perjantai 29. toukokuuta 2015

Turun ravintolakierros - todellista ruokapornoa


* * * 

For English please see here


* * * 


Food and Fun- festivaalin pressikierroksella saimme ennakkotietoa Turkuun saapuvista keittiömestareista, mutta toki me ehdimme tutustua paikalliseen ravintolatarjontaankin. Ja kyllä vaan Turku taas kerran osoitti, että ei siin paljo mittä vikka ol!

Turun ravintolakierroksemme käynnistyi kulttimaineeseen nousseesta Kaskiksesta, joka on roikkunut minunkin "to do"- listallani luvattoman pitkään. Paikka on pieni (vain 36 asiakaspaikkaa!) ja aina täynnä. Tällä hetkellä se lieneekin yksi koko maan ylivoimaisesti suosituimpia ravintoloita. Jos siis mielit ruokahassuttelemaan tänne syksyllä, kannattaa pöytävaraus tehdä jo nyt. Ihan oikeasti. 

Jos sen sijaan mielit tänne jo kesällä, suosittelen (häpeilemättömänä inside-vinkkinä!) 21. heinäkuuta alkavaa walk in- viikkoa, jolloin pöytävarauksia ei oteta vastaan lainkaan!


Päivän syömingit aloitettiin tällä Kaskiksen klassikkoannoksella. Juuri niin hyvää kuin on näköistäkin. Kesäistä, hentoa ja raikasta. 

"Meillä raaka-aineet maistuvat ja näyttävät siltä, miltä kuuluukin", kommentoi asiaa Erik Mansikka. "Meillä mitään moussepalleroita harrasteta!"
Jossain muodossa kalaympyrän nimellä kulkeva annos on ollut listalla ihan alusta saakka. Tällä kertaa siitä löytyi mm. sokerisuolattua siikaa, pieniä perunakakkuja ja pikkelöityjä vihanneksia. 
Lounaalle siirryimme Luduun. Tunnelmallinen ympäristö viehätti, mutta lounastarjonta ei rehellisesti juurikaan säväyttänyt (toisaalta, säväyttävätkö lounaslistat koskaan? Paitsi ehkä Juuressa...?) 

Paikan à la cartelle antaisin kyllä tilaisuuden koska vaan, ja tämä onkin yksi meidän Food and Fun- kierrokselle miettimiämme ravintoloita (kyllä, luit oikein. Puhuin ravintoloista monikossa...!)
Alkuun saimme kuitenkin varsin onnistunutta gazpachoa, joka oli esimerkillisen tasapainoinen. Jogurtti kevensi sitä entisestään ja siemen-pähkinämuru oli hauska lisä.
Seuraava pysähdyspaikka oli Ravintolalaiva Cindy

Myönnän: suhtaudun ravintolalaivoihin skeptisesti. Kuivahtaneita saaristolaislimpun viipaleita, huoneenlämpöista vetistä kalakeittoa... ja kymppi viinilasillisesta, joka asuu Alkossa alimmalla hyllyllä ja toisi kotiin ostettaessa kympillä mukaan puolikkaan siskostaankin. 

Cindy oli kuitenkin toista. Yleisilme on tosin sellainen niinkuin ravintolalaivoissa kai aina. 
Turun ravintolamaailma loistaa yrittäjävetoisilla ravintoloillaan, joilla menee niinkin hyvin, että muutama äsketjun paikkakin on joutunut sulkemaan kannattamattomana. Tunsin hienoista vahingoniloa osuusketjun osattomuutta kohtaan, kunnes muistin, mikä tilanne meillä Helsingissä on. Ei ole keskustassa kadunkulmaa, josta ei kyseistä ketjua löytyisi...

Toinen asia, joka ravintoloita Turussa yhdistää on lähiruoalla ilakointi. Cindy vie senkin tosin ihan uudelle tasolle: heidän ruokalistansa kotimaisuusaste hipoo nimittäin peräti 100 prosenttia.

Ympäri vuoden saatavilla olevat, ja paikallisia tuottajia ylpeästi esittelevät Makumatkamenut kuulostavat todella houkuttelevilta (ilmakuivattua possunniska-prosciuttoa! Ankkakeittoa ankkaconfitilla!) ja kertovat, ettei täällä todellakaan mihinkään puolivillaiseen tyydytä. Listalta löytyy mm. siitepölyä ja hamppujäätelöä.

