lauantai 24. lokakuuta 2015

Maailmassa on #VRHE - vinkit Viini, ruoka ja hyvä elämä messuille


Suomessa on muutama viikonloppu vuodessa, jolloin on äärimmäisen riemastuttavaa olla ruokaa ja viiniä rakastava häpeilemätön hedonisti. Yksi on kesän kohokohta Taste of Helsinki. Toinen on muutama viikko sitten koettu überhurmaava Turun Food and Fun (jonka raportti on työn alla) ja sitten ovat parhaillaan käynnissä olevat Helsingin Viini, ruoka ja hyvä elämä- messut. 

Teimme täsmäiskun Messukeskukseen Habanerokitchenin kanssa ja voi kyllä. Päivään todella mahtui niin viiniä, ruokaa kuin hyvää elämääkin (ja perselfieitä ja huonoja vitsejäkin...) 

Viime vuoden elossapysymisvinkit löydät täältä. Niitä pyrittiin noudattamaan tänäkin vuonna joskin kaltaiseni ihminen, jonka avaruudellinen hahmottamiskyky on näkkileivän luokkaa, oli kyllä hukassa. Tänä vuonna ruoka ja viini on sijoiteltu sekaisin ja sitten on vielä ruokapisteitä, jotka on aidattu viininanniskelualueen ulkopuolelle. Karttaa emme löytäneet mistään. Sen sijaaan meitä ohjeistettiin hankkimaan Viinilehden VRHE-applikaatio, josta ei mitään apua ollut - sen verran tukossa olivat internet-kaistat.


Suuri osa ajasta meni siis etsiessä yhtä jos toistakin näytteilleasettajaa ja kiertäessä samaa ständiä ihan vai havaitaksemme että kah, siinähän se olikin. Löytämättä jäi siis varmasti montakin elämänlaatua parantavaa asiaa, mutta varsin onnelliseksi tulimme näilläkin.

Ja hei, jos päivän aloittaa shampanjalla, eihän siitä voi huonoa tulla sitten millään, non?

Me aloitimme omamme Taittingerilla (osasto 5m69) - ooh ja voih ja nyyh ja pyyh. Suosikki tänäkin vuonna oli juuri uuden City Lights-kuosin niskaansa saanut, Alkon tilausvalikoimasta löytyvä kepeän iloitteleva Nocturne. Isänpäivälahjaksi? Joululahjaksi? Hääpaivälahjaksi? Koska-elämä-on-ihanaa-ja-shampanja-tekee-siitä-vielä-ihanampaa-päivän kunniaksi? Kyllä.

Ja kuplivalla linjalla myös jatkoimme - suunnaten Alsaceen, tuohon suureen rakkauteeni. Wolfbergerin Cremant d'Alsace (jota löytyy mm. tästä Créme Ninon-reseptistä) on saanut juuri rinnalleen myös hieman hedelmäisemmän luomuversion (osasto 5k41). 
Alsacen Cremantilla jatkettiin: seuraavaksi vuorossa oli rosé-versio (osaston koordinaatit jäävät valitettavasti mysteeriksi jopa Viinilehden messusivujen hakutoimintoa käyttäessä...) joka oli varsin iloinen yllätys. 

Hyvä mousse (kuten cremanteissa yleensäkin) ja viehättävä, jopa puolukkainen hapokkuus, joka kantaisi ruokajuomanakin. 
Alsacen alueella pysyttiin jatkossakin: Steingrublerin Grand Cru sai kunnian palvella meitä ensimmäisen aterian (sushia) ruokajuomana. Nyt voi juomalipukkeita (à 2,50€) lunastaessa ostaa myös samanarvoisia ruokalipukkeita, jotka käyvät anniskelualueen sisäisiin ruokapisteisiin. 

Varaudu ostamaan niitä paljon, sillä pelkästään sushiannos nielee niitä heti neljä.

Parasta vastinetta rahalle edusti El Mercadon (5p30) tapas-annos, johon riitti yksi lipuke. 
Kotiinviemisiksi ostin myös paletaa (6€) ja ihan älyttömän ihanaa tomaattimarmeladia (4€). Yksi ihan parhaita messulöytöjä on kuitenkin tässä: paella-paketti pannuineen päivineen (18€). Kyllä, minulta löytyy nyt myös tuollainen...!
Ja jos tomaattimarmeladi kuulostaa kummalta, niin varokaa vain...
Servaalin osastolla (5k61) osallistuimme ehkä vuoden kummallisimpaan tastingiin, josta löytyi päivän outo mutta kiehtova, lisää tätä kiitos- palkinnon voittaja: Alkoon juuri saapumassa oleva suklaanmakuinen kuohuviini (!!). Tämä sataprosenttinen Chardonnay oli hämmentävä mutta ah, niin addiktoiva kokemus, jossa järki sanoo yhtä ja makuaisti jotain muuta sydämen vain huutaessa lisää. 
Hämmentäviä makupareja löytyy myös Discover California Wines-osastolta (5m61) ja Winestaten osastolta (5r40) joissa on mahdollista testata viinejä Fazerin uusien ja huisin tyylikkäiden lakritsien kera. 

Enpä olisi uskonut noitakaan yhdistelmiä toimiviksi. Nyt uskon. 

