perjantai 13. toukokuuta 2016

Cadizin katedraali - 116 vuotta ja kuusi arkkitehtiä vaatinut rakennusprojekti


For English please see here

* * * 

Kirkoilta ei Espanjassa voi välttyä - ne dominoivat minkä tahansa vanhan kaupungin katukuvaa ja koko reissunsa voisi viettää vain niihin tutustumalla. Kuten monet varmasti tekevätkin...


Itse olen kuitenkin muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta tyydyttänyt kulttuurinnälkäni muissa kohteissa. Niinkuin kauppahalleissa, tapasbaareissa ja churrojonoissa...

Lähestyvä keski-ikä (ah, mistä kaikesta tulenkaan sitä vielä syyttämäänkään!) on mitä ilmeisemmin kummasti nostanut arkkitehtuurin arvostustani, ja nykyään reissujen to do-listoille on päätynyt jo muutamia kirkkojakin. Mieleenpainuvimpia näistä ovat ehdottomasti olleet Cordoban sekä Sevillan katedraalit

Ovathan ne toki myös vaikuttavan historian omaavia nähtävyyksiä, mutta näistä etenkin jälkimmäinen on ihan vain jo esteettiseltä kannalta häkellyttävä mestariteos (ja sitäpaitsi sen torniin kiipeäminen kuluttaa kaloreita ihan kiitettävästi tehden näin vatsassa tilaa taas seuraaville tapasbaareille...!)

Cadizin majesteettinen katedraali teki minuun vaikutuksen jo ensimmäisenä iltanani kaupungissa tummaa yötaivasta vasten piirtyessään enkä malttanut odottaa pääseväni ihailemaan sitä lähempää. 
Vanhan, vuodelta 1635 peräisin olevan, kuningas Alfonso X Viisaan rakennuttaman Santiago-kirkon viereen pystytetyn uuden katedraalin rakennustyöt alkoivat vuonna 1722 ja kestivät yli 100 vuotta. Päätökseen ne tulivat vasta vuonna 1838, joskaan ei katedraali vieläkään valmis ole. Kuva: Wikipedia

Katedraaliksi se saattaa näyttää ensi alkuun varsin vaatimattomalta, sillä mistään auringossa kimaltelevista kullatuista kupoleista ei ole täällä tietoakaan. Carreran marmoria löytyy tosin senkin edestä.
Pitkän rakennusajan aikana kaupunkia koetelleet laihat vuodet näkyvät myös katedraalin materiaalivalinnoissa. Marmorin lisäksi katedraalin ulkoasussa on käytetty myös Cadizin alueelle tyypillistä osterikiven nimellä tunnettua, merestä peräisin olevaa kellanruskeaa kiveä. 

Pitkään kestänyt rakennusprojekti näkyy myös sen tyylisuuntien sekamelskassa. Alunperin barokkityyliä edustavaksi tarkoitetusta katedraalista löytyy nyt lisäksi rokokoo- ja neoklassisen tyylisuunnan elementtejä. Pitkittynyt hanke koetteli mitä ilmeisemmin myös sen arkkitehdin hermoja: heistä alkuperäinen (myös Granadan katedraalin suunnitellut Vicente Acero) hylkäsi projektin jo ensimmäisen 16 vuoden jälkeen. 

Seuraavan sadan vuoden aikana arkkitehtejä nähtiin vielä viisi kappaletta. 
Lopputulos on kaikesta huolimatta varsin vaikuttava ja ehdottomasti neljän euron pääsymaksun arvoinen. 
Kuvissa näkyvä, katedraalin kattoa peittävä verkko on toki omiaan lisäämään paikan goottis-romanttista mystisyyttä, mutta on sillä ihan tarkoituskin. Ei tosin lintujen lentelyn estäminen, kuten olen kuullut spekuloitavan.

Samoin kuin vanhassa kirkossa, täälläkin katon rakennusmateriaalina on käytetty kalkkikiveä, joka ei meren läheisyyttä oikein kestä, vaan rapistuu koko ajan huonompaan kuntoon. Verkko estää lohkareita putomasta kirkkoväen niskaan. 


Massiivisen katedraalin huimista mittasuhteista kertoo mm. se, että kuoron osiosta löytyy urkuja kaksin kappalein. Kannattaa myös ehdottomasti käydä kurkistamassa kirkon alta löytyvään poikkeuksellisen suureen ja käsittämättömällä akustiikalla varustettuun kryptaan. 
Melkoisen vaikuttava on pääsiäisenä vietettävän Santa Semanan ja helatorstain aikaisia kulkueita varten ulos katedraalista kannettava Corpus Christikin: täydestä hopeasta tehdyllä tekeleellä on painoa peräti tonni ja sitä liikuttelemaan vaaditaan 12 miestä.
Katedraali kiehtoo miljoonilla yksityiskohdillaan. 