Myös seuraavan pysähdyspaikan kohdalla jouduin heittämään ennakkoluuloni suoraan Aurajokeen. 

Jos on kiinalaisilla Suomessa huono maine, niin eivät italialaiset ravintolatkaan kyllä mielikuvissa juuri juhli. Jo 12 vuotta sitten avattu Sergio's kertoo kuluneina vuosina kilpailun ravintolamaailmassa kovenneen huomattavasti. Turun italialaisravintoloista ei sille kuitenkaan haastajaa löydy. Siinä missä esimerkiksi Osteria Ovo edustaa ronskia ja rustiikkista kotiruokaa (arvostelu täällä!), on Sergio's selkeästi profiloitunut finer dining- paikaksi. Pöytäliinat ovat punarudullisten sijaan ylpeästi valkoiset ja koripäällysteiset chiantipullo-kynttilänjalat sekä  muovirypäleköynnökset loistavat poissaolollaan.

Noiden asemasta on sijainti yhdessä joenvarren upeissa vanhoissa taloissa ja näkymät Aurajoelle.  
Ja se ruoka? Ehkä asenneilmastonmuutospäiväni kovin yllätys. Katsokaa nyt. Missä italialaisessa ravintolossa olette törmänneet vastaavaan?

Yksi kokeista on muuten varsin hullaantunut suomalaisiin raaka-aineisiin ja esimerkiksi tämä annoksen tähtenä komeilee siika. 

Tässä kaunokaisessa puolestaan keimailee marinoitua kuhaa ja basilikasorbettia.
Toki täälläkin ammennetaan italialaisista ruokaperinteistä ("jotka ovat laajat ja vanhat!" ravintolasta muistutetaan), mutta upealla, modernilla tavalla. Tunnistaisitko sinä tämän annoksen Melanzane Parmigiana-klassikoksi?
Tai tätä tiramisuksi? (kyllä - tämä oli niitä päivä jolloin taas muistin, miksi niin rakastan sitä mitä teen...!)
Esillepano on täällä omassa luokassaan, samoin kuin vieraanvaraisuus. Ravintola myös tuo kaikki noin 120 viiniään itse maahan. 

Liki kaikki Italian viinialueet ovat edustettuina, ja saatavilla on myös italialaista olutta, ( joskin se saa yhden omistajista irivistämään teatraalisesti. "Olutta? Se on vastoin uskontoani!" ja kaatamaan meille ylpeästi uuden kierroksen Proseccoa. "Valmistettu Lombardiassa! Rakkaudella!")
Soinnun ohi muistan kävelleeni edellisellä Turun-reissullammekin, mutta lähinnä Kalliota muistuttava ulkomuoto ei tuolloin sisälle houkutellut. Meidän häviömme - tämä oli yksi päivän yllättäjistä.

Lyhyt ja ytimekäs lista vaihtuu kahden viikon välein saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan, jotka hankitaan torilta. Muutaman vuoden pystyssä olleen ravintolan laajennus valmistui vasta viime vuonna, joten Food and Funissa on ravintola mukana ensimmäistä kertaa. Hieman mummolamaisen ravintolan keittiömestari kertoo linjan olevan modernin skandinaavinen, joskin kyllä täällä tykätään kokeilla kaikkea muutakin. 

Tässä esimerkiksi valmistuu varsin trooppinen jälkiruokamme, josta löytyi mm. mascarpone - maitosuklaa- crème brûleeta, ananaskarkkia ja banaanijäätelöä. 
Hauskaa ja hyvää.
Päätimme kierroksen Bar 4:ään, joka ansaitsee erikoismaininnan sekin. Hulvaton henkilökunta ja upeat drinkit. Nyt kuuminta ovat sourit - kokeilkaa vaikka Napoleon Carrot Complexia.

Tämäkin paikka kuuluu ehdottomasti suositusten listalle - edelliset Turussa meidät hurmanneet osoitteet löydät täältä.
Meidän lähiviikkojen ohjelmaamme kuuluu niin Taste of Helsinki kuin Taste of Londonkin (!!!), mutta kyllä me jo kovasti yritämme tehdä päätöksiä syksyn Food and Funinkin suhteen. 

