maanantai 9. toukokuuta 2016

Cadizin tori on äyriäistaivas


For English please see here

* * * 

Ruokarakastajaa paikalliset torit hemmottelevat. Ne ovat elämää pursuava kokonaisvaltainen aistielämys, jotka viekoittelevat niin tuoreilla tuotteillaan, räiskyvillä väreillään, kummallisilla uusilla tuttavuuksillaan, tuoksuillaan, mauillaan ja äänillään. 

Cadizin kuuluista keskustori Mercado Central de Abastos de Cádiz on sieltä ihan parhaimmasta päästä. 




Kaupungin  sijainti Atlantin rannikolla takaa suorastaan pökerryttävän valikoiman tuoreita mereneläviä, joiden edessä äyriäisrakastaja on sanaton. Ja polvillaan. 





Vuonna 1838 rakennettu keskustori on käynyt historiansa aikana läpi useammankin remontin, joista jokainen on tehty sen upeiden kivipilareiden kannattelemaa alkuperäisasua kunnioittaen. 




Tuorein remontti tehtiin vuonna 2012, jonka seurauksena se jakaantuu käytännössä kokonaan kalatorista koostuvaan katettuun sisäosioon, ulkona pylväikön alta löytyviin erikoismyymälöihin sekä sisäpihan Rincón Gastronómicoon; pikkuravintoloita pursuavaan patioon. 







Löytyy täältä toki kattava valikoima tuoreita vihanneksia ja hedelmiäkin... 








...joskin huomaan hälyttävän pian sopeutuneeni elämään, jossa mustekalasta ja possusta koostuva päivittäinen ruokavalioni ei sisällä lainkaan kumpaakaan. Tai no, viinihän on käytännössä hedelmää...? Ja jos oikein tarkkaan reissun kuva-antia katsoo, niin muutaman ibericokinkkulautasen ja mustekala-annoksen reunalta löytyy (ainakin koristetarkoituksessa) muutama tomaatinsiivukin...

Hinnatkin ovat täällä kohdillaan, ja etenkin lauantai-aamupäivisin kannattaa varautua melkoiseen ruuhkaan paikallisten suorittaessa pyörillä vedettävien ostoslaukkujensa kanssa ostoksiaan. Eikä kenelläkään ole kiire minnekään - tutuilla myyjillä on aina aikaa vaihtaa myös kuulumisia.  






Vaikka tori tarjoaa herkkuja ihan joka lähtöön, on huikea kala- ja äyriäistori sen ehdoton vetonaula. Viimeistään tämän huomaa siinä vaiheessa, kun taas yhdeksi päiväksi satamaan parkkeerannut valtameriristeilijä on tyhjentänyt monisatapäisen turistilaumansa iPadiensä, pokkareidensa ja kännyköidensä kanssa valikoimaa ällistelemään.  

Jossain vaiheessa siihen tiskit kansoittavaan kamera-armeijaan turhaantuvat jo myyjätkin ja omat hermonikin alkavat olla koetuksella (aah - tältä siis tuntuu matkustaa minun kanssani...?)

(Ennen sitä kuvaan kuitenkin videon, joka löytyy blogin Twitter-feedistä!)










Olen taivaassa. Noin neljännensadannen kerran tuolle päivälle havahdun miettimään, miksi en asu täällä. Järkisyyt (ei työtä, ei kielitaitoa, ei verkostoja, ei ystäviä...) eivät paljoa paina tuijottaessani kyynärvarteni kokoisia merirapuja. 




Täkäläinen tonnikala on suuressa huudossa ja viettää parasta aikaa kaksi kertaa vuodessa toistuvaa sesonkiaan. Toukokuussa sinievätonnikala saapuu vesille Gibraltarin salmen kautta matkallaan Välimerelle ja jo kolmen tuhannen vuoden ajan tätä odotettua saapumista ja sen pyydystämiseen käytettyä Almadraba-perinnettä on juhlittu alueella mm. eri festivaalein. 

Toukokuussa tonnikalan katsotaan olevan parhaimmillaan ja keittiömestarit Japania myöten jonottavat Cadizin tuomisia. 





Toinen parasta aikaa sesonkiaan viettävä paikallinen erikoisuus on caracoles, pienet etanat. Videomateriaalia Twitterissä myös näistä...!




Voin taata, että kierroksen jälkeen nälkä kurnii vatsassa jo kummasti. Apu on onneksi lähellä: sisäpihan tarjonnasta löytyy kaikkea mahdollista sushista meksikolaiseen katuruokaan. 

Näitä äyriäisiä tuoreempia ei Cadizista löydykään!




Muun Andalusian lailla Cadizille tyypillinen tapa valmistaa äyriäiset on frita, eli jauhoissa pyöritteleminen ja uppopaistaminen. 

Näin tuoreena ne ovat kuitenkin parhaimmillaan a la plancha, eli grillin kautta käytettynä. Jos sisäpihan ravintoloiden tarjonnasta ei kuitenkaan löydy mitään mieluista, ei hätää. Kerää torin valikoimasta omat suosikkisi ja vie ne johonkin torin ympärystöstä löytyviin ravintoloihin (kuten Taberna la Bollitaan), jossa he kokkaavat niistä juuri haluamasi kaltaisen lounaan!




