lauantai 12. heinäkuuta 2014

(Kanan)sydämet syrjällään

Streat Helsingissä suurella innolla suoraan hiiligrillistä nauttimamme kanansydämet herättivät halun saada (niitäkin) lisää. Ja Hakaniemen hallin luottokauppiaaltahan niitä löytyi! Tein näitä ensimmäisen kerran erään sunnuntailounaamme aloittajaisiksi vähän huolissani, koska ovathan ne kuitenkin sydämiä. Ja näyttävätkin siltä (raukat - siellä ne ovat jonkun rinnassa verta pumpanneet ja sydän syrjällään odottaneet että koska se poika oikein soittaa ja sitten tulleet särjetyksi kun sitä soittoa ei koskaan tullutkaan...!) Onneksi vieraiden reaktiot eivät sydäntäni särkeneet, vaan nämä veivät heidänkin... no, sydämensä.

Näistä on sittemmin tullut meidän tämän kesän grilliherkku - Tukkataikuri vienosti pyytelee jo seuraavaa satsia...!

Helppoja nämä ovat kuin mikä. Meillä näitä tehtiin niin punaviinimarinadilla kuin ihan au naturelkin ja aika lailla tasan menivät mielipiteet siitä kumpi oli vieläkin parempaa.  Kovin lihaisia nämä kyllä ovat, joten etenkin jos grillillä näitä teet, pidä huoli siitä, että se on tarpeeksi kuuma ja siitä, että annat näille tarpeeksi aikaa: sellainen 4 minuuttia/ puoli menee ihan kevyesti.




Alkuruokana n. neljälle - kuudelle

600 gr kanansydämiä
(rosmariini)öljyä
suolaa, mustapippuria

Punaviinimarinadi:

3 dl punaviiniä
1,5 oliiviöljyä
4 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 isoa rosmariininoksaa

Jos käytät marinadia, sekoita sen ainekset ja anna sydänten marinoitua ainakin muutaman tunnin, mutta mielellään seuraavaan päivään. Pyyhkäise liika marinadi pinnasta pois, pujottele vartaisiin, suolaa ja pippuroi ja paista grillissä/ parilapannulla kypsiksi. Jota näihin syntyisi sellainen kaunis, kunnon grillattu pinta, koita muistaa olla sohimatta. 

Jos skippaat marinadin, saa näihin halutessaan lisää makua myös suolaamalla ne. 

Suolaliuos:

1 l kylmää vettä
3/4 dl suolaa
2 rkl sokeria

Yhdistä ainekset sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat liuonneet. Lisää kanansydämet, peitä ja anna maustua kylmässä ainakin 3 tuntia. Valuita ja taputa kuiviksi. Pujottele vartaisiin (muista liottaa puisia vartaita tunnin verran), pyyhkäise rosmariiniöljyllä, mausta suolalla ja pippurilla ja grillaa. Ja sen rosmariiniöljyn ohjeenhan löydät täältä!

Tarjoile salaatin ja karamelisoiduista sipuleista tehdyn kastikkeen kanssa. Me viimeistelimme omamme vielä kuivapaahdetuista pähkinöistä rouhitulla murulla.

Kastike:

4 keltasipulia
1 rkl voita 
muutama rkl oliiviöljyä
1/2 rkl balsamicoa
1 rkl sokeria
1/2- 1 tl sinappia (maun mukaan)
1/3 tl sesam (tai pähkinä)öljyä
1,5 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Tarjoiluun: pähkinärouhetta (macadamia-, cashew- tai hasselpähkinää)

Kuori ja siivulta sipulit ohuelti. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipulit, sokeri ja balsamico. Anna karamelisoitua keskilämmöllä 30-40 minuuttia tarkistaen välillä, etteivät ne pala. Sipuleista tihkuva neste ja öljy-voi-seoksen tulisi riittää, mutta lisää tarvittaessa hieman vettä. Kun sipuleissa on kaunis väri ja ne ovat keittyneet kokoon, anna niiden hieman jäähtyä ja soseuta. Lisää muut ainekset ja mausta. Tarjoile huoneenlämpöisenä.




______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


6 kommenttia :

  1. Enpäs ole ennen tämmöisiä syönyt, mutta hyvältä kyllä näyttää kuvissa ja reseptiikassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä meiltä löytyy perhepiiristä sellaisiakin jotka ovat kyllä maksaan rakastuneet eivätkä tarpeeksi saa, mutta sydämiin ovat ilmoittaneet vetävänsä rajan :-) Vaan hyviä ovat. Ja halpoja kuin mikä!

      Poista
  2. Sieltä Hakaniemestä aina ostin noita sydämiä(ja kivipiiraita) kun vielä asuin Helsingissä ja olin kanansyöjä;D Ja huomasin viime viikolla että edelleenkin ovat halpoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kivipiiraat on mulle toistaiseksi tuntematon tuttavuus mutta kyllähän mulle piiras kuin piiras maistuu ;-)

      Poista
  3. Broilerin maksa ja sydän on ihan herkkua! Ja niin edullista. Ostan näitä usein Hakaniemen hallista. Olen itsekin näitä joskus grillaillut ja kerran postannut sydänkastike respetin.

    http://huhmare.blogspot.fi/2013/10/broilerin-sydankastike-la-saara-ja-janne.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikö! kyllä ihan tosissaan toivois, että ihmiset tajuaisivat kuinka paljon lihamaailmalla on annetavaa niiden iänikuisten sisäfileiden lisäksi... :-)

      Poista