torstai 7. toukokuuta 2015

Varaslähtö Viking Linen kupliville viikoille

* * * 

For English please see here

* * * 

Viking Linen laivoilla vietetään toukokuussa kuplivia viikkoja, jotka huipentuvat tulevana äitienpäiväviikonloppuna MS Gracella järjestettävään, Essi Avellanin emännöimään shampanjaristeilyyn. Joko siellä on äitienpäivälahja hankittuna? Olisiko tässä ainekset viime hetken yllätykseen? Keksiikö joku muka parempaa tapaa hemmotella äitiä kuin Gracen tyylikkäät puitteet Oscarin tunnelmallisine illallisineen? Ja shampanjoineen!  

Kävin ottamassa varaslähdön viikonlopun tunnelmiin jo jokunen viikko sitten kuplivien viikkojen lehdistölounaalla. Kello 12 pöydässä näytti jo tältä.

Olisivat minulle kelvanneet nuo Lehmannin Grand Champagne-lasit ihan tyhjinäkin (minä tahdon niitä niin kovasti!!!), mutta huh, huh, mitä täytettä niihin olikaan tulossa! Boom!


Aloitimme lounaan nimittäin shampanjatastingillä. Koska jos vesissä, oluissa ja viineissä on eroja, niin on niitä shampanjoissakin.

Shampanja on kivaa, ei siitä mihinkään pääse. Kyllä se arjesta irrottaa: varpaat nousevat maanpinnasta hetkeksi ihan kuin varkain. Mutta jos siitä jotain haluaa samalla myös oppia, voin kertoa Essin olevan siihen juuri oikea henkilö havainnollisella, ymmärrettävällä ja mielenkiintoisella lähestymistavallaan. Ordre des Coteaux de Champagnen Dame Chevalier- arvonimellä palkittu shampanja-asiantuntija, Suomen ensimmäinen Master of Wine... ihan maailmanluokan tähtikin vielä.

Ensin kaikkia perinteisiä shampanjarypäleitä (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier) tasasuhteissa sisältävä Pol Roger Pure Extra Brut, joka todellakin on kuivaa. Se on non-dosage-shampanja, eli siihen ei ole lisätty yhtään sokeria. Kuivuuden lisäksi siitä löytyy paahteisuutta, omenaa sekä hienoista hiivaisuutta.

Shampanjoiden suhteen maku meillä ja maailmalla on muuten muuttunut aika lailla, koko ajan kuivempaan suuntaan. Muistatteko Silverskäriin Ahvenanmaan edustalle Veuve Clicquot'n shampanjalastissaan uponneen laivan? Noissa pulloissa sokeria oli peräti 120g/l. 

Veuve Clicquot on muuten aloittanut samassa paikassa 40 vuoden kokeilun, jossa mereen upotettiin 350 pulloa shampanjaa, joiden kypsymistä tuossa ympäristössä sitten muutaman vuoden välein seurataan. 

Ja keltaisesta leskestä puheenollen... viikonloppuna punaisille laivoille saapuu maailman ennakkolanseerauksena myös Veuve Clicquot La Grand Damen uusi vuosikerta 2006!
Seuraavaksi tasting-vuorossa oli Louis Roedererin puhdaspiirteinen, viiden vuoden kypsytyksen läpikäynyt Blanc de Blancs 2008. Nimensä mukaisesti  pelkästä Chardonnay-rypäleestä tehtystä shampanjasta löytyy niin hedelmäistä kuulautta, kukkaisiakin sävyjä  ja viehättävää hapokkuutta. 

Roederer on muuten johtava shampanjatalo biodynaamisessa shampanjatuotannossa. 
Sitten oli vuorossa juuri markkinoille tullut Charles Heidsieckin Millessime Vintage 2005. Pitkä kypsytys on talolle tyypillistä ja tunnelma oli tässä vaiheessa jo aika harras.

Tässä Pinot Noirista ja Chardonnaystä valmistetussa shampanjassa ensiksimainitun osuus on jo melko korkea (60%) ja antaa shampanjalle ryhdikkyyttä. Dominoivimpana tuntuvat paahteisuus ja kuivatut hedelmät, mutta löytyy siitä kepeyttäkin. 
Myös seuraavaa shampanjaa luonnehti Heidsieckin tapaan paahteisuus. Henriot Rosé on sekin käynyt läpi pitkän kypsytyksen hiivasakan päällä ja tuloksena on hienovarainen, aprikoosin aromeja henkivä shampanja, jonka elegantit kuplat hurmasivat minut jo viimesyksyisellä Viiniristeilyllä.

