torstai 15. lokakuuta 2015

Lihaton lokakuu: soija-punajuuristroganoff tilliöljyllä

* * * 

For English please see here


* * * 

Joskus keväällä se alkoi. Kuin varkain. 

Lähdin matkalle, enkä käynyt kertaakaan baarissa. Sen sijaan illat menivät oopperassa ja ravintolaillallisilla. 

Otin asiakseni alkaa lukea klassikkoromaaneja. En tosin päässyt Gabriel Garcia Marquezia pidemmälle, mutta kumminkin. 

Sitten huomasin ostaneeni Kalevala-korvakorut. Vahingossa, toki. Ja kirpputorilta. Mutta kumminkin. 

Kiinnitin huomiota myös siihen, että kävin kampaajani kanssa kerta kerralta pidempiä keskusteluja siitä, kuinka vaaleaksi tukkani olisi soveliasta raidoittaa. Minä halusin Barbie-blondia, hän jotain "hillitympää".

Sitten se kolahti. Ikäviisarini oli viimeisimmän syntymäpäivän myötä siirtynyt virallisesti lähemmäksi neljää- kuin kolmeakymmentä. Minusta oli tullut varhaiskeski-ikäinen (ja ilmeisesti liian vanha olemaan pissis). 

Sherrykin on alkanut maistua. Ja ruoat, joihin en ole koskenut sitten kouluruokaloiden alkavat herättää nostalgisia muistoja. Niinkuin vaikka stroganoff. Sellaista tuli sitten tehtyä, joskin lihattomaan lokakuun teeman mukaisesti punajuuresta ja Soyappétitin soijakuutioista.

Ja koska keski-ikään (ainakin television probioottisten jogurttien mainoksissa irvistelevien naisten perusteella) kuuluu jatkuva huoli suoliston hyvnvoinnista, niin jaanpa tämänkin. Vaikka punajuurta rakastankin, niin kyllä se seuraavan aamun vessassakäynti jaksaa joka kerta järkyttää. Aina sitä vähän pelästyy menneensä jotenkin, no, rikki.  Niin että terveisiä vaan teille, jotka väittivät elämän vasta alkavan keski-iässä: en minä ihan tällaista odottanut. Mutta joo, tunteepahan elävänsä...

Mutta asiaan! Eli reseptiin. Tillin sijaan voi pataan heittää myös timjamia (puoli puskaa) tai rosmariinia (4-5 oksaa) - punajuuri rakastaa niistä molempia. Jos maidotonta eli vegaania haluaa, voi smetanan korvata joko soijakermalla tai cashewkermalla (ohje täällä).




Kuudelle - kahdeksalle

Punajuuri-soijakuutiostroganoff:

400 gr punajuuria, kuorittuna ja reilun sentin kuutioksi lohkottuna

175 gr (1/2 pkt) Soyappétit- soijakuutioita
1,5 l kasvislientä

3 rkl öljyä
2 punasipulia, neljään osaan lohkottuna ja rouheasti siivutettuna
4 isoa valkosipulinkynttä
1 rkl fenkolinsiemeniä, paahdettuna kuivalla pannulla ja hienonnettuna
1 dl punaviiniä (voi jättää poiskin, lisää silloin kasvisliemen ja balsamicon määrää)
1/4 dl balsamicoa
2 prk (á 70 gr) tomaattipyrettä
4 dl kasvislientä
2 tillipuskaa
2 prk (á 120 gr) smetanaa
suolaa, mustapippuria
2 suolakurkkua, puolen sentin kuutioina

Tilliöljy:

tillipunttien varret
6 -8 rkl öljyä 
ripaus suolaa

Ajan säästämiseksi esikypsennä punajuuria 20 minuuttia joko höyryttämällä tai keittämällä vähässä vedessä. Valuta. 

Keitä soijakuutioita kasvisliemessä kymmenen minuuttia. Valuta ja säästä kasvisliemi itse stroganoffia varten. 

Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä kunnes sipuli on pehmeää. Lisää jauhetut fenkolinsiemenet, punaviini, balsamico ja muutaman minuutin kuluttua soijakuutiot. Anna niiden imeä makuja muutaman minuutin ajan  ja lisää kattilaan sitten punajuurikuutiot, tomaattipyre, kasvisliemi ja hienonnetut tillinkukinnot (säästä varret!). Mausta suolalla ja pippurilla.

Anna hautua kannen alla tunnin verran kunnes punajuuret ovat halutun kypsyisiä. Lisää seokseen sitten smetana ja suolakurkkukuutiot. Kuumenna, tarkista maku ja mausta tarvittaessa. 

Tarjoile keitetyn riisin, itkettävän hyvän perunamuusin tai linssipyreen kanssa. 

Itse valutin päälle lisäksi tilliöljyä - se antaa oman säväyksensä ja näin tillinvarretkaan eivät mene hukkaan. 

Mittaa tillinvarret pieneen tehosekoittimeen, kuumenna öljy kattilassa, kaada sitä tarvittava määrä tillin joukkoon ja aja tasaiseksi öljyksi. Mausta suolaripauksella.





Tiedätkös, kuka tykkää punajuuresta niin, että on tatuoinut sellaisen käsivarteensakin? No bloggarikollegani, lihattoman lokakuun kanssakilvoittelijani (ja nuoruuden hehkua suorastaan säkenöivä) Hannan soppa- blogin Hanna. Käy siis kurkkaamassa myös hänen tämänviikkoinen reseptinsä! Hyvää se on nimittäin ihan varmasti!




* Yhteistyössä Blogirinki ja Soyappetit


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



           



2 kommenttia :

  1. Jostain kuulin, että lokakuussa nimenomaan pitäisi syödä mahdollisimman paljon suomalaista lihaa, jotta niitä saataisiin mahdollisimman paljon teuraalle. Muuten ne joudutaan siirtämään laitumilta ahtaisiin sisätiloihin ja tän takia lihaton lokakuu tekeekin vain huonoa niille eläimille, vaikka nopeasti ajateltuna vois luulla toisin. Eli tä lihaton lokakuu kannattais nyt jättää vaan väliin ja siirtää se keväälle, jos niitten eläinten olot oikeasti kiinnostaa, Koska sillon karja voi just liikkua ulkona ja niillä ois muutenkin paremmat oltavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jostain tainnut lukea tuon ihan saman. Omaan saumaan vain sattui niin sopivaan aikaan tämä kampanja niin päätin haastaa itseni. Täysin kasvissyöjä minusta ei tule varmasti koskaan ja kotimaisen lihan tuotannon suosimisen puolesta liputan kyllä molemmin käsin! Ja kaiken lihan - ei vain niiden fileiden vaan paistien ja kylkipalojen ja sisäelinten ja...

      Poista