Kolme ravintolaa meillä on tarkoitus ottaa kierroksellemme. Kaskis olisi kai itseoikeutettu valinta? Naapurinpoika olisi varmaan hurmioissaan Karu izakayastakin, mutta mikä olisi kolmas? Sergio's? Smör? Vai tuo Ludu? Mitä te suosittelisitte?

Tässä vielä kaikki Food and Funiin osallistuvat ravintolat:

Sointu

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      
      

39 kommenttia :

 1. Kiva postaus, fine dining "nälkä" iski. Täytyykin varailla Kaskiksesta pöytä, siellä ei ole ennen tullut käytyä vaikka suunnitelmissa usein on ollut. Kaikki kehuneet!

  Muutenkin Tampere ja Turku on ajanut Helsingin ohi ravintoloiden hinta/laatu -suhteessa! Suosittelen molempien kaupunkien ravintolatarjontaa erittäin lämpimästi. Toki Helsingissä on useat Suomen parhaista ravintoloista, mutta silti liputan Tampereen ja Turun puolesta. Aivan huippuravintoloita ei ole ihan niin paljon, mutta laatu parhaissa on erinomainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin hintataso on kyllä hulvaton. Ihmeissäni olen kuullut juttuja mm. Kaskiksen ja muiden hintatasosta ja katkerana nieleskellyt. Suomessa ravintolassa syömisen hinta nyt muutenkin on sydäntäraapaiseva, joskin on seurausta monesta asiasta, joista yhdenkään en usko olevan ravintoloitsijan ahneus. Kaikki vaikuttaa vaikkeen: vuokrat, henkilöstökulut, laadukkaiden raaka-aineiden hinta. alkoholiverotus...

   Turku on kyllä voittanut minut puolelleen, joskin kyllä sinnekin lähtiessä sitä hintaa nostaa sitten matka- ja majoituskulut. Ei voi voittaa :-) Tampere on minulle vielä tuntematon suuruus, vaikka kyllä sielläkin on jo muutama ravintola tiedossa, jotka visiittinsä ansaitsevat!

   Poista
 2. Mä rakastan fine diningiä ja piiperrysruokaa, ja olen kuullut paljon hyvää nimenomaan Turun ravintoloista. Tulee kiireinen kesä, kun täytyy kaikissa ihanissa paikoissa ehtiä käymään viikonloppuisin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa että joku muukin jaksaa arvostaa :-) on niin harmi kun piperryksestä on tullut sellainen kirosana - sehän vain tarkoittaa ihalitavaa paneutumista yksityiskohtiin ja todellista yrittämistä :-)

   Poista
 3. Vitsit, mitä ruokia! Kun taannoin kysyin turkulaiselta ystävältäni, mihin minun kannattaisi mennä syömään, hänkin mainitsi Kaskisin (ja sinne pääsyn hankaluuden). Koska pöytää ei saanut, päädyin Sergio'siin. Minulle ei jäänyt siitä fine dining -fiilistä vaan enemmänkin trattoriatunnelma. Jännä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aijai. itse olen tähän saakka vältellyt Sergiota juuri sen takia, että tuollainen mielikuva minullakin oli, mutta nyt kyllä repäisivät!

   Poista
 4. Ihana Turku! Puhuttiin juuri tänään, että Turkuun pitää tehdä visiitti kesän aikana. Pistän ehdottomasti tämän postauksen korvan taakse kun alamme suunnitella reissua tarkemmin. Turku on niin ihana kesäkaupunki! Ja ruokakaupunki!

  VastaaPoista
 5. Nyt pitää tunnustaa, että en ole Turussa koskaan syönyt. Täytyy tämä(kin) postaus laittaa muistiin. Joku toinen bloggaaja kirjoitti muutama viikko sitten Turun uudesta museosta ja muista vinkeistä (nimi unohtui jo), eli syitä kyllä sinne menoon löytyisi muitakin kuin tämä ruokapuoli ; - )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se (kuulemma) vanha kulttuuikaupunki :-) Jos sinne (vaikka) kesän aikana ehtisi ihan ajan kanssa niin voisi perehtyä tuohonkin puoleen...

   Poista
 6. Herranjestas mitä ruokia! Turun ravintolat ovat tuntemattomia, joten tämä oli hyvä listaus potentiaalisista ravintoloista.

