tiistai 27. lokakuuta 2015

Tarina etäpäivästä, George Clooneystä ja yhden raaka-aineen ihmeestä: punainen pesto uunikuivatuista tomaateista

* * *

For English please see here

* * *

Olipa kerran etäpäivä. Sitä etäpäivää vietti ihminen, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa; kutsukaamme häntä nyt vaikka... Ruokabloggariksi

Ruokabloggari oli niin laiska kovin kiireinen, että vaikka tuollainen etäpäivä olisi ollut mitä oivallisin tilaisuus haudutella hitaasti uunissa jotain ihanaa, ei hän saanut aikaiseksi ehtinyt mennä kauppaan saakka (kadun toiselle puolen...) 

Hieman tuota pitkään hauduteltavaa lihapataa olisi ehkä myös hidastanut se tosiasia, että kyseinen Ruokabloggarimme sattui viettämään lihatonta lokakuuta (kuten huomautettu, ei tarinallamme ole mitään tekemistä kenenkään olemassaolevan henkilön kanssa.)

Jostain syystä, jota Ruokabloggarin hatara niin kovin tärkeitä asioita täynnä oleva pää ei muistanut, oli jääkaapissa kuitenkin 1,5 kiloa tomaatteja. Uuuniin meni siis possunniskan sijaan paahtumaan kasa niitä. Neljän tunnin jälkeen olivat ne kuivahtaneet ja aromisoituneet (tarinamme päähenkilö on näköjään myös kova keksimään omia sanoja) eli niiden maku oli konsentroitunut (näyttää tykkäävän myös Suurista Sivistyssanoista...). 

Ruokabloggarimme surautti ne pestoksi. Koska Ruokabloggarimme oli myös hieman juustokammoinen (toistan: täysin fiktionaalinen hahmo!) tuli siitä parmesaaniton eli maidoton eli vegaaninen. Ja kah - käytännössä yhden raaka-aineen pastakastike oli valmis. 

Ruokabloggari sai annoksen kuvattua vielä päivänvalossakin (oi noita etäpäivän iloja!) ja eli onnellisena elämänsä loppuun saakka. 

(Kunnes George Clooney soitti, kutsui itsensä lounaalle, rakastui Ruokabloggariimme, pyysi karkaamaan kanssaan Italiaan ja sitten kaikki elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka. Sen pituinen se. )

(Minähän sanoin: täysin kuvitteellinen tarina...)





Ohjeesta tulee tarpeeksi punaista pestoa 4-5 pasta-annoksen tarpeisiin

Punainen pesto uunikuivatuista tomaateista:

1,5 kg tomaatteja
3/4 tl sokeria
2 tl Provencen yrttisekoitusta
3/4 tl valkosipulijauhetta
suolaa, pippuria
öljyä

Lisäksi:

1,25 dl öljyä (aurinkokuivattujen tomaattien jämäöljy on tähän ihan loistavaa!)
1 iso puska tuoretta basilikaa (2 kourallista itse pestoon ja loput tarjoiluun)
1/2 dl pinjansiemeniä (näin kurpitsa-aikaan voisi käyttää myös kurpitsansiemeniä!)
1 tl punaviinietikkaa
suolaa, pippuria

Halkaise tomaatit, poista kova kanta ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Lorauta päälle öljyä ja ripottele mausteet tomaateille. Paahda 100-125-asteisessa uunissa (uunistasi riippuen) 3-4 tuntia. Anna jäähtyä. 

Ota n. kolmasosa talteen ja suikaloi ne pastan joukkoon sekoitettaviksi. Soseuta pestoon menevät tomaatit muiden ainesten kanssa, tarkista maku ja mausta.

Keitä pasta suolatussa vedessä kypsäksi, valuta (säästä hieman keitinvettä), hämmennä pesto pastan joukkoon ja notkista tarvittaessa keitinvedellä. Kääntele joukkoon tomaattisuikaleet ja loput basilikanlehdet.





PS. Hyvää myös vaikka leivän päällä!

PPS. Peston voi tehdä hyvissä ajoin etukäteenkin - öljykerroksen alla se säilyy päiviä.

_________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      





8 kommenttia :

  1. Nyt vain suunnittelemaan jotain tuhoisaa Georgen vaimon pään menoksi. Tosin tuota pestoa maitettuaan George tyrkkäisi itse vaimon syrjään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no en minä... eikun se Ruokabloggari ehkä viitsis kun onhan se aika ihana se vaimo... ;-)

      Poista
  2. Ihanat kuvat! Ja heh miten hauska tarina :)

    VastaaPoista
  3. Vau miten ihanan kuuloinen resepti! Täytyy sanoa että olen ollut kovin vaikuttunut blogistasi viimeisen kuukauden ajan. Olen itse vegaani ja liharuokablogisi seuraaminen ei ollut miellyttävää. Tykkäsin kuvista ja kirjoitustyylistäsi, mutta en pidä liharuokia mielenkiintoisina. Olen tykännyt kovasti lihattomasta lokakuustasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kiitos :-) veikkaan, että hyvää tämä on tehnyt itsellenikin...!

      Poista
  4. Ihania reseptejä, ja vaikka itse olenkin lihansyöjä, haluan kokeilla paria "vegaani reseptiä" nyt. Hyvännäköisiä ruokia koko blogi täynnä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos <3 et tiedäkään kuinka paljon teidän kommenttinne lämmittävätkään!

      Poista