Sen holvikaarten valon ja varjon leikeissä silmä lepää. 

Kyynisinkin pakana hiljentyy tällaisen kauneuden edessä ja sitä ihan unohtaa, mitä kaikkea muuta tähän uponneella valtavalla rahamäärällä olisi saatu aikaan. Kuinka montaa köyhää sillä olisi autettu; kuinka monta kuolevaa pelastettu.

Tekikö katedraali vaikutuksen myös teihin? Jatketaanko kaupunkikierroksella vai olisiko ruokatauon paikka?


* Matka toteutettu yhteistyössä Cadizin alueen matkailun kanssa *

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

54 kommenttia :

 1. "Kirkot ulkoa ja kapakat sisältäpäin" on varmaan aika yleinen kiireisen turistin ohje, mutta kun on aikaa tutustua kaikessa rauhassa oman aikansa arkkitehtoonisiin luomuksiin, niin mikä ettei. Onhan se hieno rauhoittumisen paikka, kun saa istahtaa ja ihailla kaikkea näkemäänsä. Kaikki nuo renesanssitaiteen koristelut ovat henkeäsalpaavan kauniita, joita ihailen paljon enemmän kuin palkistetyn moderneja ja harmaita betoniseiniä, jollaisia on tullut vastaan tämän päivän kirkoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no näillä linjoilla minäkin olen tähän saakka ollut :-) upeahan tuo on- minuakaan kun ei mikään megamoderni vähäeleisyys puhuttele lainkaan. Enemmän on aina enemmän!

   Poista
 2. Itse tykkään ihailla näiden kirkkojen pieniä yksityiskohtia, koristeita, rappeutuneita pintoja ja värejä. Monesti pistäydyn myös kirkkojen sisällä. Kyllä näitä katsellessa mykistyy. Ja sitten äkkiä sinne tapaksille ja herkkujen ääreen! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää sitä silmiä ja sielua ruokkia joskus vähän muuallakin ... ;-)

   Poista
 3. Minä mietin tuota kysymystä suunnilleen jokaisen kirkon kohdalla ja niitä on kas kun geokätköilyssä on 200 kirkon haaste ja ensimmäiset sata on jo löydetty. Katolilaisen kirkon ahneushan oli niin suuri, että syntyi uskonpuhdistus, jossa päätettiin, ettei teoilla eli siis aneiden maksamisella ole merkitystä, vaan yksin uskolla, mitä se sitten onkin. Minä taas tuppaan ajattelemaan, että teoilla on merkitystä. Kummassakin kirkossa ei ole köyhistä huolehtiminen siinä asemassa, mitä se minun vajavaisen raamatuntuntemukseni mukaan pitäisi olla. Mitä tulee itse katedraaliin, niin Espanjassa taitaa olla tapana, että aloitetaan kirkkoprojekti eikä sitä saada päätökseen. Siitäkin on Raamatussa oma sivalluksensa, Luukas 14 "28. Sillä jos joku teistä tahtoo rakentaa tornin, eikö hän ensin istu laskemaan kustannuksia, nähdäkseen, onko hänellä varoja rakentaa se valmiiksi,
  29. etteivät, kun hän on pannut perustuksen, mutta ei kykene saamaan rakennusta valmiiksi, kaikki, jotka sen näkevät, rupeaisi pilkkaamaan häntä
  30. sanoen: 'Tuo mies ryhtyi rakentamaan, mutta ei kyennyt saamaan valmiiksi'? "

  Mitä tulee syömiseen, niin suunnittelen tulevani ravintolapäivään, mutta olen kyllä hurjan uninen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka paljon vuosisatojakin sukupolvelta toisen ihailtavaksi säilynyttä kauneutta tarjoavatkin, noita samoja asioita kirkkojen hulppeat mittasuhteet ja paikoin hyvinkin pröystäilevät puitteet saavat myös minut miettimäään - ymmärtääkseni Jeesuksen itsensä prioriteetti oli nimenomaan se lähimmäisistä ja vähäosaisimmista huolehtiminen, ei niinkään se marmorin ja kullan määrä kirkkorakenuksissa...

   Erinomaisia pointteja nuo sinun Raamatun lauseesi :-)

   Toivottavasti nähdään Ravintolapäivässä!