  VastaaPoista
 7. Onneksi söin juuri ennen tämän lukemista ;)

  VastaaPoista
 8. Turku on kiva kesäkaupunki ja ei tuo ruokakaan hassummalta näytä! Hauska katsella tällaisia kuvia, itse kun ei vastaaviin paikkoihin tule mentyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minä en muualla kävisikään jos budjetti vain antaisi myöten :-)

   Poista
 9. Ah, mitä ruoka-annoskuvia! Kainiita kuin pienet taideteokset. itäisiköhän tämän kesän Länsi-Suomen reissulla poiketa myös Turussa, ainakin syömässä. Vai raskisiko noin kauniita annoksia edes syödä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no voit uskoa että kyllä kamerat kävivät kuumina ennenkuin kukaan uskalsi annoksiin koskea :-) syötävää taidetta - voiko parempaa ollakaan!

   Poista
 10. Uuh! No kyllä on saanut taas herkutella kerrakseen! Nuo pienet leipäset kalalla näyttävät ylhäältä päin ihan sushilta. Mut toi tiramisu sai kyllä eniten kuolan valumaan! Naaam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jo, oli vähän sellainen dekonstruoidumpi viritelmä :-)

   Poista
 11. No vau! Aikamoinen ravintolatarjonata siellä. Toi on oikeesti aikamoinen saavutus, jos joku yksityinen ravintola onnistuu syrjäyttämään ketjun. Kunnioitettavaa. Ehkä täytyy tehdä kesän aikana ruokamatka Turkuun. Nykyään sinne pääsee niin halvalla Onnibussilla Helsingistä, että voi vaikka joku päivä päättää lähteä vaan syömään sinne :D.

  VastaaPoista
 12. Nousipa vesi kielelle, vaikka äsken juuri söin. Tänä kesänä saatetaan ehtiä Turkuun pariksi päiväksi, mutta miten ihmeessä siinä ajassa ehtii syömään noissa kaikissa houkuttelevissa rafloissa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamia ei myöskään kannata MISSÄÄN nimessä missata :-)

   Poista
 13. Ai että, tuo Soinnun trooppinen jälkkäri jäi kyllä kutkuttelemaan eniten, mutta Sergio's kuulosti myös mahtavalta! Sinne!

  VastaaPoista
 14. Pitänee laittaa juttu talteen seuraavaa Turun reissu varten. Vaikka luultavasti porukalle tulee nälkä yks kaks ja päädytään Fransmanniin :-)

  VastaaPoista
 15. Oon kuullut (en nyt muista mistä!:D) että Turusta saa Suomen parasta italialaista pizzaa? Kuulemma siellä muutenkin nuo ruokajutut ovat hyvällä mallilla, Kuopio saisi ottaa mallia vaikka Kuopiolla onkin hyvä meno kehittymisen kannalta päällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on Pizzarium :-) Roomalaistyyppistä peltipizzaa, jonka pohjaa on kohotettu 72 tuntia... <3

   Poista
 16. En tiennytkään, että Turun ravintolamaailma on niin kehittynyttä, että ketjuraflat sulkee oviaan. Iso peukku sille! Vähän on nämä annokset ehkä liian pientä piiperrystä minun makuun, mutta niinhän se fine dining taitaa olla :) Tiramisu näyttää taivaalliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep - Turku is very happening! Piperrys on hei ihana asia :-) Ja kyllä noilla nälkä lähtee, eli kaikki on kunnossa!

   Poista
 17. Nam nam, hyvältä näyttää! En ole Turussa kovinkaan montaa kertaa käynyt ravintolassa, mutta pari noista rafloista oli silti tuttuja "Turku lautasella"-keittokirjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Turku rokkaa kyllä ihan totaalisesti :-) Seuraava reissu on jo buukattuna...!

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Nami :) Ma en edes tiennyt, etta Suomesta loytyy rafloja, joiden poytavaraukset menee monen kuukauden paahan - toisaalta Helsingissa kaydessa ei tule hirveasti edes ravintoloissa syotya, vaan kannetaan kotiin kassikaupalla ruisleipaa ja muita suomalaisten ruokakauppojen antimia, joita ei Lontoosta saa, haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä vain - nykyään joutuu ihan eri lailla suunnittelemaan eteenpäin elämäänsä :-)

   Poista
 20. Tämä saa jopa Turun näyttämään hyvältä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voit uskoa, että töölöläisellä on ollut hieman alkukankeutta sen myöntämisessä että hei, jossain välissä Turusta onkin tullut ihan oikeastiloistomesta :-)

   Poista