keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Juhannuskalenterin 23. luukku: paras parsa ja Wolfberger Riesling

* * * 

For English please see here


* * * 


Jos parsa alkaa tulla korvista ulos, niin kestä vielä hetki. Jos et taas ole parsalle koskaan lämmennyt (mitämitämitä?), niin jatka siinäkin tapauksessa lukemista. Tästä voi nimittäin tulla teidänkin uusi suosikkinne!

En tiedä, kuinka ahkeria parsanpurijoita Aasian mantereen asukkaat ovat, mutta todellakin toivon, että hekin tästä jalosta sesonkiherkusta pääsevät osallisiksi. Eihän voi olla sattumaa, että sanat parsa ja paras sisältävät täsmälleen samat kirjaimet?

Aasiasta on aikaisemminkin haettu inspiraatiota parsaövereihin tämän parsatempuran muodossa, mutta ei kyllä kakkoseksi jää tämäkään.

Tämän innoitus löytyi viimeviikkoiselta lounaala Tukholmasta, josta on kuvamateriaalia tulossa blogiin ihan tässä kohtsillään. Minulta kesti kolme päivää kammeta itseni sairasvuoteen pohjalta keittiöön näitä kokkaamaan ja wokkaamaan, mutta ellette te sitten häily lentokoneiden ilmastoinnin ja Suomen kesän (missä se on? MISSÄ?) seurauksena kuoleman ja Orange Is The New Black- maratonin rajamailla, niin ei tähän oikeasti saa viittä minuuttia kauempaa tuhraantumaan. 

Tarjoile alkuruokana sellaisenaan tai lisukkeena esim. grillatun possun kanssa.




Kolmelle

Aasialaisittan paistettua parsaa chilin ja valkosipulin kanssa: 

puntti parsaa
1 iso valkosipulinkynsi (tai kaksi normaalikokoista), hienonnettuna
1 iso punainen chili, hienonnettuna
1 tl hienonnettua inkivääriä
muutama rkl öljyä paistamiseen

Tarjoiluun: puntti korianteria hienonnettuna

Riisivinegrette:

1/4 dl riisiviinietikkaa
1/2 limen mehu
1,5 rkl rypsiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl hunajaa
1 tl miriniä (tämän voi tarvittaessa korvata tuplaamalla hunajan määrä)

Aloita tekemällä vinegrette. Sekoita ainekset yhteen ja tarkista maku. Jos haluat siitä makeampaa, lisää hunajaa ja/tai miriniä. Jos haluat miedomman makuista ja paksumpaa vinegretteä, lisää öljyä.

Trimmaa parsat poistamalla se kuiva pää ja leikkaa vinottain n. 5 cm pätkiksi.  Jos käyttämäsi parsat ovat paksuja, halkaise ne. 

Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa. Lisää pannulle valkosipuli, inkivääri ja chili ja sitten parsat. Kypsennä viitisen minuuttia, kunnes parsa on sopivan kypsyistä.

Kaada kuumien parsojen päälle vinegrette ja korianterisilppu. Tarjoile.




Parsalla ja aasialaisella ruoalla on keittiömme lisäksi yksi toinenkin yhteinen nimittäjä: Riesling. Koska ne molemmat tykkää siitä ja me molemmat tykätään Rieslingistä, yhdistimme tähän ruokaan Wolfbergerin Rieslingin (11.50€). Toimii!




_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti