lauantai 12. joulukuuta 2015

Marokkolainen sitruksinen porkkanasalaatti

* * * 

For English please see here


* * * 

Kuten Israelinreissun Instagram-päivityksistäkin käy ilmi, maassa syödään paljon salaatteja - aamiaisesta alkaen. Epäilemättä se selittää osaltaan myös paikallisten supermalliulkomuodon. Koska ne ovat kätevästi valmistettavissa etukäteen, ovat ne myös ihanteellisia sapattipöytään - silloin kun ruoanvalmistus ja muu työnteoksi laskettava on kiellettyä ja silloin keskitytään vain lepoon, yhdessäoloon... ja siihen syömiseen.

Kuluneiden viikkojen ruokavalio on kuin varkain tehnyt tehtävänsä - ensimmäisen kotiinpaluuta seuranneen kauppareissun jälkeen huomasin järkytyksekseni ostoskassini sisällön koostuvan pelkistä vihanneksista (!). Reissun aikana rakastuin mm. kukkakaaliin, tuohon inhokkivihannekseeni ja hullaannuin entistä enemmän mm. israelilaisten rakastaman munakoison monipuolisuuteen. Ihmeiden aika ei ole ohi...! 

Israelilaisessa ruokakulttuurissa näkyvät paitsi aluetta aikoinaan hallinneiden maiden perinteet, myös muualta muuttaneiden kansallisuuksien mukanaan tuomat erikoisuudet. Turkkilaisen salaatin lisäksi marokkolainen porkkanasalaatti on yksi israelilaisen mezevalikoiman klassikko.





Osana meze-pöytää kolmelle- neljälle

Marokkolainen porkkanasalaatti:

3 isoa porkkanaa, viistottain noin puolen sentin paksuisina viipaleina

Kastike:

2 isohkoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 sitruunan mehu
1/4 dl öljyä
1/2 tl harissatahnaa
1/2 tl sokeria
2,5 rkl hiennottuja tuoreita yrttejä (itse käytin 1 rkl persiljaa, 1 rkl korianteria ja 1/ 2 rkl minttua)
suolaa, pippuria

Höyrytä tai keitä porkkanat vähässä vedessä kypsiksi niin, että ne jäävät vielä napakoiksi. 

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kääntele lämpimien porkkanoiden joukkoon. Annä jäähtyä, tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Tarjoile. 




_________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


8 kommenttia :

  1. Tuo onkin yksi suosikkisalaateistani,teen usein ja olen siitä joskus blogin alkuaikoina postannutkin.Lisään tosin myös jeeraa,se musta kuuluu siihen makuun. Hih,Israel veggie effect on tarttunut suhun motek;D Mutta mä taas olen lihonut täällä näiden 8 vuoden aikana;D

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä hyvältä :) Jos ei olis kiire (laiska), niin olis aina tollasta lautasella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sehän se reissaamisen ilo onkin: itse ei tarvitse tehdä mitään - sen kun menee ravintolaan ja tilaa mitä mieli tekee :-)

      Poista
  3. Nam ! Tää vaikuttaa ihan mun jutulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanaa-ollaan sitten yhdessä oman elämämme supermalleja :-)

      Poista
  4. Taidanpa yllättää joulupöydän ympärillä pyörivät, näyttää niin hyvältä ja maistuu varmasti myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no teeppä niin :-) Ei menis oikeastaan edes kovin metsään - sieltä Lähi-idästähän se on joulukin syntymäpäiväsankareineen kotoisin!

      Poista