* * *
* * *
Vain noin 120 000 asukkaan Cadiz tuntuu heti kotoisalta, mutta turhauttavalta. Ensimmäisten kahden päivän aikana tunnun olevani aina väärässä paikassa, vaikka hotellini on ihan Vanhan kaupungin ja uuden kaupungin välissä sijaitsevan kaupungintalon aukion eli Plaza Ayuntamienton vieressä.
Sitten muistan Tunisissa (ja joka ikisessä maailman kaupungissa) kokemani vaikeudet, jotka selittyivät omassa päässäni sillä täysin loogisella teoriallani, että yön aikana kääpiöt olivat (taas) käyneet vaihtamassa katujen paikat uusiksi.
Legendaarinen suuntavaistottomuuteni (sori, iskä...) ei ole pettänyt tälläkään kertaa: käy ilmi, että olen pitänyt karttaa väärin päin.
Legendaarinen suuntavaistottomuuteni (sori, iskä...) ei ole pettänyt tälläkään kertaa: käy ilmi, että olen pitänyt karttaa väärin päin.
Cadiz on rakentunut ikäänkuin käden muotoon. Sen kapean, meren molemmilta puolin ympäröimän käsivarren alueella sijaitsee uusi Cadiz vanhan kaupungin levittyessä barrioineen, eli ikivanhoine naapurustoineen käsivarren päässä Atlantin rannalla olevan "käden" alueelle.
Nuo katukivetykseen maalatut eriväriset linjat ovat muuten vanhaa kaupunkia halkovia, eri nähtävyyksille opastavia reittejä. Kätevästi opin tämänkin heti kartalle päästyäni...
Ja nähtävää täältä löytyy- onhan Cadiz on Espanjan ja koko eteläisen Euroopan vanhin asuttu kaupunki. Nimensä se on saanut kaupungin arabiankielisestä nimestä Qadis, jonka juuret ovat puolestaan latinan kielen linnoitusta tarkoittavassa sanassa. Mutta tämäkin juontuu jo merenkävijöinä kunnostautuneiden foinikialaisten ajalle.
Foinikialaiset perustivat kaupungin 1100 eaa ja sen merkityksestä heille kertoo myös se, että Cadizista onkin löydetty Espanjan ainoat foinikialaisajalta peräisin olevat sarkofagit eli kiviset ruumissarkut (ne muutamat muut Euroopasta löydetyt ovat Sisiliasta).
Miehen arkku löytyi sattumalta 1887. Sen löytänyt arkeologi oli kuolemaansa saakka varma, että jostain löytyisi vielä naisenkin arkku. Liki sata vuotta myöhemmin sellainen vihdoin löytyikin - ja arvatkaa mistä? Sen samaisen arkeologin sittemmin rakennustyömään tieltä puretun kotitalon alta.
Molemmat näistä löytyvät nykyään Cadizin arkeologisesta museosta (mielenkiintoisena yksityiskohtana museosta mainittakoon myös, että EU-kansalaisilta ei sinne peritä pääsymaksua lainkaan).
Foinikialaisten jälkeen kaupunki toimi roomalaisten laivastotukikohtana, jota seurasi visigoottien aika. Vuodesta 711 kaupunkia hallitsivat maurilaisvalloittajat, joilta kuningas Alfonso X Viisas valloitti kaupungin takaisin Reconquistassa takaisin 1262.
Arabivalloittajien perintö elää täällä, kuten muuallakin Andalusiassa, yhä arkkitehtuurissa vahvana. Kannattaa siis pysähtyä ihailemaan azulejoin eli paikallisin koristeellisin laatoin vuorattuja upeita porraskäytäviä ja sisäpihoja.
Reconquistaa seuraavina vuosisatoina Cadiz nousi todelliseen kukoistukseensa. Kristoffer Kolumbus lähti täältä toiselle ja neljännelle matkalleen Uuteen Maailmaan, ja reissujen jälkeen Cadizista tuli entistäkin merkittävämpi kauppasatama, millä oli myös varjopuolensa: seuraavat 200 vuotta se oli kovinkin suosittu kohde englantilaisten iskuille.
1587 muuan Francis Drake valtasi sataman kolmeksi päiväksi vangiten kuusi laivaa, tuhoten 31 muuta ja viivästyttäen näin Espanjan suuren sotalaivaston Armadan liikkeellelähtöä peräti vuodella.
Alunperin Sevillassa sijainnut, Amerikan ja Espanjan välisiä kauppasuhteita hoitanut Casa de Contratación siirettiin logistisesti järkevämpään Cadiziin ja 1700- luvulla kaupunki oli vastuussa peräti 75 prosentista Espanjan ja Amerikan välisestä kaupasta.
Merenkäynnin ja kaupan merkitys Cadizin historialle näkyy myös sen arkkitehtuurissa: kaupunkia kutsutaan myös vahtitornien kaupungiksi.
(En tosin viitsi kysyä keneltäkään, onko tämä syy myös sille, minkä vuoksi Jehovan todistajat tuntuvat päivystävän lehtineen joka kadunkulmassa...)
(En tosin viitsi kysyä keneltäkään, onko tämä syy myös sille, minkä vuoksi Jehovan todistajat tuntuvat päivystävän lehtineen joka kadunkulmassa...)
1700-luvulla vahtitorneja oli kaikkiaan 160 kappaletta, joista 126 on pystyssä yhä tänäänkin. Kauppiaat ja aateliset rakennuttivat tuolloin itselleen hulppeita taloja, joista jokaisessa oli torni, josta vahtimiehet seurasivat lähestyviä laivoja.
Yksi tyypillinen esimerkki on tämä 1690-luvulta peräisin oleva Casa del Almirante, vanhasta kaupungista läheltä kaupungintalon aukiota löytyvä nelikerroksinen ihanuus. Olisi muuten kuulemma parasta aikaa myytävänäkin (olisiko tässä se meidän kommuunimme?)...
Ongelmalliseksi näiden talojen kohdalla on koitunut niiden status suojeltuna rakennuksina, joiden kunnostusta säätelevät tiukat säännöt. Niinpä prosessi osoittautuu yleensä niin aikaavieväksi rahanreiäksi, että se karkoittaa lopulta myös sinnikkäimmät butiikkihotelliyrittäjät.
Yleisöllekin avoinna oleva on Torre Tavira, jonka huipulta voi ihailla näkymiä koko Cadizin yli.
Jos taas vilvoittelua kaipaat, suuntaa suositun Genovés-puiston koristepuiden suojiin. Kolumbuksen itsensä kerrotaan tuoneen Uudesta maailmasta tuliaisinaan eksoottisia puita Cadiziin.
Muualla Espanjassa kaupungin asukkaita kutsutaan sen muinaisesta nimestä juontuvalla nimellä gaditano. He ovat kuuluisia hulluttelustaan ja elämänilostaan. Osansa tässä on epäilemättä laskiaisen karnivaalilla - Cadizin juhlia kun pidetään koko Espanjan riehakkaimpana.
Gaditanojen kerrotaan olevan aina valmiita juhlaan, nauttimaan viinistä, hyvästä ruoasta ja ystäviensä seurasta myöhään yöhön.
(Ei siis mikään ihme, että kaupunki tuntuuu niin kotoisalta!)
Tämä Matka-blogissa tiedetään kertoa, että kaupunkia kutsutaan myös Euroopan Havannaksi. Ei ihme - Cadiz hurmaa valollaan ja väreillään.
Tänne palaisin vaikka heti. Löytyykö sieltä Cadizin-kävijöitä? Mikä oli teidän suosikkinne?
* Matka toteutettu yhteistyössä Cadizin alueen matkailun kanssa *
__________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Jos olisi pakko, niin voisin mä ehkä sitten lähteä tonne ;) Ps. Sun kuvat rocks, taas kerran!
VastaaPoistaet muuten murjoittais ihan hirveen pitkään aikaan jos tuonne joutuisit :-) Ja hei - kohta joudut mun kanssa taas reissuun kuitenkin <3
PoistaEn ole käynyt Cadizissa, mutta nyt kyllä tekisi mieli. Olet kuvannut paikan todella houkuttelevaksi näissä postauksissasi.
VastaaPoistaihana kuulla että jotain siitä sen hurmaavuudesta välittyy näiden tekstienkin kautta <3
PoistaKiitos kuvista kivisiltä kujilta ja rantojen raikkaasta tuulahduksesta, vehreyden välistä. Taas olen vähän viisaampi historiikkisen tutkailun jälkeen. Jotenkin jäi kurkkua kuivaamaan nuo korkean pöydän tyhjät cherrylasit ja ajatus leijumaan siitä kommuunista :)
VastaaPoistaeikö vain :-) sehän on vaan itsestä huolta pitämistä kun muistaa sen nestetasapainonkin... :-)
PoistaMä olen ollut monessa Espanjan kaupungissa, mutta en Cadizissa. Ihastuttavalta näyttää. Mutta edelleenkin olen sitä mieltä että pohjoinen Espanja on sitä kauneinta Espanjaa..
