tiistai 31. toukokuuta 2016

Eväät grillikauteen: Atria Rib Eye Steak, chimichurrikastike,uppopaistetut sipuliruusut ja Fuzion Organic Malbec

* * *


* * * 

Kesällä grillausta ei voita mikään. Atrian Rib Eye Steak, chimichurrikastike ja koukuttavat uppopaistetut sipuliruusut taltuttavat vaativammankin lihansyöjän nälän!

Suomen ilmasto on päässyt viime aikoina yllättämään: pihalla ei ole lumesta tietoakaan eikä vielä olla edes heinäkuussa! Tämä valo ja lämpö saa tunnetusti suomalaiset kierroksille - koskaan kun ei kuitenkaan voi tietää kauan tätä lystiä kestää. Niinpä täälläkin kärväistiin grillikausi käyntiin heti kun se oli mahdollista. Ja nyt kun iltapäivälehtien lööpit ovat isoon ääneen lupailleet helteiden jatkuvan, niin voin kertoa, että tällä linjalla jatketaan.

Puisto, aurinkoa, rakkaita ystäviä, viiniä. Muutama kierros petanqueta, siestaa puun varjossa, naurua, grillistä kesäiltaan leijaileva herkullinen tuoksu... kyllä tätä on odotettukin!

Blogiringin ja Atrian yhteistyön seurauksena grillikausi käynnistyi meillä muhkeasti takuumurealla Rib Eye Steakilla. Ei kuitenkaan kannata antaa tuon Jenkeissä suositun lihan nimen huijata - muiden Atrian tuotteiden lailla tämäkin on sataprosenttisesti kotimaista laatulihaa. Ja jos siellä arkaillaan pihvipaistamisen kanssa, niin ei hätää - paketista löytyy nimittäin selkeät ohjeet, joilla onnistuu vähän kokemattomampikin kokki! 




Lisäksi pihvit ovat maustamattomia, joten niitä voi vapaasti varioida oman inspiraation mukaan. Dry rub? Marinadi? Vai perinteisesti suolalla ja pippurilla pelaten?

Omani saivat kylkeensä Etelä-Amerikasta, pihvien luvatusta maasta kotoisin olevan chimichurrikastikkeen. Toinen kokeilemisen arvoinen olisi vaikka romesco-kastike. Vai hei, entä jos yhdistäisikin tähän surf and turf-henkisesti vaikka mango-chili-jokirapukastikkeen?

Lisukkeeksi uppopaistoin sipuliruusukkeita, jotka ovat niiiiiiiin hyviä, että ette uskokaan. Jos ruusukkeiksi leikkaaminen tuntuu turhalta hermojaraastavalta väkertelyltä, leikkaa sipulit vaikka reilun sentin paksuisiksi renkaiksi. Tätä herkkua ette nimittäin todellakaan halua missata!




Kahdelle

Rib Eye Steak:

2 Atrian Takuumurea Rib Eye Steakia (yht. 600 gr)
hieman öljyä
suolaa, pippuria

Ota liha huoneenlämpöön muutama tunti ennen grillausta. Pyyhkäise pinnat kuiviksi, sivele pintaan hieman öljyä ja grillaa 3 minuuttia per puoli. Suolaa ja pippuroi ja kääri folioon lepäämään varttitunniksi. 

Jos teet pihvit pannulla, kuumenna paistinpannu. Lisää pannuun muutama rkl öljyä ja saman verran voita. Paista pihvejä 3 minuuttia puoli pannun voi-öljyseoksella niitä valellen. Anna levätä folioon käärittynä ja tarjoile. 

Lihan levätessä valmista lisukkeet.




Chimichurrikastike:

6 kourallista persiljaa (reilu 60 gr eli kahden ison puskan verran)
3 rkl tuoretta oreganoa (tai 1,5 rkl kuivattua)
3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl chilihiutaleita
3 rkl sitruunamehua
1 rkl appelsiinimehua
1,25 dl öljyä
(1 tl sokeria)

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa kohdilleen suolalla, pippurilla ja/tai sokerilla. 

