sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Juhannuskalenterin 18. luukku: Crema catalana al naranja

* * * 

For English please see here

* * * 

Yksinkertaiset ovat ilot, jotka herkuttelunhimoisia kansoja yhdistävät. Kermaa ja sokeria. Toisinaan kananmunaa. Siinäpä avaimet onneen. Blogissa olette törmänneet jo ranskalaisten crème brûléehen ja italialaisten panna cottaan, jota on varioitu niin valkosuklaisena lime-versiona kuin chili-suklaa-kaneliversionakin

Ensimmäisessä seos hyydytetään kypsentämällä se uunissa vesihauteessa, jälkimmäisessä taas annetaan liivatteen tehdä tehtävänsä.

Viimeisenä on Espanjan ja crema catalanan vuoro. Tämä eroaa edellisistä siinä, että seos kypsennetään miedolla lämmöllä sakeutumispisteeseen, jonka jälkeen se hyydytetään kylmässä. 

Tässäkin vain mielikuvitus on rajana. Olen tehnyt versioita paahdetuilla fenkolinsiemenillä ja sahramillakin. Se ihan rakkain suosikki vaan on tuo appelsiininen versio, johon ihastuimme Boquerian brunssilla edellisellä Tukholman-reissullamme

Jos sinäkin muuten kuulut siihen ryhmään, joka ei saa tarpeekseen appelsiinista, kokeile seuraavaksi vaikka tätä appelsiineistaan kuuluistasta Sevillasta peräisin olevaa flan-reseptiä!
Vuoan koosta riippuen neljälle-kuudelle

Crema catalana al naranja:

5 dl kermaa
1/2 appelsiinin mehu (1/2 dl)
muutama suikale appelsiininkuorta
(halutessasi: 1/2 tl kardemummaa TAI paahdettuja, murskattuja fenkolinsiemeniä TAI hyppysellinen sahramia)
6 keltuaista
60 gr (reilu 1/2 dl) sokeria

tarjoiluun: muutama rkl ruokokidesokeria

Mittaa kerma, appelsiininkuori ja mehu kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä ja nosta pois liedeltä juuri ennenkuin seos kiehahtaa. Anna uuttua peitettynä varttitunnin ajan. 

Vatkaa keltuaisia ja sokeria kunnes sokeri on sekoittunut. Älä vatkaa ihan vaahdoksi, sillä tämä vaikeuttaa yhdistettyjen seosten sakenemista myöhemmin. 

Siivilöi kermaseos ja kaada koko ajan vatkaten keltuais-sokeriseokseen. Siirrä puhtaaseen kattilaan ja kuumenna miedohkolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen kunnes seos sakenee. 

Kaada tarjoiluastioihin ja hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Ennen tarjoilua ripottele vanukkaan päälle kerros sokeria ja tohota rapeaksi.

Ihan niinkuin crème brûleessakin, se nautinnollisin hetki on sen sokerikuoren rikkominen lusikankärjellä ja samettiseen sisukseen sukeltaminen...!
Niin vain on Juhannuskalenterissa ja kesänodotuksessa edetty jo 18. luukkuun! Se tarkoittaa sitä, että juhannus on vain kuuden luukun päässä!

Aikaisemmat luukut kesäisine yllätyksineen löydät täältä.

_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


2 kommenttia :

  1. Crema catalana:) Mullakin on ollut pari tuollaista Espanjasta hankittua astiaa,mutta ne hävis jossain muutossa:(

    VastaaPoista