan väärää kuvaa, kun kohteena piti olla tämä: "kaljamallasten päällä lepäilleestä annoksesta". Joku voisi tietysti sanoa, että: "turha rypistellä, kun kakka on jo housussa." Kiitos kuitenkin positiivisesta palautteesta, oot ihana <3

   Poista