maanantai 19. lokakuuta 2015

Just Vege - välimerellistä kasvisruokaa Kalliossa

* * * 

For English please see here

* * * 


Jos kasvisruokaa Helsingissä tahtoo, niin Hakaniemi-Kallio-akselille se askel näköjään käy. Vaasankadulta, Soi Soin naapurustosta löytyy myös pikkuruinen Just Vege, jota minulle suositeltiin kysellessäni teiltä Silvopleen jälkeen muita kasvisravintolavinkkejä lihattomaan lokakuuhuni.

Katuna Vaasankatu on muuten näin töölöläisen silmään ehkä sitä Kalliota rujoimmillaan (autenttisimmillaan?)
Ravintolan omistajan Zeevin vaimon mielipide miehen suunnitelmaan perustaa kasvisravintola Kallioon oli se, että mies on hullu. Kaksi vuotta myöhemmin vaimo on yhä sitä mieltä että hullu se mies on, mutta myöntää, että jotain on tehnyt oikeinkin. Mitään markkinointia ei Just Vege ole koskaan harrastanut, vaan sana on kiirinyt tyytyväisten asiakkaiden suusta suuhun. 

Kasvissyönnin suosion kasvu näkyy myös asiakasmäärissä, mutta enemmän ja enemmän täällä käy kuulemma myös sekasyöjiä. Aukioloajat ovat varsin käyttäjäystävälliset: paikka on auki joka päivä, arkisin iltakymmeneen ja viikonloppuisin jopa aamukahteen.

Suunnitelmissa on laajentaa Helsingin keskustaan (kyllä kiitos!) ja kiinnostusta olisi myös Eestin suuntaan.  
Täytetyistä pitaleivistä, burgereista ja salaateista koostuva ruokalista on makumatka noihin minulle niin rakkaisiin Välimeren ja Lähi-idän maihin (matbuhaa! s'chugia! kibbehiä!)

Hinnat ovat kohdillaan: yhtä annosta lukuunottamatta hinnat jäävät kymppiin tai alle. Kielioppinatsi ja elämäntapakielenhuoltaja minussa kuitenkin toivoisi, että lista olisi oikoluettu ennen painattamista...
Israelilaissyntyinen Zeev on pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen, joka kertoo tuoneensa shawarman ensimmäisenä Helsinkiin. 

Miehen intohimo ruokaan ja ylpeys ravintolastaan on käsinkosketeltava ja näkyy ihan kaikessa: asiakkaiden huomioinnissa ja itse ruoan laadussa. 

Maut ovatkin kohdallaan, mutta vähintään yhtä tärkeänä Zeev pitää ruan terveysvaikutuksia. Ensi viikolla valikoimiin on tulossa kokoelma energiatasoa piristäviä superfood-salaatteja.

Myös juomatarjonnassa on panostettu luomuun. 

Omien sanojensa mukaan Zeev ei koskaan ollut kova lihansyöjä. Hänen tyttärensä päätti alkaa kasvissyöjäksi jo kolmivuotiaana ja lopulta siihen päätyi myös isä, kehuen ruokavalion mukanaan tuomaa kevyttä oloa. Vaimo sen sijaan syö lihaa yhä.

Soijatuotteita Just Vegessä käytetään paljon ja Zeev kiittelee niiden proteiinipitoisuutta ja lihaisaa rakennetta, joka esimerkiksi paikan burgereissa onkin niin onnistunut, että kaikki asiakkaatkaan eivät usko niitä lihattomiksi.

Aloitimme lounaan meze-lautasella (10 €), joka hurmasi niin minut kuin seuralaisen, El Mercadon espanjalaisen Jaimen. Eikä ihme, onhan se Lähi-idän vastine tapaksille.

Onnistuneet, raikkaat ja autenttiset maut - annos oli oma suosikkini. Yksityiskohtiin ja laatuun kiinnitetään selvästi huomiota ja esimerkiksi pitaleipä tuodaan maahan Israelista. 

Just Vege mainostaa falafeleidensä olevan kaupungin parhaita ja tuo voi hyvinkin pitää paikkansa.  Ne paistetaan vasta asiakkaan tilatessa ja sen huomaa: niin maku kuin koostumus (rapea päältä, pehmeä ja mehevä sisältä) olivat ensiluokkaisia.

Seuraavaksi kokeiluvuorossa oli Zeevin ylpeys: paikan seitan kebab (12€), jonka hän soisi ihmisten löytävän laajemmaltikin. Tiesittekö muuten, että seitania on tehty Kiinassa jo 500- luvulla? 

Paikan seitan on pitkällisen tuotekehittelyn tulos, jossa on ahettu mahdollisimman shawarmamaista makua. Rakenne onkin erinomainen - seuralainen ei ollut uskoa syömäänsä kasvisruoaksi. Maussa se jää kakkoseksi ainoastaan B-Smokerylle.

Burgereista testiin päätyi ainut juustoa sisältämätön, Hot & Spicy (8,50€, ateriana 10€), johon matbuha (mausteinen tomaattipohjainen chili-paprikatahna) ja s'chug (alunperin Jemenistä kotoisin oleva korianteri-valkosipuli-jalapeñokastike) antoivat kiitettävästi potkua. Pihvin koostumus oli todella onnistunut, ei sitäkään olisi kasvisperäiseksi arvannut. 