Uppopaistetut sipuliruusut:

4 pientä sipulia tai 2 isompaa

2 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
1 rkl mustapippuria
1/2 rkl jauhettua korianteria
1/4 rkl tuoretta timjamia (tai 1/2 rkl kuivattua)
1/2 tl cayennepippuria

2 kananmunaa

korppujauhoja, kevyesti vatkattuna

Öljyä paistamiseen

Leikkaa sipulin päästä (ei siis kannasta) noin sentin paksuinen siivu pois. Kuori sipulit. Aseta ne leikkuulaudalle leikkuupinta alaspäin ja kanta ylöspäin. Aloittaen reilun sentin päästä kannasta leikkaa sipulin keskelle saakka ulottuva viilto sipulin neljälle sivulle. Tee sitten 2-3 viiltoa (sipulin koosta riippuen) jokaisen neljännekseen. Käännä sipuli ja irrota sen terälehdet varovasti toisistaan. 

Sekoita kuivat ainekset keskenään syvässä kulhossa. Pyörittele sipulit jauhoseoksessa yksi kerrallaan, kasta sitten kauttaaltaan kananmunaan (valuta seosta tarvittaessa lusikalla terälehtien väliin) ja kierittele sitten korppujauhoissa niin, että sitä menee myös terälehtien väliin. Ravista ylimääräiset murut ja uppopaista kunnes kullanruskeita ja rapeita. 




Etelä-Amerikan aroilta löytyi myös viiniparitus. Fuzion Organiz Malbec (8.69 €) on argentiinalaista luomutuotantoa ja hintansakin puolesta juuri sellainen iloisen mutkaton viini, jota kesän grilli-iloitteluihin kaivataankin. 

Keskitäyteläisestä viinistä löytyy marjaista pehmeyttä ja mehevyttä, jonka ansiosta se on monikäyttöinen yleisviini melkeinpä mille tahansa grilliruoalle. Sen hilloisuuden ansiosta sitä kannattaa kokeilla myös vähän maustetumpien ruokien seuraan 




Ja jos grillikuume sielläkin roihuaa, niin kannattaa ehdottomasti tsekata myös Atrian Instagram- tili: seuraajien kesken arvotaan kesän ajan viikottain pallogrillejä ja 20 euron edestä grillattavaa!

PS. Lisää grillausinspiraatiota löydät kollegoiltani Blogiringin sivuilta!




*Yhteistyössä Blogirinki ja Atria*

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

13 kommenttia :

  1. Luulisi, että viikonlopun bakkanaalien jälkeen ruokakuvat ei kykenisi herättämään muuta kuin haaveilun pitkästä paastosta. Vaan eipä herätä. Herätti kauhean nälän, taas kerran.
    Ihanan näköistä !!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitettävästi meni alas :-) näin ne suuret sanat unohtuvat...

      Poista
  2. Ai että, kun näyttää herkulliselta. Tosi upeita ja näyttäviä nuo sipuliruusut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ne oli ihan tolkuttoman koukuttavia! söin yksinään kolme... :-)

      Poista
    2. Hehe..olivat ilmeisen hyviä. Täytyy testata joku päivä samalla kun uppopaistan jotain muuta. On ollut to do -listalla jo jonkun aikaa :)

      Poista
    3. aina on hyvä päivä uppopaistaa. AINA :-)

      Poista
  3. "Ou jee" sanoisi Ameriikan pappa ja minun silmistäni valuisivat ilon kyyneeleet sipulin kukkasista. Maltan tuskin odottaa, että pääsen tuohon herkkuun käsiksi, grillauksesta puhumattakaan ja siinähän tulisi nuo soositkit tehtyä, ruokahaluja herätellessä ja punaviiniä lasissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuossa on sellainen kukkalähetys että minunkin sydämeni heltyisi :-)

      Ihanaa ja aurinkoista grillikesää sinullekin!

      Poista
    2. Aurinkoisia aamuja ja viilennettyjä iltoja sinullekin ... sydänkin melkein syrjällään :)

      Poista
  4. Nuo sipuliruusut näyttävät mahtavilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ne on valehtelematta niin addiktoivia - ihan parasta mitä sipulista saa aikaiseksi :-)

      Poista
  5. Jösses mitkä sipuliruusut! WAU! Herkullista kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ne oli ihan älyttömän hyviä... jopa ne ei-niin-nätit versiot :-) ihanaa kesää teillekin!

      Poista