   Poista
 4. Todellakin teki! Katedraalit kuuluu usein mun suosikkivierailupaikkoihin uusissa kaupungeissa - niissä kun oppii yleensä paljon myös alueen historiasta, symboleista ja kulttuurista yleisemmin. Vaikka toisaalta ymmärrän pohdinnan siitä, mitä kaikkea muuta katedraaliin menneellä rahalla olisi saanut aikaan, toisaalta taas ajattelen, että kaunista arkkitehtuuria tarvitaan: se on oikeastaan taidetta ja parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua ja siksi siihenKIN kannattaa panostaa - etenkin, kun katedraalit on kuitenkin alun perinkin suunniteltu kaiken kansan käyttöön, mm. kuninkaanpalatseista ja yksityisvilloista poiketen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onhan kauneus aina kauneutta ja sinällään jo arvokasta, mutta kyllä minulla vähän noiden uskonnollisten rakennusten kanssa vähän mietteet nousevat pintaan, etenkin kun tietää, millaisissa olosuhteissa se uskovainen kansa on monesti kärvistellyt...

   Poista
 5. No teki vaikutuksen! Meidän visiitillä hotelli oli vastapäätä fasadia ja kattoterassilta sai ihailla tuota sen ajan vallantemppeliä viinilasin kanssa. Minäkin vierailen aina paikallisessa kirkossa ja usein saattuu niin mukavasti, että urkuri pitää harjoituksia ja kävijä saa pikakonsertin. Viimeisin yllätys oli Aachenin katedraali, 'kuninkaallinen kappeli' ja sen kyllä huomasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ooh - mikä hotelli teillä oli?

   Poista
  2. Hotel la Catedral
   http://www.tamamatka.fi/andalusia-cadiz-euroopan-havanna/

   Poista
 6. Minäkin tykkään käydä kirkoissa ihastelemassa pieniä ja suurempia yksityiskohtia. Arkkitehtuurista en ymmärrä mitään, mutta aina sitä jaksaa ihmetellä miten tuon aikaisilla menetelmillä on saatu rakennettua noinkin näytttäviä rakennuksia. sitä miettiessä mieleen tulee kaksi romaania toinen on Ken Folletin Taivaan pilarit ja toinen Espanjaan Barcelonaan sijoittuva Ildefonso Falconesin Meren katedraali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sepä se. löytyyhän noita ihmetyksen aiheita kauempaakin historiasta. Sinnikäs se on ihminen: when there's a will, there's a way :-)

   Poista
 7. Cadiz on kiva paikka :) Kirkot eivät ole minulle koskaan olleet mitään must-kohteita, mutta toki olen monessa vieraillut mikäli on viereen tupsahtanut, viimeaikoina olen taas hakeutunut kirkkoihin, mutta ennemmän tuon näköalan kuin arkkitehtuurin vuoksi. Näyttää siltä että tuolla Espanjassa on todella ongelmallista saada kirkot valmiiksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itselläni on aina ollut vähän ongelmallinen suhtautuminen moskeijoihin ja kirkkoihin ja sensellaisiin. EI ketään haluaisi loukatakaan - toisille ne kun ovat pyhiä paikkoja ja minä olen siellä korkeintaan kuvien ja matkamuistomyymälän vuoksi... :-)

   Poista
 8. On kyllä kaunis ja vaikuttava näky. Hyvä huomio tuo aiempi Lizalta, että kirkot sentään olivat tarkoitetut kaikelle kansalle toisin kuin kuninkaiden yksityiset palatsit... Mutta yhtä kaikki, onhan se vähän ristiriitaista tuollainen tuhlailu ulkoisiin puitteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllähän tuo vaikutuksen tekee ja joku helpommalla mielellä varustettu pystyy varmasti keskittymään ihan vain siihen :-)

   Poista
 9. OI miten kauniita kuvia! Ja sydämeni alkaa aina pamppailla lujempaa kun pääsen lukemaan Cadizista oli teema sitten mikä tahansa. Minäki olen tässä upeassa katedraalissa käynyt, mutta en muista, että silloin olisi mitään sisäänpääsymaksua ollut. Ja tornista oli upeat näköalat merelle. Minä taisinkin sitten ottaa kuvia vain nistä katolta aukeavista maisemista…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan, ihana kaupunki. Palaisin vaikka heti takaisin <3 Huomenna lisää :-)

