maanantai 21. heinäkuuta 2014

Raparperirakkautta

Oli minullakin kunnianhimoiset ajatukset raparperikauden maksimoinnista. Suunnitelmissa oli niin raparperiketsuppia, raparpericurdia kuin hillojakin. Ja miten kävi? No ei ihan noin. Sain tehtyä oksennukselta maistunutta raparperipossua. Niin ja vuohenjuusto-valkosuklaa-rosmariinista raparperipiirasta joka oli kyllä ihan oikeasti hyvää. Kokeile vaikka!

Tämän juhannuksen kulinaaristen karkeloinnit päätti tylsän tavanomainen klassisen ajaton raparpericrumble. Ei tosin mitään niin vanhaa, ettei jotain uuttakin: tämänkertaisen version raparperi sai vähän ytyä inkivääristä ja crumble puolestaan paahdetuista kookoslastuista. Olen niihin ihan rakastunut - ne antavat muuten hauskaa purutuntumaa myös suolaisiin ruokiin - ripottele niitä esimerkiksi salaatin tai aasialaistyyppisen haudutetun possun päälle!

Enhän muuten voi olla ainoa, jonka mielestä raparperin tuoksussa on jotain hyvin... no, kannabismaista? Enhän...?





Kuudelle

Raparperitäyte:

750 gr raparperia
muutaman sentin pala inkivääriä siivuina
1 vaniljatanko
1,5 dl sokeria

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet ulos. Trimmaa raparpereistä rumat ja kuivat päät ja kuori jos ne ovat kovinkin paksuja jo. Paloittele muutaman sentin paloiksi ja mittaa kattilaan muiden ainesten (mukaanlukien vaniljatangon kuori) kanssa ja kuumenna. Anna porista hiljalleen kunnes raparperit ovat pehmeitä - n. 7-10 minuuttia. Poista vaniljatangon kuori ja inkiväärisiivut, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. 

Crumble:

75 gr voita
1,5 dl jauhoja
ripaus suolaa
1 dl paahdettuja kookoshiutaleita
1 dl sokeria
1 dl paahdettuja ja rouhittuja pähkinöitä (cashew-, para-, hassel-, pekaani-tai macadamia)
2 reilua tl kardemummaa

Paahda kookoshiutaleita/ lastuja hetki keskilämmöllä pannulla (ilman öljyä). Tee sama pähkinöille. Anna jäähtyä hieman ja rouhi. Raasta voi kulhoon raastinraudalla ja hiero jauhot sen ja suolan kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää seokseen sitten muut ainekset. Levitä raparperitäyte uuninkestävän vuoan pohjalle ja crumble seos sen päälle. Raasta seoksen päälle vielä muutama liuska voita ja paista 175 asteessa kunnes crumble on kauniin kullanruskeaa - n. 30-40 minuuttia.

Tarjoile hieman jäähtyneenä joko vaniljakastikkeen tai - jäätelön kanssa.






___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Om nom.nom,raparperi on.niin.hyvää.just tuollaisissa jutuissa:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no onhan se :-) vaikka kyllä sekin on sellainen että vasta näin aikuisiällä olen alkanut arvostaa siä. lapsena se oli jotenkin liian hapanta ja liian kummallista ja liian säikeistä ja liian sitä ja tätä :-)

      Poista