Tämä on ostoslistallamme tänäkin vuonna. Mitään tastingissa maisteltuja shampanjoita ei muuten edes saa maista (kiitos Alko), joten laivamatkailu Gracella kannattaa jo senkin takia. Etenkin huippuviinien kohdalla myös hintataso on täällä houkutteleva: viime vuonna, jolloin Henriot Roséta sai monopolimarketistakin, oli sen hinta 75 euron tienoilla. Täällä sen hinta oli noin 50 euroa. Muut viime risteilyn viiniostosvinkkimme löydät täältä.

Nyt on vetäistävä ihan henkeä. Olin innoissani jo tämän lempiroséshampanjani kohdalla, mutta sitten...
...lasiin kaadettiinkin tätä. Boom boom!

Dom Perignon Millessime Rosé Vintage 2003 on 50-50 sekoitus Pinot Noiria ja Chardonnaytä ja siihen on kuulemma haettu "kuplivan Burgundin tunnnelmaa". 

Runsas ja vivahteikas, ihan niinkuin se meidän uuden vuoden Dom Perignonimmekin
Tastingin jälkeen tutustuimme Michael Björklundin suunnittelemaan menuun.

Alkuun vaahtoavaa äyriäiskeittoa halstratulla kampasimpukalla...

...ja vähän lisää shampanjaa. Tälle annokselle oli Essi valinnut ruokajuomaksi Grad Cru-tarhoilta peräisin olevan Taittinger Preluden (50% Pinot Noir, 50% Chardonnay) , joka on suunniteltu nimenomaan gastronomisiin tarpeisiin eli ruokaan yhdistettäväksi.
Pääruoaksi kuhaa, juureksia ja hernekreemiä. Selkeä annos, jonka kaveriksi kaadettiin...
... no shampanjaa, tietty! Tälle paritettiin Laurent Perrierin  Pinot Noirista uuttamismenetelmällä valmistettu rosé. Laurent Perrier on muuten ainoa iso shampanjatalo, joka valmistaa roséshampanjansa näin. Menetelmä vaatiikin onnistuakseen huippuluokan rypäleet.

Laurent Perrier on muutenkin vähän sellainen anarkisti: ennen heitä pidettiin ennenkuulumattomana, että roséshampanjaa tehtäisiin myös muuten kuin huippuvuosikertoina. 

Hapokkuus tuntuu jo tuoksussa. Miellyttävä shampanja, jälkimaussa hienoista karvaisuutta.

Jälkiruoasta löytyi suklaata, vadelmasorbettia ja kinuskia, jossa ei oltu kermassa, voissa ja sokerissa säästelty. Annoksesta löytyvät täyteläiset, makeat ja kirpeät elementit tekivät tästä hieman haasteellisen yhdistettäväksi shampanjaan...(kyllä! lisää tulossa!)
... mutta Piper Heidscieckin demi-secillä mentiin. Toisten elementtien kanssa paremmin matchaten, toisten taas vähän riidellen. 
Aterialla nautituista shampanjoista kahta ensimmäistä saa muuten Alkostakin, joten suuntaa sinne, ja yllätä äiti nyt ainakin shampanjalla.

(Ellei se sitten ole sellainen moottoriurheilumamma, jolloin se kannattaa yllättää, no, vaikka karting-autoilulla. Mutta kyllä sitä shampanjaa kannattaa ostaa joka tapauksessa!)

Me herkuttelemme itsemme viikonloppuna tärviölle MS Gracen Shampanjaristeilyllä. Jos olet paikalla, tule ihmeessä nykäisemään hihasta ja skoolaamaan kanssamme! Jos et, niin liity seuraan ja tunnelmaan ainakin Instagramissa!

Skooooooool!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?       
2 kommenttia :

  1. Pitääkin vihjata tolle yhdelle, se sentään on velkaa mulle elämänsä ;)

    VastaaPoista