maanantai 29. syyskuuta 2014

Meatless monday, memsahib - paahdettua aloo gobia

Meillä tykätään isoista, rohkeista mauista ja niinpä maustearsenaalimme valtaa keittiössä itselleen koko ajan lisää tilaa. Meiran ja Blogiringin yhteistyökampanjan myötä sain tähän vielää lisää täydennystä ja inspiraatiota.

Ihan ehdottoman ihastunut olen noista suola - ja pippurimyllyistä - tuoreina rouhittuna kun niissä vaan on niin paljon enemmän makua. Meiran mausteseokset ovat lisäksi vielä suolattomia, joten suolan määrän sääntely ruoanlaitossa on niillä entistä helpompaa. Itse innostuin välittömästi intialaisesta mausteseoksesta, jonka mm. korianterinsiementenistä, fenkolista, kardemummasta ja neilikasta saamat ihanan lämpimän mausteiset sävyt saivat minut kaiholla ajattelemaan kaikkia intialaisia upeita kasvisruokia. Siinä kun on sellainen maa, jossa maustaminen osataan niin kunnialla, ettei liharuokia tule edes ikävä (kyllä - minä sanoin noin!)




Itse raaka-aineet ovat niissä usein varsin yksinkertaisia, halpoja ja helposti saatavissa olevia. Esimerkiksi tähän paahdettuun aloo gobiin tarvitaan vain kukkakaalia, perunaa, sipulia ja herneitä. Helppoa, halpaa, nopeaa, terveellistä... ja vielä hyvääkin! Lisäksi tämä käy niin vegaani- kuin gluteenittomaan ruokavalioonkin (jos tuolla ei taivaspaikkaa voiteta niin en tiedä millä!)

Itse en ole koskaan erityisemmin kukkakaalille lämmennyt, mutta Naapurinpoika siitä tykkää kovastikin. Ja tämän jälkeen tykkään muuten minäkin!

Aloo gobin voi tarjota lämpimänä pääruokana tai lisukkeena tai huoneenlämpöisenä salaatin tapaan. Oikein hyvää se on sellaisenaankin, mutta tuo kookoksinen lime-jogurttikastike antaa sille kyllä ihanaa täyteläisyyttä. Sen voi tarjoilla erikseen tai sekoittaa valmiin ruoan joukkoon. Maitoa välttelevät voivat tehdä kastikkeen kokonaan kookoskermasta. 




Pääruokana kolmelle - neljälle lisukkeena viidelle - kuudelle

1 keskikokoinen kukkakaali (n. 600 gr)
400 gr perunoita
1 iso sipuli tai kaksi pientä (yht. 300 gr)
150 gr herneitä
1-2 jalapeñoa (maun mukaan)
1 limen kuori ja mehu
puska korianteria
Meira myllysuolaa, Meira aromikasta mustapippuria

Mausteöljy:

1,5 dl kookosöljyä (toki normaali öljykin käy)
2 rkl Meira intialaista mausteseosta
3 tl Meira curryä
1,5 tl Meira inkivääriä
1,5 tl Meira valkosipulijauhetta

Kookosjogurtti:

1,5 dl jääkaapissa säilytettyä, kiinteytynyttä kookosmaitoa
0,5 dl turkkilaista jogurttia
1 limen mehu
suolaa

Sekoita kookosjogurtin ainekset keskenään ja jätä kylmään maustumaan. 

Kaada mausteet kuivalle pannulle ja paahda niitä hetken aikaa aromien irrottamiseksi. Sekoita sitten joukkoon käyttämäsi öljy.

Kuori perunat ja leikkaa haluamasi kokoisiksi lohkoiksi. Poista kukkakaalista kova kanta ja lohko kukintoihin. Leikkaa isoimmat noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Kuori ja lohko sipulit. 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pyörittele kasvikset huolellisesti mausteöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kukkakaalia uuninkestävässä vuoassa / leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä viitisen minuuttia, jonka jälkeen lisää vuokaan perunat ja jatka paahtamista 15 minuuttia. Tämän jälkeen lisää vuokaan sipulit ja hienonnettu chili ja jatka kypsenystä, kunnes kaikki vihannekset ovat kypsiä (kasvisten koosta riippuen 5-10 minuuttia). Kääntele joukkoon herneet, hienoksi raastettu limen kuori ja korianterinlehdet. Tarkista maku ja tarjoile joko sellaisenaan tai kookosjogurtin kera. 




PS. Tuo intialainen mausteseos on meille kotiutunut varsin onnistuneesti - suosittelen sitä myös näin syysviimoilla lohdullisesti lämmittävään porkkanasta (tai kurpitsasta tai bataatista!) tehtyyn, kookosmaidolla aateloituun kasvissosekeittoon! On muuten todella hyvää!





*Yhteistyössä Meiran kanssa*



___________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



8 kommenttia :

  1. Tuo on tosi hyvä ruoka;itsekin teen sitä joskus,kun siinä ne mausteet ovat niin ihanat.Mutta jätän herneet pois kun en oikein tykkää niistä ruuan seassa,elleivät ole tuoreita...Ja hyvä että tykästyit kukkakaaliin,mä rakastan sitä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä siinä aikaa on mennyt mutta kukkakaalialkaa vihdoin näyttäytyä uudessa valossa :-)

      Poista
  2. Kaunis tuo vika kuva! Mä rakastan kukkakaalia myös, joten talletan ohjeen to do -listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! Me oltiin molemmat ihan yhtä yllättyneitä. N oli valmis karkaamaan jo kuulleessaan lounaan olevan "gluteenitonta vegaaniruokaa" mutta ei saanut tarpeekseen kun ruoka vihdoin oli valmista :-)

      Poista
  3. Mä taidan kokeilla tätä jos kukkakaalin epätykkääjät kerta saa käännytettyä, Jaakko kun ei oo mikään älytön fani. Mut pikkuhiljaa ja hitaasti kukkakaali alkaa valtaamaan keittiömme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tämä ei edes tunnu kasvisruoalta" oli lihaa rakastavan testiyleisöni (liikuttavan yllättynyt) tuomio :-)

      Poista
  4. Oih, Aloo Gobi on niin hyvää, olinkin jo ihan unohtanut koko herkun, onneksi muistutit!

    VastaaPoista