maanantai 25. toukokuuta 2015

Juhannuskalenterin 20. luukku: mustekala-chorizosalaatti rapeilla kikherneillä

* * * 

For English please see here

* * * 

Yksi Espanjasta eniten rakastamistani asioista on chorizo. Ei ole juurikaan sellaista asiaa, johon se ei kävisi. Sen mausteisuus tasapainottaa täyteläisiä makuja (kuten tässä kurpizzassa!) ja antaa särmää myös miedonmakuisille mereneläville (kuten nämä helpot jättikatka-chorizo-cocktailpalat osoittavat). Mar y montaña, eli kalan/ äyriäisten ja  lihan yhdistäminen onkin espanjalaisessa keittiössä tyypillistä etenkin Katalonian alueella. 

Chorizo on yksi jääkaappimme vakioasukkaista. Toinen asia, jota meiltä löytyy jossain muodossa aina, on mustekala. Ja hyvä näin: Tsatsikimestarin saapuessa taannoin lounaalle olivat toiveet selvät. "Mustekalaa! Tee mulle mustekalaa!!!" Ja minähän tein.

Tämän helpon ja vain muutamasta raaka-aineesta koostuvan salaatin juju on noissa rapeissa kikherneissä. Omnomnom. 

Mustekalat kannattaa muuten aina sulattaa runsaassa kylmässä vedessä - jos niiden antaa sulaa omassa pakkauksessaan, niihin jää helposti hieman tympeä maku.

Kikherneet pyörittelin pelkässä öljyssä ja maustoin suolalla ja pippurilla, mutta jos käyttämäsi chorizo on kovinkin mietoa, lisää öljyyn pimentónia, valkosipulijauhetta, jeeraa ja jauhettuja korianterinsiemeniä (kutakin n. 1/4 tl)


Kahdelle - kolmelle, tapaksena neljälle - viidelle

Mustekala- chorizo-salaatti rapeilla kikherneillä:

225 gr lenkki chorizoa
1 kg kalmareita (sulatettuna ja puhdistettuna n. 600 gr)
1 pieni punasipuli, ohuina siivuina.
1 iso puska lehtipersiljaa
suolaa, mustapippuria 

Rapeat kikherneet:

1 tlk kikherneitä valutettuna ja kuorittuna
2 tl öljyä
suolaa, pippuria

Tarjoiluun: sitruunalohkoja

Aloita salaatti kikherneiden paahtamisella. Pyörittele valutetut, kuoritut ja kuiviksi taputellut kikherneet öljyssä ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Suolaa, pippuroi ja paahda 180-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kunnes rapeita. Ravistele puolivälissä. Anna jäähtyä.

Paista punasipulia muutaman minuutin ajan kunnes se on vähän pehmennyt. Siivuta chorizo 1/2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista niihin pannulla väri. 

Putsaa kalmari, huuhtele ja taputtele kuiviksi. Siivuta vartalo noin sentin paksuisiksi renkaiksi, suolaa ja pippuroi ja paista muutamassa erässä pikaisesti pannulla. 

Vaihtoehtoisesti ainekset voisi heittää grilliin!

Yhdistä salaatin ainekset, lorauta päälle sitruunamehua ja tarjoile.
Tämänkertainen viini lähti kaupasta mukaan ei pitkällisen tieteellisen analyysin, vaan etikettinsä seurauksena. Tarkalleen ottaen alkuperänsä ansiosta: se kun tulee Luberonista- paikasta, joka on tullut tutuksi niin Peter Maylen Provence-kirjoista kuin A Good Year- elokuvastakin. Molempia on tullut viime aikoina nautittua kroonisen matkakuumeen lääkitsemistarkoituksissa. 

Grenache Blanc-, Bourboulenc-, Ugni Blanc- sekä Roussanne-rypäleistä valmistettu La Vieille Ferme Blanc- viiniä ei ole hinnalla pilattu (9,98€). Siitä löytyy runsasta hedelmäisyyttä ja hapokkuutta, joka tekeekin siitä monipuolisen, täyteläisyyttä ja mausteisuuttakin kestävän ruokaviinin. 


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti