torstai 21. toukokuuta 2015

Grillissä tuoksuu Aasia - aprikoosi-inkivääriglaseeratut kanavartaat

* * * 

For English please see here

* * * 

Sydänmerkki haastoi bloggareita korkkaamaan grillikauden sydänystävällisillä herkuilla. Minun grillikauteni aloituksen inspiraatio löytyi Aasiasta, jonka mausteiset maut, raikkaat yrtit ja kasvisten monipuolinen käyttö ovat erityisen lähellä sydäntäni. Ja katuruoka jos joku siellä osataan!

Tuloksena oli ihania kanavartaita, joiden makeankirpeään mehukkuuteen myös testiyleisö ihastui. Viime vuoden grillihitiksemme nousivat kanansydämet - tästä taitaa tulla tämänvuotinen suosikki...!

Kana on rasvatonta hyvän mielen ruokaa. Jos löydät, käytä paistileikkeen nimellä myytävää reisilihaa, jossa ainakin omasta mielestäni on reilummin makua. Mutta herkkua näistä tulee muillakin osilla.

Marinointi antaa kanalle makua, mutta jos aika on vähissä, jätä tuo vaihe kokonaan välistä ja keitä marinadi suoraan glazeksi!




Suikaleiden ja vartaiden koosta riipuen tästä tulee 12-14 varrasta

Aasialaiset aprikoosi-inkivääriglaseeratut kanavartaat

600 gr kanaa suikaleina

Marinadi:

200 gr aprikoosihilloa
1/2 - 1 rkl hienonnettua valkosipulia (maun mukaan)
1 iso punainen chili, hienonnettuna
1,5 rkl hienonnettua inkivääriä
1/4 dl soijakastiketta
1/4 dl riisiinietikkaa
1 limen mehu
1/2 tl valkopippuria

Lisäksi: sesaminsiemeniä

Taputtele kana kuivaksi ja suikaloi se (ellei se ole jo valmiiksi suikaloitua). 

Sekoita marinadin ainekset yhteen ja kaada kanapalojen päälle. Anna maustua ainakin neljä tuntia, mielellään yön yli.

Valuta kanat siivilässä ja ota marinadi talteen. 

Pujota kanasuikaleet varrastikkuihin (jos käytät puisia, liota niitä kymmenisen minuuttia!)

Kaada marinadi kattilaan ja kiehauta. Keitä kymmenisen minuuttia kunnes seos paksuuntuu. Pidä lämpimänä.

Paista kanavartaita grillissä, valellen muutamaan otteeseen marinadista kokoonkeitetyllä glazella. Ripottele loppuvaiheessa päälle sesaminsiemeniä ja tarjoile. Vaikka näiden wokkivihannesten, tämän mungpapuvermiselli-merileväsalaatin, tämän aasialaishenkisen coleslaw'n tai tämän maissi-avokadosalaatin kanssa kanssa. 

Jos paistat kanat uunissa, paista niitä 200 asteessa 4-6 minuutin ajan (koosta riippuen) puolivälissä kääntäen. Valele ne sitten glazella ja viimeistele grillivastuksen alla.




Olen vakaasti sitä mieltä, että kaikki hauska on hyväksi sydämelle. Myös viini. Kohtuudella, toki.

Jos olet seurannut blogin viiniparituksia, saatoit arvata jo aasialaisten vivahteiden kohdalla että Alsaceen mennään. Ja oikeassa olit! Gewürtztraminer toimisi varmasti myös, kuten se perinteinen ja suomalaistenkin suosiossa oleva Rieslingkin, mutta jos tämä viini ei ole entuudestaan tuttu, suosittelen tutustumaan. 

Tutun tuottajan Wolfbergerin W3 (12,90 €) vähän mielenkiintoisempi ja vivahteikkaampi valinta. Viini on sekoitus alueen tyypillisiä rypäleitä: Rieslingiä, Muscatia ja Pinot Gris'tä. Muscat antaa viinille aromaattista makeutta kun taas Pinot Gris lisää sekoitukseen ryhtiä ja hienoista mausteisuuttakin.

Yhdessä nämä toimivat vartaiden hedelmäisen mausteisuuden ja sesaminsiementen paahteisuuden kanssa hienosti - kokeilkaa vaikka!





Tsekkaa myös muiden sydämellisten kollegoideni tuotokset: grillin ovat laittaneet kuumaksi ainakin Masutoaitemu ja Pumpkin Jam!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti