lauantai 27. syyskuuta 2014

Vegaaniraakaruokavalkosipulipähkinäkastike

Minä rakastan kastikkeita. Olen juuri niitä ihmisiä, jotka nuolevat lautaselta viimeisetkin tipat jos kanssaruokailijoiden silmä sattuu hetkeksikään välttämään. Kesäkuumilla grillin ääressä eläessä tuppaavat ne kyllä olemaan sellaisia kylmiä, majoneesi- ja/tai turkkilaisjogurttipohjaisia. 

Vaan jos noudattaa kosheria (lisää siitä täällä!), niin lihan kanssahan ei voi maitotuotteita syödä. Ja aina silloin tällöin saan blogin kautta lukijoilta ihan kommentteja ja toivomuksia (kyllä isä - minulla on nykyään muitakin lukijoita!) Rakas ystäväni Jiddishe mama esimerkiksi on toivonut maidottomia reseptejä. Ehdottaessani muutaman reseptin kohdalla korvaavia soijatuotteita, kuulin niidenkin olevan pannassa. No, tulinpa sitten tehneeksi tällaisen kylmän, täyteläisenkermaisen kermattoman kastikkeen, jolle pähkinät ja paahdettu valkosipuli antavat ihanaa paahteista makeutta. Ja joka (hui ja hui) onnistuu tarvittaessa ihan vegaanisena. Ja kappas - sehän on raakaruokaakin! Ei kun, eihän se olekaan. Tuo valkosipulihan on paahdettu uunissa. No, se siitä sitten. 

Jottei kuitenkaan nyt kovin trendi-ja terveystietoiseksi meno äityisi, tarjosin sen kanssa kuitenkin lampaankyljyksiä. Näistä lisää seuraavassa postauksessa!

Pähkinöitä kannattaa muuten liottaa ihan rauhassa vaikka yön yli. Neljä tuntia nyt ainakin, sillä mitä pehmeämpiä pähkinät ovat, sen tasaisempi ja ei-hiekkaisempi myös lopputuloksesta tulee.

Neljälle - kuudelle

375 gr cashew-pähkinöitä
vettä liotukseen

4-5 dl pähkinöiden liotusvettä (puolet tai koko määrän voi korvata maidolla)
7 paahdettua valkosipulinkynttä (ohje täällä)
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sinappia
2 tl sitruunamehua
1/2 tl sesamöljyä
ripaus muskottipähkinää
1 tl suolaa
1/2 - 1 tl pippuria (mustaa tai valkoista)

Kaada pähkinöiden päälle vettä niin, että ne peittyvät. Vettä saa olla aika reilusti, sillä liotessaan pähkinät turpoavat. Liotuksen päätteeksi siivilöi pähkinät ja ota vesi talteen.

Mittaa pähkinät tehosekoittimeen ja lisää liotusvettä (ja/tai maitoa) vähitellen kunnes koossa on haluamasi koostumus. Lisää valkosipulitahna ja surauta tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja anna maustua kylmässä puolisen tuntia. Tarkista maku, lisää halutessasi nestettä (se jähmettyy kylmässä hieman) ja tarjoile. Leivän päällä, dippinä vaikka juuressipseille tai grillatun lihan kaverina. Meillä tämä kruunasi salt & vinegar-perunoiden kanssa tarjotun, persillade-kuorrutetun lampaankareen





Ja jumalanpilkan uhallakin on ihan pakko sanoa jotta voi Ristus että olikin hyvää!


________________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Ooh:-) olen tehnyt lukuisia jutuja cashewpähkinöistä:juustoa,jädeä,maitoa,kermaa ym. ym.Mutta tätä paahdettu valkosipuli-versiota on pakko kokeilla; kuulostaa ihanalta:-) Cashew on sitä ihana että kun sitä jauhaa nesteen kanssa niin ei tarvitse siivilöidä siitä niitä kovempia osia pois,kuten pitää mantelimaitoa tehdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuosta kylä tykättiin. ja mitä pidempään niitä pähkinöitä liottaa, stiä pehmeämpää lopputuloksesta tulee !

      Poista