   Poista
 10. Hahhaa :D Kauppahallit ja tapasbaarit ennen kirkkoja kuulostaa ihan minun Espanjan lomaltani :) Toki niitä kirkkojakin on tullut töllisteltyä, mutta kyllä se ruoka ja viini edelleen vie voiton :)

  VastaaPoista
 11. En mikään kirkkojen fani ole, mutta jotkut ovat arkkitehtuurisesti upean näköisiä, sekä ulkoa että sisältä. Välillä matkoilla poikkean jossain kirkossa/katedraalissa sisällä nappaamassa muutaman kuvan. Joten ehkä ainakin tässä vaiheessa kauppahalli kuulostaa kirkkoa paremmalta, mutta onhan tuo Cadizin katedraali aika kivan näköinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ovat ne monesti kyllä melkoisia arkkitehtonisia mestariteoksia :-) kauppahallit vievät silti ykkössijan sydämessäni :-)

   Poista
 12. Mä en mitenkään erityisesti katedraalien ystävä ole, mutta kyllähän ne hienoja ovat. Jotenkin vaan tuntuu, että kaikki näyttää samalta, vaikka joistakin ne ovat varmasti niin erilaisia. Ehkä oon joskus saanut kirkkoähkyn. :-p

  VastaaPoista
 13. Iso näyttää olevan. Siippa on Cadizin merellisyyden takia tuonne haikaillut, mutta emme ole sitä vielä saaneet oikein edes suunnitelmaksi asti. Ehkä tuolla pitäisi kirkkoakin vilkaista - jos niiden churrojen syönniltä ehtisi, ovat nekin nimittäin aina Espanjassa ainakin meidän "listallamme".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suosittelen isolla kädellä - tuo Atlantin läheisyys antaa alueelle niin monta mahtavaa vaihtoehtoa tekemisen ja näkemisen suhteen - näistä tulossa vielä ihan oma juttunsa :-)

   Poista
 14. Espanjassa saa tosiaan aina ihmetellä, että minkä takia näitä on rakennettu näin paljon :D Hienojahan osa niistä on, mutta olisivat voineet saman tarmon käyttää hyödyllisemminkin ;) // Sir Bizler

  VastaaPoista
 15. Mä en hirveästi jaksa innostua muinaisista rakennuksista kuten kirkoista ja linnoista (moskeijat on tosin poikkeus, islamilainen taide ja arkkitehtuuri on mun silmää miellyttävää), mutta toisessa kuvassa tämä katedraali näytti kyllä melkoisen mahtipontiselta, suorastaan elokuvausmatskulta! Mutta suoraan sanottuna, mulle varmaan riittäisi katselu ulkopäin ja voisin jo siirtyä siihen lupaamaasi ruokapostaukseen - syöminen kelpaa aina :)

  VastaaPoista
 16. Huikeaa arkkitehtuuria, unohtuisin katselemaan loputtomia yksityiskohtia pitkäksi aikaa. Vaikken uskonnollinen olekaan, mielelläni käyn matkoilla kirkoissa ja katedraaleissa juuri niiden arkkitehtuurin ja historian vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä niissä parhaimmillaan on paljonkin annettavaa silmänruoan suhteen :-)

   Poista
 17. Hieno on. :) Vaikka mäkin kyllä lukeudun kirkkoähkyisten joukkoon, ja nykyään suosiolla skippaan ne reissuilla. Ulkopuolelta saatan käydä ihailemassa. Ainakaan jonottamaan en jää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, itseänikin ahdistaa ne turistivirrat ja selfiekeppiarmeijat :-)

   Poista
 18. On se vaikuttava. Tuntuu, että Ausseissa asuminen on nostanut miun mielenkiintoa arkkitehtuuria kohtaan, täällä kun ei mitkään rakennukset ole kovin vanhoja tai edes niin vaikuttavia sattuneesta syystä. Mutta silti kyllä ruoan rakastajana kirkkojen ja museoiden visiitit on edelleen enemmän ruoan sulattelua varten, kun poltetaan kaloreita ja valmistellaan mahaa seuraavaa tapasbaaria varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, no se on kyllä totta - teillä kun kaikki on niin uutta :-)

   Poista
 19. Nää ikuisuusprojektit on aina hauskoja lopputuloksineen! Usein ja myös nytkin mielenkiintoista nähdä kuinka kukkaronnyörit on missäkin rakennusvaiheessa antanut myöten ja kuinka rakennustyylit ja tavoitteet on vuosikymmenien soljuessa muuttuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näin on. ja jotenkin tuolla Espanjassa on näköjään tloudenhallinta ollut aina vähän mitä sattuu kun kaikesta vähänkin isommasta yrityksestä tulee tuollainen ikuisuusprojekti...