Mitäs tykkäsitte? Löytyykö sieltä muita äyriäisrakastajia? Muutettaisiinko yhdessä kommuuniin Cádiziin?


* Matka toteutettu yhteistyössä Cadizin alueen matkailun kanssa *

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

23 kommenttia :

  1. Samaisella torilla viime syksynä käyneenä, ilmoittaudun heti mukaan kommuuniin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mahtavaa - minä voin tarjota muovimukit, tuo sinä shampanja :-)

      Poista
  2. No niin, missä on mun kuolalappu :). Ilmota vain osoite, niin täältä tullaan :).

    VastaaPoista
  3. Minäkin tykkään hulluna tällaisista toreista, vaikken noistakaan silmiin tuijottavista ötököistä yhtäkään osaisi valmistaa. Siksipä aivan huiman mieletön ajatus, että ostaisin tuolta eväkset, veisin ne johonkin, ja siellä jossain joku ne taikoisi lautaselleni ilman silmiä, korvia ja muita elimiä.

    Muutama vuosi sitten asuttiin viikko Venetsiassa suoraan toria vastapäätä Canal Granden rannalla. Silloin haaveilin aina aamulla ajelevani traghettolla kanaalin yli ja torille ostoksille. PAri kertaa sen teinkin, mutta salaattia ja simpukoita suurempiin urotekoihin ei kyetty. Mutta kuinka ihanaa oli niitäkin omalla terassilla nautiskella. Oi, se oli elämäni parhaita viikkoja. Joo, tiedän, ei ollut Andalusia se, mutta jos sun kommuuniin ei ole tulijoita, harkitse mun kommuunia Venetsiassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minähän lähden mihin tahansa, josta tuollainen tori löytyy ja voin jatkaa mustekaladieetilläni eloa :-)

      Poista
  4. Ah torit....Ihanat kuvat ja alkoi tehdä niin mieli äyriäisiä että pitää kai huomenna mennä ostamaan baby kalmareita;D

    VastaaPoista
  5. Kyllä tämä keskustori on kuvien perusteella kauneimpia mitä olen nähnyt. Pelkästään tämän postauksen perusteella tekisi mennä mieli sinne ja maistelemaan vaikka mitä - nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä minäkin olen monella torilla pyörinyt mutta tämä on ihan ehdottomasti sieltä parhaimmasta päästä <3

      Poista
  6. Olen ihan hurmoksessa Cadizin keskustorin kuvista, rapuja, äyriäisiä, etanoita, kaloja, kinkkuja, salamitankoja, juustoja, oliiveja, kasviksia, tomaatteja, hedelmiä. Olisin onnesta sekaisin, katselisin ympäriinsä kaikkea silmät ymmyrkäisinä ja sieraimet vapisten. Pyörisin kuin karusellissa ympäriinsä tai niinkuin hullu pässi liekassa parta täristen ja mäkättäen mielihyvästä tuollaisella ylitsepursuavalla runsuden torilla. Tarvitsseko sitä "pieni" ihminen enempää kuin grillattuja äyriäisiä, oliiviöljyssä dipattuja patongin pätkiä ja sopivan viileää valkkaria, voi taivas sentään! Lupautuisin mieluusti vaikka apukokiksi ruokapalkalla uuteen kommuuniin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta. ajattele, että olisi tuollainen tori josta käydä lounastarpeet mukaansa nappaamassa vaikka joka ikinen päivä...? Ooh ja aah <3

      Poista
  7. Äkkiähän sinä sen kielen ja verkostot... ja ystäviä on jo jonossa kommuuniin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi että houkuttelisikin :-) jossainhan sitä on meistä kaikkien kuitenkin asuttava - miksei siis halvan viinin ja äyriäispaljouden aurinkoisessa mekassa :-)?

      Poista
  8. Jo mennään! Aivan ihana tunnelma tuolla markkinoilla, tosi aitoa hulinaa ja kulttuuria. Rakastan kalamarkkinoita, tuoksuja ja tunnelmaa! Nuo pikkusimpukat näyttävät veikeiltä. Olisi kiva nähdä ja maistaa millaista herkkua niistä valmistetaan.

    Piti ihan googlettaa, että missä kohtaa tuo Cadiz sijaitsee. Itse asustelin kolme kuukautta nuoremmalla iällä Antequerassa, ei se kovin kaukana kuitenkaan loppujen lopuksi ole. :) Ihania rannikkoseutuja.

    Titta / IKILOMALLA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo rannikkoseutu on aivan ihanaa - Cadiz todellakin vei sydämeni ensi päivästä lähtien. Antequera on kyllä kaunista seutua myös <3

      Poista
  9. Jos kotonakin kauppahalleissa samoilu ja fiilistely on sellaista arjen luksusta, niin kyllä se kelpaa aina matkoillakin! Yleensä näistä paikoista löytyy ihania makuja ja tuoksuja, fiilistä ja sitten se yksi hetki, kun on valinnut itselleen syötävän ja saa nauttia siitä sen kaiken keskellä. Ne maut muistaa yleensä loppuelämän.

    Voin lähteä. Milloin mennään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. upea paikka kertakaikkiaan - lähtisin takaisin vaikka heti :-)

      Poista
  10. Mä muutan kanssa, syömään teidän tekemiä herkkuja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sä nyt olet aina tervetullut lisä mihin tahansa :-)

      Poista