torstai 29. lokakuuta 2015

Lihaton lokakuu: pitkään haudutettu soijabolognese ja Valdifalco Morellino di Scansano

* * * 

For English please see here

* * *

Siltä varalta, että vielä aikaisempien Soyappétit-reseptienkin jälkeen joukossanne on skeptikkoja sen suhteen, että soijatuotteet voivat mennä täydestä jopa intohimoisimpiin lihansyöjiin, tässä on pomminvarma hitti. Uskokaa pois, on. Ononononon! Omnomnomnomnom!

Bolognese kuin bolognese, saatatte ajatella mutta ei. Pitkä muhiminen lempeyttää makuja ja antaa tulokseksi italialaista lohturuokaa parhaimmillaan. Tämä kasvisbolognese on kuin rakkautta täynnä oleva Nonnan syli, jossa huononkin viikon koettelemukset hälvenevät ihan tuosta vain. Haastan teidät kokeilemaan - takaan ettei kukaan arvaa, että kyseessä onkin kasvisruoka!

Vaikka tähän aikaa menee, kääntöpuolena on se, että työtä tämä ei siten vaadikaan. Ihan itsekseen se muhii siinä liedellä sillä välin kun sinä keskityt, no, mihin tahansa muihin rakkaudentäyteisiin aktiviteettiin - keittiössä tai muualla...!




Neljälle - kuudelle

Pitkään haudutettu soijarouhebolognese:

muutama rkl öljyä
1 sellerin varsi, pieneksi kuutioituna
1 iso porkkana, pieneksi kuutioina
1 sipuli, pieneksi kuutioituna
4 isohkoa valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1,5 dl punaviiniä
puoli puskaa tuoretta timjamia (tai 1,5 rkl kuivattua)
3 laakerinlehteä
4 dl tummaa soijarouhetta
5 dl kasvislientä
2 tlk (hienojakoista) tomaattimurskaa
suolaa, mustapippuria

Kuullota valkosipulia sekä selleri-, sipuli-, ja porkkakuutioita miedolla lämmöllä öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet ja sipuli on läpikuultavaa. Lisää timjami, laakerinlehdet ja punaviini. Anna kiehahtaa ja lisää pataan sitten soijarouhe. Anna sen lämmetä ja imeä itseensä makuja muutaman minuutin ajan ja kaada perään sitten kasvisliemi. 

Anna hautua kannen alla kymmenisen minuuttia ja lisää sitten tomaatimurska. Sekoita, suolaa ja pippuroi ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 3,5 tuntia. 

Tarkista maku, mausta tarvittaessa ja tarjoile. 

Monikäyttöinenkin tämä on. Tarjoile pastan kanssa...





Tai jalosta tästä ihan mahtava kasvisversio shepherd's piestä, eli tuosta englantilaisesta paimenenpiiraasta.

Toki tähän voi käyttää myös perunamuusia, mutta jatkoin soijarouheen ravintorikkaalla linjalla ja käytin perunoiden sijaan keltalinssipyrettä. Linssit kun ovat soijan tavoin täynnä proteiinia ja kivennäisaineita. Näin tuloksena on käytännössä superfoodia! Kyllä nyt taas jaksaa rakastaa!




Soijarouhe-shepherd's pie:

1 annos hitaastihaudutetua soijabolognesea

Keltalinssipyre:

5 dl keltaisia linssejä
7.5 dl vettä tai kasvislientä
25 gr voita 
1 keltuainen (vegaaniversioon korvaa voi ja keltuainen notkistamalla muusi öljyllä ja/tai linssien keitinnesteellä)
3/4 tl valkosipulijauhetta
3/4 tl jauhettua korianteria
1,5 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
suolaa, valkopippuria

Liota linssejä halutessasi/ ehtiessäsi kylmässä vedessä 20 minuuttia -  tämä lyhentää keittoaikaa. 

Keitä linssejä suolatussa vedessä tai kasvisliemessä kunnes kypsiä (15-20 minuuttia) ja valuta. Soseita muiden ainesten kanssa, tarkista maku ja mausta.

Levitä bolognese uunivuokaan ja lusikoi keltalinssipyre bolognesen päälle. 

Halutessasi voit koristella keltalinssipyreen haarukanvedoin (kuten täällä) tai pursotuksin (kuten täällä). 

Paista 225 asteessa kunnes pyre on saanut kauniin kullankeltaisen värin. Tarjoile. 





Tämä on ihan täydellistä sunnuntailounasmateriaalia, ja kyllähän sellainen viini kylkeensä ansaitsee, non?

Koska kyseessä on italialainen perinneruoka, hain viininkin Italiasta. Valdifalco Morellino di Scansano (15.98€) on Toscanasta tuleva Sangiovese-Cabernet Sauvignon-Syrah - sekoitus, jota markkinoidaan täyteläisenä ja hilloisena. 

Ainakin omaan makuun siitä löytyy kuitenkin sen verran tanniineja, että ei se ihan pehmeimmästä päästä ole, mutta pitkästä haudutuksesta makeutta ja pehmeyttä saavan bolognesen kylkeen se tuo kaivattua tasapainoa. 

Viini on omiaan tomaattipohjaisten pastojen sekä (kasvis) patojen seuraan ja tuoreen basilikan ja rosmariinin kaltaisten yrttien kaverina se on oikein kotonaan! Buon appetito!






Tähän päättyi lihattoman lokakuun Soyappétit-reseptien sarja - kaikki minun ja kollegani Hannan Soppa-blogin reseptit löydät kootusti täältä.

Ja hei, siltä varalta ettet vieläkään ole halukas antamaan soijarouheelle mahdollisuutta, kokeile blogissa aikaisemmin nähtyjä shepherd's pie- versioita: täältä löydät perinteisemmän lampaasta tehdyn ja täältä oodin synnyinseudulleni: poroisen version





* Yhteistyössä Blogirinki ja Soyappetit


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Soijatuotteet ovatkin tosi hyviä. Kun vielä asuin Suomessa niin mulla oli 5 kilon säkki soijarouhetta;kiitos veljeni vaimon siskon ja miehensä soijatuotetehtaan,joka oli muistaakseni Loviissassa tai Uudesskaupungissa,en nyt muista kummassa.Anyway,se tehdas paloi mutta rakennettiin sitten uudestaan mutta veljen käly miehineen eivät enään olleet siinä mukana. Voit kuvitella että sellainen 5 kilon säkki kestää vuosia.Tein useinkin soijabolognesea ja tykkäsin siitä itse tosi paljon mutta poikani kutsui sitä pupuruuaksi eikä suostunut millään syömään sitä (oli hankala lapsi muutenkin ruuan suhteen) vaikka se oli tosi hyvää.,Kun tulin tänne uudestaan sitä soijarouhetta oli vieläkin sen verran paljon jäljellä,että jakelin sitä ystävien kesken;D Täällä luontaiskaupoissa myytävät irtosoijatuotteet,kuten rouheet,ym,ovat Suomesta lähtöisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kappas - enpä tiennytkään suomalaisen soijatuotannon olevan noin kovassa huudossa :-)

      En millään jaksa uskoa, että olisi ihmisi , joihin tuo pitkään haudutettu bolognese ei uppaisi <3

      Poista