tiistai 23. syyskuuta 2014

Oiva pari: ankkaconfitpizzaa

Taannoin minulta kysyttiin matkailusivusto Expedian haastattelussa, mikä lempiruokani on. No  eihän tuollaiseen voi yhtä vastausta antaa! Se vaihtelee niin paljon vuodenajasta (ja kuukaudenajasta...!), fiiliksestä, maasta jossa sillä hetkellä on... ihan kaikesta. Mutta pizza on kyllä sellainen, etten osaa kuvitella siihen ikinä kyllästyväni. 

Yksi ihan ensimmäisiä asioita johon Naapurinpojassa hellyydellä kiinnitin huomiota yksillä ensimmäisistä treffeistämme (Putte'silla) oli se, että hän söi pizzaa juuri oikealla lailla. Ensin pizzan siivuiksi leikaten ja sitten hieman sitä pizzasliceä sormilla kourustaen suoraan suuhun. "Mutta pizza pitää syödä käsin," hän selitti häkeltyneena toimitusta hymyillen seuratessani. No niin pitääkin!





Niinpä ei minun tarvinnut kahta kertaa miettiä, mitä tekisin Pernod Ricardin juuri jatkoa saaneessa Oiva Pari-kilpailussa Campo Viejo Reserva 2008- viinin pariksi. Kisan viime kevään osakilpailuissa oli niin hauskaa, että olin aivan innoissani kuullessani niille olevan tulossa jatkoa. Tänä syksynä tartutaan tuohon niin trendikkääseen pikaruokaan ja tehdään siitä gourmetia. 

Viini itse on Vuoden Viinit 2014- kilpailussa sarjansa voittaja ja sen pehmeä keskitäyteläisyys ja kirsikkainen, viikunoitakin henkivä mausteisuus sai meillä kylkeensä pizzan. Ei toki mitä tahansa pizzaa, vaan pizzaa mm. Campo Viejoa sisältävällä mausteisella pizzakastikkeella, pehmeäksi haudutetulla fenkolilla, punasipulilla ja ankankoipiconfitilla (no oli kai vain ajan kysymys koska se rakastamani ankka pizzaankin päätyisi...) Ja hei, oiva pari on! 

Pohjan tummanmausteinen kastike antaa vähän potkua ankan täyteläisyydelle, komppaa viinin mausteisia sävyjä hienosti ja täytteen granaattiomenansiemenet puolestaan tuovat pirskahtelevalla marjaisuudellaan yhdistelmään ihanaa raikkautta. 





Pohjan reseptin löydät täältä. Tein sen kaksinkertaisena, jolloin tästä tulee koosta riippuen neljästä viiteen isoa pizzaa.

Tee taikina ja anna kohota jääkaapissa. Taikinan voi tehdä vaikka kolmekin päivää etukäteen. 

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa neljään osaan ja pyörittele niistä tasaisia palloja. Öljyä kevyesti ja anna kohota kelmulla ja liinalla kevyesti peitettynä vedottomassa paikassa tunnin verran. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.

Pizzakastike:

2 dl punaviiniä
2 tl kiinalaista viisimaustetta (sekoitus inkivääriä, anista, fenkolia, pippuria ja kanelinkuorta)
1 tl jauhettua neilikkaa
2 tl hienoksi raastettua appelsiininkuorta
3/4 dl hyvää karpalohyytelöä
1 rkl ruskeaa sokeria
500 gr paseerattua tomaattia
suolaa, mustapippuria

Mittaa viini kattilaan viisimausteen, neilikan ja appelsiininkuoriraasteen kanssa, Anna kiehahtaa ja keitä hiljalleen viisi minuuttia. Lisää kattilaan sitten karpalohyytelö ja anna sulaa. Sitten lisää sokeri ja tomaatti. Keitä keskilämmöllä puolisen tuntia. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla (ja halutessasi sokerilla). Anna jäähtyä.

