sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Salad Nicoise - vähän parempi Nizzan salaatti ja Meinklang Grüner Veltliner

* * *

For English please see here

* * * 

Kesä on täällä! Ja parsa! Ja kaikki ihanan tuoreet yrtit! Ja uudet perunat! Kesälomapäivätkin on varattu (vaikka molempien aloitettua juuri uuden työn, on budjetti varmaan sellainen, että riittää korkeintaan äkkilähtöön jokerimajoituksella jossain Albanian aurinkorannikolla...)

Sitä odotellessa voi fiilistellä kesää tällä ihanalla eteläranskalaisella kesäklassikolla,  Salad Niçoisella eli nizzalaisella salaatilla, joka iloittelee juuri sillä kauppojen ja torien ihanan tuoreella tarjonnalla. Tämä versio on tosin sellainen vähän parempi versio ja purkkitonnikalan sijaan siinä on yrttikuorrutuksella hunnutettua tuoretta tonnikalaa ja tomaatitkin saavat ihan uutta syvyyttä uunissa paahtamisella.

Aikaavievin osuus on juuri noiden tomaattien paahtaminen, mutta sen voi halutessaan tehdä jo vaikka edellisenä päivänä. Jos onnistut saamaan käsiisi oikein makeita tomaatteja, voi ne toki ajan säästämiseksi käyttää sellaisenaan - siinä tapauksessa puolet alla mainitusta määrästä riittää. Perunat ja parsat voi myös halutessan höyryttää.

Kolmelle, alkuruokana neljälle - viidellekin

Nizzan salaatti yrtikuorrutetulla tonnikalalla ja pahdetuilla tomaateilla

Paahdetut tomaatit:

500 gr kirsikkatomaatteja
muutama tl öljyä
1 rkl timjaminlehtiä
muutama valkosipulinkynsi
suolaa, pippuria

Paahdetut uudet perunat:

500 gr uusia perunoita
2 oksaa rosmariinia
suolaa, pippuria
öljyä

Paahdettu parsa:

puntti parsaa
öljyä
suolaa, pippuria

Yrttikuorrutettu tonnikala:

350 gr pala tuoretta tonnikalaa
suolaa, pippuria
reilu 1 dl hienonnettuja yrttejä (minulla rosmariinia, rakuunaa ja timjamia)

Lisäksi:

1 pieni punasipuli, ohuelti viipaloituna
4 keitettyä kananmunaa
kourallinen oliiveja
muutama kourallinen basilikanlehtiä

Salaatinkastike:

5 sardellifilettä
1 valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl öljyä
1/2 tl balsamicoa
(suolaa, valkopippuria)

Sekoita kulhossa öljy, hienonnettu valkosipuli ja timjaminlehdet. Halkaise tomaatit  ja pyörittele seoksessa. Asettele leivinpaperille pellin päälle, suolaa ja pippuroi (varoen!) ja paahda 125-asteisessa uunissa koosta riippuen 3-3,5 tuntia. Anna jäähtyä ja valmistele sillä välin muut ainekset.

Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Harjaa perunat ja koosta riippuen leikkaa puoliksi (tai neljään osaan, koosta riippuen). Laita ne uuninkestävään vuokaan rosmariinin kanssa, suolaa ja lorauta päälle reippaasti öljyä. Paahda, kunnes kypsiä ja saaneet väriä - koosta riippuen 30- 40 minuuttia. Kymmenen minuuttia ennen paistoajan päättymistä lisää uuniin parsat.

Leikkaa parsoista kuivat päät, lado uunivuokaan, suolaa ja lorauta päälle muutama rkl öljyä. Paahda (koosta riippuen) 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja valmista kastike.

Surauta kaikki sekaisin sauvasekoittimella tai, jos käytät morttelia, hiero ensin sardellifileet ja valkosipulinkynsi tahnaksi. Lisää sitten sitruunamehu, sekoita tasaiseksi ja lisää sitten öljy ja balsamico. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. 

Valmistele sitten tonnikala. Taputtele tonnikalan pinta kuivaksi. Pyyhkäise siihen hieman öljyä, suolaa ja pippuroi ja kierittele yrttisilpussa. Paista kuumalla pannulla riippuen kalan paksuudesta 1/2 minuutista muutaman minuuttiin / puoli niin, että kala jää sisältä vielä reilusti roseeksi. Anna levätä hetki ja kokoa sillä välin salaatin ainekset ja kastike. 

Leikkaa tonnikala haluamasi kokoisiksi siivuiksi ja lisää salaattiin. 




Klassinen kaveri tälle klassikkosalaatille olisi tietenkin eteläranskalaisen huvivenesataman viereisen bistron terassi ja lasi jäähdytettyä paikallista roséta. Tai rosékuohuva! 

Mutta tässä on toinen, ei niin perinteinen, mutta sitäkin onnistuneempi viinisuositus. 

Grüner Veltliner on Itävallan tunnetuin rypäle, ja tämä Meinklangin biodynaaminen viini on sen erinomainen edustaja. Siinä on upeaa aromikasta hedelmäisyyttä, mineraalisuutta ja pippurista hapokkuutta. Niinpä se komppaa niin salaatinkastikkeen, tomaatin ja sipulin hapokkuutta, mutta samalla tarjoaa tasapainoa tonnikalan ja kananmunan täyteläisyyteen. 

Viinin yrttisyys omiaan salaatin kesäisen yrttisyyden kanssa ja tämä viini viihtyykin erityisesti rakuunaa ja basilikaa sisältävien ruokien kanssa. 

Oiva viini kesän piknikeille ja juhliin tämä on myös sen vuoksi, että se sopii myös vegaaneille! Ja loistava hinta-laatusuhde myös: tämä on alle 11 euroa!




Paahtaminen tuo kasviksiin ja etenkin tomaattiin ihanasti makua ja syvyyttä  - kokeile vaikka tätä ihanaa keittoa! Tai paahdetusta paprikasta tehtyä muhammaraa tai salsa romescoa!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         


7 kommenttia :

  1. Eipä ole koskaan tullut mieleen paahtaa noita aineksia. Maku on kyllä varmasti parempi kuin ilman paahtoa. Toi Meinklang -viini on todella oivallinen piknikille.

    Minulla olisi sinulle haaste blogissani http://currykaneli.blogspot.fi/2015/06/matkoja-ja-haasteita.html ja haasteeseen vastaaminenhan on vapaaehtoista :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllähän siihen tietty vähän enemmän sitä aikaa menee... mutta on siinä kyllä niin paljon enemmän makuakin :-)

      Tuo Grüner nousi kyllä heti yhdeksi kesän suosikiksi!

      Käyn tsekkaamassa haasteen :-)

      Poista
  2. Ihana versio😃musta on tullut vähän laiska tekemään tuota salaattia kun yhdestä take-away-paikasta Telkussa saa Nicoisen savustetulla tonnikalalla ja veukkaan että edullisempana kuin kotona tehtynä😉 Tuore tonnikala on kyllä herkkya!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mä olen sitä sun take away/ salaattias kuolannut Instagramin kautta - hyvältä näyttää(savustettu mikä tahansa on <3! )

      Poista
    2. Hups,nuo kirjoitusvirheet on sen vuoksi kun kirjoitin puhelimen kautta;D

      Poista
  3. Tätä versiota voisiikin syödä. Ketinperunoista ja purkkitonnikalasta tehdyt salaatit on niin nähty. Suomessa siis. Ihanan näköistä toi tonnikala....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin viitsii :-) ja huomaa, kuinka ne vetiset ja mauttomat salaatinlehdetkin puuttuvat salaatista taas kerran :-)

      Poista