VastaaPoistatoivottavasti vielä joku päivä sinnekin saakka repeän - toistaiseksi tämä etelän huuma riittää minulle niin kovin hyvin <3
PoistaAh ihana Cadiz ja ihania kuvia! Jotenkin olin unohtanut, että se oli noinkin ihana (kuvakateus, heh). Itse vierailin kaupungissa pari vuotta sitten, josta juttua täällä :)
VastaaPoistase on aivan ihana - siitä tuli välittömästi yksi omia suosikkejani. Hassua, etten kaikkien näiden vuosien aikana ole tännekään vielä "ehtinyt"...
PoistaMelkein tekee mieli mennä sinne, etenkin kun on niin kuin jo mainitsin, muinaisen Atlantiksen vahva kandidaatti on löytynyt aivan Cadizin läheltä. Sopiikin siksi, että kaupungissa on asuttu jo foinikialaisajalta saakka. Atlantiksen tuhosi tsunami, en tiedä, onko Cadiz koskaan sellaisesta kärsinyt.
VastaaPoistaMasennuksesta kärsivänä minun sopisi mennä ilon ja hulluttelun kaupunkiin, joskin olen hulluttelun tarpeen tajunnut jo muutenkin. Iän mukana tulee se, ettei tarvitse olla enää vakava.
Sen sijaan jehikset eivät minua kiinnosta yhtään. Ne ovat saaneet viime aikoina kyseenalaista julkisuutta homofobisella animaatiollaan. Kuitenkin on syytä muistaa, että suuri osa sluibailee sen kun ehtii ja lähtisi lahkosta pois oitis ellei heitä kiristettäisi siihen sukulaisuussuhteilla. Siihenhän heidän uskonsa perustuu ja pelkoon. En ole mikään teologian tohtori, mutta minä taas näen, että uskon pitää perustua iloon, rohkeuteen ja kohtaamiseen, niin ja hullutteluun. Jöffet ymmärtävät kohtaamisen, mutta he eivät tiedä, että se on kahden kauppa, eikä se toinen ole se toinen jöffe siinä kaverina.
iloa ja valoa tuolta löytyy, tekee ihan varmasti hyvää ihan meistä jokaiselle :-) Olishan se nyt kiva jos se Atlantiskin jostain ihan oikeasti löytyisi...!
PoistaJohan on viehättävä kaupunki! Nyt tiedän minne suunnata, kun Espanja seuraavan kerran kutsuu luokseen. Nuo värit ja valo yhdistettynä historiaan todellakin houkuttelee!
VastaaPoistaVahtitornien kaupunki ja lehtien tarjoajat - reps, tämä oli hyvä! :D
Onkohan Cadizissa ollut aikanaan samanlaista kilpailuhenkeä tornien rakentamisessa kuin Toscanalaisessa San Gimignanossa? Cadizissa on tosin yllättävän paljon torneja säilynyt verrattuna San Gimignanoon, jossa sadasta tornista on jäljellä enää 14 luonnonoikkujen ja sotien takia.
ihan ehdoton suositus - tältä kulmalta kun löytyy tuon Atlantin ansiosta ihan hirvesäti kaikkea tehtävää ja nähtävää, äyriäisövereistä niihin valkoisiin kyliin ja valassafareista surffailuun!
PoistaKaunista! Ja edelleen käymättä, vaikka asuinmaani on Espanja. Mistä löytäisin lisää aikaa....
VastaaPoistasanos muuta - enhän minäkään sinne teidän nurkille ole vieläkään ehtinyt... :-) vaan sehän on vai onni jos oma ympäristö tarjoaa niin paljon tutkailtavaa että onnellisena pysyy <3
PoistaVai että Euroopan Havanna?! No sittenhän minun täytyy päästä käymään siellä! Havanna oli nimittäin ihana! Ja Cadiz näyttää tosi hienolta myös!
VastaaPoistasi, si :-)!
PoistaSiis miten symppis paikka! Parasta on noi väriviivat, jotka vie nähtävyyksille. Niitä on näkynyt tähän mennessä vain sairaaloissa. :D
VastaaPoistaaivan totta - eipä tosin tullut sairaala muuten tuolla mieleenkään :-)
PoistaEn ole kaynyt, mutta kuvien perusteella voisin lahtea :) Ihanan valoisia nuo sinun kuvasi!
VastaaPoistakiitos - kovin on valoisa tuo kuvauskohdekin <3
PoistaVoi miten ihanan oloinen paikka. Tuonne täytyy päästä eikä vähiten sen takia, että kaupunkilaiset ovat aina valmiita juhlaan. Kuulostaa mukavan rennolta ja kotoisalta. Mielenkiintoisia historiallisia yksityiskohtia olet laittanut mukaan ja mikä sattuma että naisen arkku löytyi arkeologin kotitalon alta!