Täyte:

4 palloa mozzarellaa (á 125 gr)
4 confitoitua ankankoipea (ohje täällä, mutta toki säilykekin käy)
2 fenkolia
1 iso punasipuli

Tarjoiluun: korianterinlehtiä, granaattiomenansiemeniä

Valuta mozzarella ja raasta se raastinaudan isoimmalla terällä. Puristele hieman talouspaperin läpi liiallisen nesteen poistamiseksi. Kuori fenkolista uloimmat, nahkaiset kerrokset, halkaise kahtia ja poista kova ydin. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja pehmitä kattilassa voitilkassa. Lisää kattilaan sitten muutama rkl vettä ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes pehmetä - n. 15 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä. Kuori punasipuli ja siivuta ohuiksi renkaiksi.Valuta ankat, poista nahka ja riivi liha sopivankokoisiksi säikeiksi vaikka sormin. Ripottele suolaa ja pippuria niiden päälle. 

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jos käytät pizzakiveä, laita se uuniin nyt. Jos et sellaista omista, jätä uunipelti uuniin kuumenemaan (tämä edesauttaa pizzapohjan rapeutumista). Kun uuni on saavuttanut lämpötilansa, anna pizzakiven kuumeta vielä 45 minuuttia.

Jauhotetulla työtasolla kaulitse pohja ohueksi . Koska en itse ole oppinut pizzanpyörittämisen jaloa taitoa enkä saa pizzoistani muuten neuroottista symmetriantajuani tyydyttäviä ympyröitä, käytän isoa lautasta mallina ja leikkaan ylimääräisen taikinan sen ympäriltä pizzaleikkurilla. Voilà! Ne jämät voikin sitten työstää yhteen vielä yhdeksi pizzapohjaksi. 

Sitten onkin täytteiden aika! Koita kuitenkin olla aika säästeliäs niiden kanssa ettei pizzastasi tulee kosteaa ja lötkeää. Levitä pohjalle pizzakastiketta, sitten juustoraastetta, sitten fenkolisuikaleita, punasipulirenkaita ja lopuksi ankkaconfit (näin se rapeutuu ihanasti uunissa). Paista kunnes juusto on sulanut ja reunat saaneet hieman väriä - n. 8-10 minuuttia.





Ripottele päälle ennen tarjoamista granaattiomenansiemeniä ja/ tai korianterinlehtiä. Ja nauti. Esimerkiksi juurikin tuon Campo Viejo Reserva 2008:n kanssa! PS. Viini kannattaa tarjoilla tämän ruoan kanssa tarjoilla vähän viilennettynä!







*Yhteistyössä Pernod-Ricardin Oiva Pari-reseptikilpailun kanssa*


____________________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?




             





12 kommenttia :

  1. Ou yeah, nyt on gurmeetaso kohdillaan! Söisin jo pelkkää kastiketta tuollaisenaan lusikalla... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sen kastikkeen mä aion vielä tuunata ihan uudelle tasolle, mutta kyllä kelpas. En kerro kuinka monta söin muttei se kahteenkaan jäänyt... ;-)

      Poista
  2. No niin. Niin söisin!
    Mun mielestä tehtävänanto huippu vaikea ,Aika voimakas punkku ja streetfood.
    Mutta sinäpä sen keksit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pistetääs kahtoen ny ensin että mitä se Nurmen Aleksi on asiasta mieltä... ;-)

      Poista
  3. Aika herkku pizza ! Mulla on ollut hakusessa hyvä pizzapohjan ohje, pitää siis testata tämä pohja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pikavinkit: mieluummin pidempi (kylmä)nostatus ja vähemmän hiivaa, 00- jauhojen käyttö (vähentää sitä pullamaisuutta mikä normaalijauhoista helposti tulee) ja se kuuman pizzakiven/ uunipellin käyttö :-)

      Poista
  4. NAM! Kuulostaa todella oivalta parilta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuttavapiirin Italianvahvistus oli tosin ihan kauhuissaan suunnitelmistani kuultuaan :"eihän TUO ole pizza!" :-)

      Poista
  5. Uulalaaa mikä pizza. Tuon on pakko olla aivan SAIRAAN hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllä me sen verran persoja tuolle ankalle ollan että... :-)

      Poista
  6. Hmmm.... kyllä nyt on kirjaimellisrsti oivapari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ankka ja confit? ankkaconfit ja pizza? pizza ja viini? no me kiitämme :-)

      Poista