   Poista
 20. Myönnetään, keskityin enemmän kuviin kuin tekstiin. Niiiin upea arkitehtuuri. Haluaisin päästä näkemään aivan "omin silmin" :)

  VastaaPoista
 21. Hienolta näyttää. Itse tykkään matkoilla käydä ihastelemassa kirkkojen arkkitehtuuria ja sisältä löytyvää taidetta. Lisäksi ne tarjoaa kuumissa maissa usein viileän keitaan, jonne on ihana tulla lepuuttamaan turvonneita jalkojaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi on kyllä totta tuo viilentelyaspekti. Ja rauhaa myös siinä vaiheessa kun kaikki helppoheikit alkavat käydä hermoille :-)

   Poista
 22. Näyttää olevan melkoinen kompleksi. Ilmeisesti restauroinnin tarpeessakin? Kirkot kiinnostavat täälläkin. On se sitten kuinka pieni kylä, niin kirkko vetää puoleensa. Sinne on ihanaa mennä ihan vaan vaikka hiljentymään, sytyttää kynttilä niille, joita ei enää ole ja lausua kiitos sanat siitä, että on päässyt matkalle. Mieleen painuneita kirkkoja ovat sikstuksen kappeli Roomassa ja Venetsiassa tein ihan kirkkokierroksen, missä bongailin eri kuuluisien italialaisten taiteilijoiden töitä. Eihän siihen aikaan juurikaan muilla kuin kirkoilla ollut varaa työllistää näitä taiteilijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, Italia on kyllä tuohon varmsti ihan unelmamaa - sieltä bongailee todella huippunimiä...

   Poista
 23. Kiva nähdä näitä kirkkoja ja katedraaleja sisältäpäin, kun itse tulee katsottua vain ulkoapäin.

  Oma keski-ikäni nosti pintaan suuren luonnon arvostuksen, joka on sittemmin vienyt pitkin vaelluspolkuja. Ihminen jää aina kakkoseksi luonto-äidille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minä odotan vielä sitä luonnon kutsua - saas nähdä missä vaiheessa viinibaarit jäävät sille kakkoseksi :-)

   Poista
 24. Itsekin kuulun kirkkoähkyisiin, mutta silti kumarran näille ikuisuusprojekteille. Kuinka tärkeää se on saada valmiiksi ja sitten muistuttaa tuskallisesta rakennusprojektista loputtomiin. Minut tämä sai kaipaamaan Sagrada Familiaan, jonka rakentumista olen aikoinaan seurannut, mutta jonka tiedän nyt näyttävän aivan erilaiselta. On silläkin siis joku arvo, että itse saa seurata tuollaisen projektin edistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sagrada Familia on minulla vielä näkemättä, mutta kovasti odotan - sen verran suuren vaikutuksen se on jo olemassaolollaan tehnyt...

   Poista
 25. Kirkkoähky täälläkin - vaikka tykkään kyllä käydä kirkoissa rauhoittumassa, varsinkin koristeelliset katoliset näyttävät mun mielestä usein ihan samanlaisilta. Toitaalta tämä esittelemäsi oli kuitenkin erityyppinen, valoisampi. Ja juurikin se Sagrada Família on multa jäänyt ennakkoluuloisuuteni vuoksi kokematta, vaikka Barcelonassa olen käynyt parikin kertaa. Olisi se kuulemma sittenkin näkemisen arvoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä minä kanssa niin luulen :-) Mutta tässä oli kyllä valoa ja ilmavuutta <3

   Poista
 26. Kirkot olivat vaurauden merkki aikoinaan ja siksi on sääli, että vastaavia luomuksia ei Suomesta löydy. Olisipa se hienoa, että monessa suomalaisessa kaupungissa olisi tälläinen upea katedraali kaupungin maamerkkinä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (ja kunhan ne olisi kivestä tehty ettei tule kaikenmoisille kylähulluille kiusausta lähteä vähän tulitikkujen kanssa lähteä kansallisperintöä tuhoamaan... perkele)

   Poista
 27. Olen ehdottomasti kirkkofani, mutta nykyään tuntuu, että on vähän pidettävä taukoa. Ennen ryysin sisälle about jokaiseen. Nyt on mentävä säästeliäämmin, koska lopulta ovat aika samanlaisia, ettei tule aivan elämänmittainen kirkkokiintiö täyteen. Tuonne menisin kuitenkin aivan viivana. Todella upea!

  VastaaPoista