VastaaPoistatodella hassu sattuma, mutta todistipahan arkeologin olleen oikeassa :-)
PoistaVoih ja oih, sait taas Espanjan-kaipuun nostamaan päätään. Cadizissa olen tosin käynyt vain ohimennen, joten suurta tietoutta tai edes valokuvia mulla ei sieltä ole. Näiden kuvien perusteella saatan jonakin päivänä vierailla kunnolla Cadizissa! ;)
VastaaPoistaitse lähtisin takasin vaikka heti huomenna <3
PoistaPidän keltaisesta ja sinisestä! Pitäisikö ihan vaan noiden värien perusteella nostaa Cadizia matkasuunnitelmalistalla :-) Ihanan valoisia kuvia!
VastaaPoistano on sitä huonomminkin perustein matkaan lähdetty :-)
PoistaHoukutteleva paikka. Espanjassa on tullut käytyä aina niissä samoissa paikoissa, olisi kiva käydä välillä muuallakin.
VastaaPoistasen takia aikoinani blogin aloitinkin: näyttääkseni ihmisille että sitä elämää (ja hyvää sellaista!) on Fuengirolan ja Torremolinoksen ulkopuolellakin :-)
PoistaOi että tulee ikävä Cadiziin! Mutta mitä ihmettä, vaikka asuin siellä kesän (tai no, oikeasti asuin Santa Mariassa, mutta yhtenään kyllä Cadizissa ramppasin) en muista noita nähtävyyksille vieviä viivoja… Voikohan ne olla uusi juttu?
VastaaPoistaJa ihanat kuvat. olet saanut ihanasti vangittua Cadizin lumoavan valon.
Onpa Cadiz kivan näköinen kaupunki! Tuonne voisi hyvin lähteä lomalle :)
VastaaPoistaEspanjassa on kyllä paljon viehättäviä pikkukaupunkeja. Vähän ollut mielessä roadtrip tälle kesää myös sielläpäin. San Sabastian tai Valencian ympäristö kiinnostaa kovasti :) // Sir Bizler
VastaaPoistaTuo karttojen väärinpäin pito on mulle niin tuttua ja on myös syy sille, miksi itse olen osittain jo luopunut paperikartoista kokonaan ja suosin Google mapsia - pallukka sentään näyttää aina kulkusuunnan. Arabitaiteelle sykkii minunkin sydämeni suuresti. Kauniin näköinen kaupunki kaikin puolin!
VastaaPoistaIhanan näköinen kaupunki! Kyllähän tuonne(kin) täytyisi päästä! Kauniita, tunnelmaa henkiviä kuvia!
VastaaPoistaMun silmiini osuivat etenkin nuo ravintolapöydät söpöjen katujen varsilla. Tuo on yksi syy, miksi rakastan Etelä-Eurooppaa niin paljon. Hyvää ruokaa (oletettavasti), katufiilis, syöminen ulkona lämpimässä kesäaikaan.... aah, noita paikkoja hyödynnän eniten matkoillani. <3 Meillä on Espanjan reissu suunnitelmissa, Cadiz voisi olla kiva vaihtoehto.
VastaaPoistaNämä Etelän värit ovat kyllä niin huumaavia... Mahtava historian oppitunti, tällaisia on kiva lukea! :) Aina vaan menee kylmät väreet, kun ajattelee, kuinka muinaista historiaa tuolla Etelä-Euroopassa on ihan joka kaduntallaajan silmien edessä. Espanjasta olen nähnyt vain Madridin ja Barcelonan - eteläisessä osassa pitäisi tosiaan päästä joskus käymään!
VastaaPoistaOi ihania värejä! Havanna tulee tosiaan mieleen. Todella tunnelmallisen oloista.
VastaaPoistaCadiz on kokematta, mutta jokainen postaus tästä kauniista kaupungista saa haluamaan sinne. Kauniita taloja, ihania värejä - ja nuo upeat laatat talojen seinissä!
VastaaPoistaEspanja on kyl kauttaaltaan niin kiehtova eikä Cadiz näytä ainakaan muuttavan tätä mielipidettä. Innolla odotan millon pääse oikeasti tutustumaan tähän vetovoimaaseen maahan, kulttuuriin ja historiaan ihan paikan päälle :)
VastaaPoistaNoi arabilaatat on mielenkiintoisia. Portugalin Farossa tuli niitä ihasteltua eli mielelläni tuonnekin menisin niitä katsastamaan.
VastaaPoistaOi, miten kauniin näköistä! En tiennytkään, että Cadiz on Euroopan vanhin asuttu paikka. All the more reason varata liput Espanjaan!
VastaaPoista