Minä ihastuin lisäksi burgerin kanssa tarjottuun kirkkaaseen coleslawiin, johon tuore tilli antoi yllättävän ja freesin vivahteen. 

Jälkiruokia ei täältä (vielä) saa, mutta kehitteillä on ainakin varsin yllättäviä raaka-aineita (kikherne!) sisältävä, vegaaniruokavalioonkin sopiva kakku...! 
Mikä on muuten teidän näkemyksenne? Mistä saa Helsingin parhaat falafelit?


* lounaan tarjosi Just Vege* 


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      17 kommenttia :

 1. Tähänkö sitä ollaan päädytty? Kaksi lihaisan ruuan ystävää mättää vegee ja tykkää sitä kovasti ;D

  Ps. Näyttää muuten tosi herkuilta, pitääkin syödä tuolla joku kerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mutta toinen sitä tajuamattaan sentään :-) oli herkkua, menen takaisin. ja otan tuon meze-lautasen niiiiin varmasti <3

   Poista
 2. Arvasin kun suosittelen sulle paikkaa, että tykkäät siitä. Se mene lautanen On hurjan hyvä!

  VastaaPoista
 3. Oikein! Hesan parhaat falafelit saa täältä ja mikä parasta ne valmistetaan vasta kun tilaus on tehty! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä :-) Levant vakuutti omillaan myös, mutta Fafa'sin taso on ainakin Töölössä laskenut :-(

   Poista
 4. Kuulostaa hyvalta. Monikohan suomalainen tietaa mita schug on? Teen itse vihreaa schugia koko (miehen) perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvää on :-) Siksi maailmassa on ruokabloggareita - niiden kautta viimeistään tuollaisetkin erikoisuudet valuvat muun maailman tietoisuuteen ;-) PS. Kaikki sukukalleusperintöreseptit otetaan ilolla vastaan <3 Itse olen perinyt vastaavan reseptin Somaliasta, jonne se on myös Jemenin kautta päätynyt!

   Poista
  2. Mulla on blogissa zhugin ohje!

   Poista
  3. loistavaa :-) olisihan se pitänyt arvata!

   Poista
 5. Olen saanut superhyvää falafelia tähän mennessä Koskelantien persoonallisesta El Karimista, ja rapsakan mutta mehevän (eli oikeanlaisen falafelin) ystävänä täytyykin käydä pikapuoliin koittamassa Just Vege :) Pita-annokset kuulostavat jotenkin Fafa'sin tyylisiltä, mutta ehkä jopa parempia? Seitan-kebab ainakin kiinnostaa, hyvää seitania ei turhan usein saa. Olen ollut tyytyväinen Döner Harjuun, mutta aina on kiva löytää uusia paikkoja ja hinnat kuulostavat kieltämättä houkuttelevilta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, pistetäänpä muistiin tuokin paikka - kiitos vinkistä.

   Fafa's tuli meilläkin ensimmäisenä mieleen, mutta molemmat olimme sitä mieltä että ainakin falafelien osalta tuo oli parempi. En tiedä mitä Fafa'sille on tapahtunut, mutta jotain alkuaikojen freesiydestä on kadonnut eikä ainakaan Töölön toimipisteen taso ole sitä, mitä se voisi.

   Ja omille epäilyksilleni siitä, että nuo tosiaan ovat kaupungin parhaat falafelit tuli vahvistus falafel-auktoriteeteista suurimmalta (ja rakkaimmalta!): Israelissa bloggaavalta Appelsiineja ja hunajaa- blogin Jaelilta!

   Seitaniin ei tosiaankaan usein törmää ja seuralainen olikin ihan hämillään koko käsitteestä: "miten niin tämä ei ole lihaa?".

   Hinnat ovat ehdottomasti kohdillaan - iso suositus :-)

   Poista
 6. Ei yhtään sen erikoisempaa kuin muuallakaan, too much fuss over nothing. Olen ollut ja oli liian tulista. Palvelu hosuvaa ja epämielyttävän tarkkailevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no se on sinun oma mielipiteesi - ehkä sinulla olisi suositella joku toinen visiitin arvoinen paikka?

   Me menimme tuonne lukuisten suositusten perusteella ja tykkäsimme.

   Itse tykkään mm. matbuhan ja s-'chugin kaltaisista rohkeista mauista, mutta eihän niitäkään joka annoksesta löydy. Palvelustakaan meillä ei kyllä löytynyt mitään valitettavaa.

   Poista
 7. We were told that you can get the Best Falafel in Helsinki here. We went to taste and we were very pleased. As Falafel fans, we can honestly say the Falafel is delicious! And the only place where you can find real, fresh and Original humus! Portion could be bigger but over all a tasty meal! We live in Kallio and we love it!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yess :-) Thought as much.

   All my years spent travelling in Middle East ruined falafel for me (for a while, anyway...) and for quite a while I wouldn't go anywhere near one. I can happily consider myself healed now :-) Theirs really is gooood!

   Poista