Ruokatarjontaan on tänä vuonna panostettu aikaisempaa enemmän ja edustettuina ovat mm. katukeittiöt laidasta laitaan. Mukana ovat myös vanhat suosikkini kuten The Alexander's  ja Richard McCormickin Pink Truck.

Korealaisen ruoan ystäviä hemmotellaan myös pian Hietalahden kauppahallissakin puodin avaavan Kimchi Wagonin muodossa. 
Messujen ruokapuolelta löytyy myös viime vuodelta tuttua tarjontaa, josta kannattaa hamstrata kotiinviemisiä tulevien viikkojen hämärtyvien syysiltojen iloksi punaviinilasillisen seuraan (voi kunpa, voi kunpa tuolla tutuksi tulleita pullojakin voisi ostaa suoraan kotiin...!)Alsacen auvoon palasimme myös myöhemmin: tämä kaunokainen löytyi Pernod Ricardin osastolta (5n51). Juuri sopivassa määrin happoa ja hedelmää, makeutta ja ryhtiä.
Siellä kannattaa muuten tutustua myös uudistettuun Juomavinkki-palveluun, joka on varsinainen viinien Tinder. 
Albariño-rakastaja oli myös polvillaan tämän Portugalin-herkun edessä. Kuivaa hapokkuutta, kypsää hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, kesää, onnellisuutta...Muy, muy bien. Tai, kuten ne Portugalissa sanoisivat: muito bem jõao bõao bom bom dia Eusebio (tai jotain).
Olisi luonnollisesti kivaa lukea lehdestä ilouutisia vaikka siitä että Putin on tullut järkiinsä ja lopettanut kaikennäköisen megalomaanisen miehityspolitiikkansa tai että Israel-Palestiina konflikti olisi saatu päätökseen, mutta moisten puutteessa tyydyn ilouutisiin siitä, että moni aikaisemmin vain tilausvalikoimasta löytynyt punaviini siirtyy nyt ihan normaalivalikoimaan.

Näiden joukossa mm. tämä upea reseptiparitusviini The Wanted Zin (osasto 5m51) sekä australialaisen Hewitsonin viinejä (Vindirektin osasto 5k43), joihin kesän Taste of Helsingissä ihastuin.

Aikaisemmin tällä viikolla olin chileläisen Undurragan viinejä esittelevässä tastingissä, ja Carménère- fanina ihastuin heidän Alkon tämänhetkisestä valikoimasta löytyvään viiniinsä. Mutta tämä, ehkä vieläkin parempi kullannuppu on tulossa valikoimiin ihan kohtapikaa. Tämän ja niinikään juuri Alkoon saapuneen Undurraga Royal Brut- kuohuviinin (yllättävän tasapainoinen ja hintansa väärti) löydät osastolta 5m49.

Oliko kivaa? No oli. Menenkö ensi vuonnakin? No menen. Pitäisikö sinunkin mennä? No ihan ehdottomasti. Messut ovat auki vielä tänään ja huomenna klo 10-18.

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      8 kommenttia :

 1. Samaa surkeaa infoa ja täydellistä VRHE:n kartan puuttumista harmittelin minäkin. Kirjamessut oli kyllä dokumentoitu edestä ja päältä ja takaa, mutta mitäs mokomilla ruokamessuilla on väliä... Siinä olisi messujärjestäjille paljon parantamisen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, harmittamaan jäi. Ihan liikaa aikaa turhaantui etsintään. Muistimme esimerkiksi törmänneemme jossain vaiheessa itävaltalaisiin viineihin, mutta vaikka niitä etsittiin useampaankin otteeseen loppupäivän ajan, ei niitä enää löydetty, samoin kuin muutamaa muutakaan pistettä.

   Ja kun koko messukeskus on täynnä instagrammaavia ja twiittaavia messuvieraita, pitäisi olla selvää, että ei niitä tehoja riitä. Ehkä ensi vuonna taas on jotain opittu?

   Poista
 2. Täydellinen postaus ja niin suosikkikohteet. bravo! Mä niin lähden ensi vuonna sun kartanlukijaksesi noille messuille kun pääsee pörräämään kunnolla tuolle viiniosastolle : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Habanero on varannut oman kierroksensa jo ensi vuodellekin :-) Siis huh ja apua, miten olikin onnistunut päivä. Näitä lisää <3

   Poista
 3. Turun ruokamessuilla osallituimme Lakritsi- ja viinitastingiin. Oli meistä oikein mukava! :) Kiitos hyvistä viinivinkeistä, laitetaan korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olipahan jännää - en ihan heti olisi uskonut että jollekin noin perisuomalaiselle maulle kuin lakritsi löytyisi noin onnistuneita parituksia toiselta puolen maailmaa tulevista viineistä :-)

   Vaan sitähän ne ovat, viinit. Loputon ja täynnä yllätyksiä oleva tutkimusmatka <3 Ja siihen tällaiset messut ovat ihan loistopaikkoja!

   Poista
 4. Opinpa sen, että ensi vuonna vilkaisen blogisi juuri ennen messuille lähtöä, sillä tuossa olisi ollut valmis reittikartta! : ) Toisaalta itsevarmuus ja viinituntemus kasvoivat, kun teki hienoja löytöjä itse. Minäkin ilahduin Alkon valikoimien laajentumisesta ja aioin tutustua jatkossa vielä paremmin tilausvalikoimissa oleviin tuotteisiin.

  VastaaPoista