maanantai 4. toukokuuta 2015

Riikan ravintolatarjontaa: 3Pavaru

* * * 

For English please see here

* * * 


3Pavarun kokkien helmikuussa Helsingissä tarjoilema lounas toimi kipinänä Latvian-matkakuumeellemme. Niinpä se oli itseoikeutetusti yksi reissullemme varattuja ravintoloita. Helmikuisen taidonnäytteen perusteella odotimme paljon emmekä pettyneet.
Ravintola sijaitsee vanhoissa, Ruotsin-vallan aikaisissa kasarmeissa, jotka on sittemmin kunnostettu riviksi houkuttelevia pikkukauppoja ja -ravintoloita. Vähän sellaista Huvikumpumaista tunnelmaa tämä taideteos muuten viimeisen päälle tyylikkäisiin puitteisiin loi...

(Hetkinen... entä jos tämä onkin ihan oikeasti keinuhevonen? Ja minä vain tekotaiteellinen muka-älykkö joka kuvittelee sen olevan taidetta...?)

Ravintolan nettisivuja ei ainakaan tällä hetkellä näytetä päivitettävän, Facebook-sivua kyllä. Joskin sielläkin kaikki on vain latviaksi. 

Vuonna 2011 avattu paikka on yksi Riikan ravintolaskeneä mullistaneista ravintoloista. Se on tunnettu modernisoivasta otteestaan latvialaisen keittiön perinteisiin ja esillepanoon.  Suuri osa raaka-aineista tulee paikallisilta tuottajilta. Tyylikästä, laadukasta, mutta rennolla otteella. Odottakaas vaan...!
Ennen kuin pääsimme käsiksi itse menuun, oli vastassa melkoinen yllätys. Pöytiin katetuille leivinpaperialustoille käytiin roiskimassa "kastikkeita leivälle". Voi miten nerokas ja kaiken alkukankeuden rikkova idea! 

Keittiömestari Juris Dukaļskis on kuulemma tunnettu paneutumisestaan yksityiskohtiin ja visuaalisuuteen. Tämä näkyykin ravintolassa ihan kaikkialla: jopa ihastuttavissa,  eriparisissa antiikkiruokailuvälineissä.

Muutenkin illallinen ravitsi niin silmiä kuin vatsaa. Kaikki oli niin kaunista! Avasimme parsakauden tällä kaunottarella, jonka tähdeksi nousi 20 minuutin sous vide- kypsennyksen ihanasti hyydyttämä keltuainen. En taida edes yrittää kotona...
Seuraavaksi upean täyteläistä jokirapukeittoa. Turhan syvä kulho ei ollut ihan ergonomisin valinta keiton lusikointiin, mutta ruokalajissa itsessään ei ollut moittimisen sijaa.
Pääruoka oli sekin juuri sitä, mitä kokkien Helsingin-visiitin perusteella odotimme: mielenkiintoisten makujen,  tekstuurien, värien ja kontrastien suvereenia suvivirttä.
Parsakauden lisäksi avasimme myös raparperikauden. Tämä annos oli ehkä koko illan suosikkini,  ja juuri niin upean makuista kuin oli näköistäkin. Eihän se ravintola-annosten kilpakuvaaminen kauhean nättiä ole, mutta tällaisten annosten vuoksi se on sen arvoista. Whoah.

Makeaa, kirpeää, hyydytettyä, kuivattua, hyytelöityä, kuivajäädytettyä... Raparperirakkautta parhaimmillaan. 
And when in Rome... digestiiveinä kokeilimme paikallista yrttiliköörilegendaa: Riga Black Balsamia. Mustaherukkaisena versiona. Olivat muuten reissun ensimmäiset ja viimeiset. Onko tämä elämän eliksiiri tuttu ruudun sillä puolen?

Paikalliset ovat kuulemma tosin varsin ihastuneita tähän ja vannovat sen parantavan kaikki vaivat. Kaupungista löytyy baareja, jotka ovat rakentaneet koko cocktail-listansa tämän ympärille. 
Hinnaltaan ei 3Pavaru ole halvimmasta päästä, mutta alle Helsingin hintatason se silti jää. Kolmen ruokalajin illallinen ilman viinejä kustantaa alle 50 euroa hengeltä, ja on ihan varmasti jokaisen sentin arvoinen. 

Ja hei, ravintola on muuten auki joka päivä - niin lounaalla kuin illallisella. 
No, mitäs tykkäsitte? Lähtikö nälkä? Hei, varovasti korkokengissä siellä - voi vielä käydä mukulakivetyksellä hassusti! 

Mikäs otettaisiin huomisen ohjelmaksi? Jätetäänkö Riika hetkeksi taakse ja lähdetäänkö landelle? Vai suunnataanko kauppahalliin?* Matkajärjestelyt toteutettu yhteistyössä Latvian valtion kanssa* 


 _________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


4 kommenttia :

 1. Tässä samalla nauttimani aamiainen eli kuppi kahvia ja reissumies oivariinilla tuntui ensin ihan tyydyttävältä, mutta eipä tunnu enää - ihanan näköisiä annoksia !!!
  Mennään nyt sitten sinne landelle, saadaan se alta pois ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aina yhtä innoissaan luonnosta, huomaan :-) siellä on hei muutakin: mm. hullu kissatäti :-)!

   Poista
 2. Nyt iski annoskateus kerrankin alkuun ja loppuun, kun yleensä kuolaan sillä välillä. Alkuleivän tarjoilu vaikutti juuri siltä kuin raportoitkin. Ja kuulostaa ihanalta saada kerrankin pelkkää raparperia ja keskittyä olennaiseen... Kyllä se kroppa tuon joskus kestää ilman maitoa, jäätelöä tai kalkkitablettia ;-)
  P.S. Lande Ja kauppahalli, yhdessä tai erikseen, jooko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo oli ensimmäinen illallisemme ja voin kertoa ettei se kulinaarinen ilotulitus siihen päättynyt :-) Lisää siis tätäkin tulossa!

   Olen muuten huomannut nykyään entistä enemmän syttyväni nimenomaan alkuruoista ja jälkkäreistä - ne varsinaiset pääruoat kun eivät läheskään niin usein tunnu olevan yhtä mielikuvituksellisia ja teknisesti säväyttäviä.

   Kiva kun olet reissussamme - pistämme toiveesi eteenpäin!

   Poista