lauantai 26. huhtikuuta 2014

Oiva pari: nyhtölammas-sliderit

Pernod Ricardin isännöimän OivaPari-reseptikisan myötä on viineihin tullut kiinnitettyä ihan uudella lailla huomiota. Galaksien päässä ollaan ystäväni Viiniauktoriteetin tietotaidosta, mutta on niitä ahaa-elämyksiä tullut. Otetaan vaikka Pinot Noir, jota on maisteltu useampaakin sorttia ja ja ihasteltu sitä, miten mahtavasti se komppaa Iberico-kinkun pähkinäisyyttä, yllätytty siitä, miten se taivuttaa pateiden kanssa tarjottujen pikkukurkkujen hapon ja makusteltu, miten se reagoi chiliin.

Tänään on OivaPari-kisassa vuorossa yksi meillä eniten nähdyistä punaisista: Cabernet Sauvignon. Eikä muuten mikään turha sellainen: kyseessä on nimittäin Vuoden Viinit 2014- kisassa parhaana Cabernet Sauvignonina palkittu chileläinen San Pedro 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon.

Sille paritimme nyhtölammas-sliderit, joita alunperin kaavailin OivaPari-kisan aloittaneen viinin, Castillo Molinan Pinot Noirin kylkeen, mutta testiyleisö oli yksimielisesti sitä mieltä, että tämän viinin kanssa ne vasta pankin räjäyttiväkin.

Burgeribriosseille löydät ohjeen täältä.






Karamelisoitu punasipulikastike:

750 gr punasipuleita
2 reilua rkl oliiviöljyä
1/4 dl ruokosokeria
2 dl punaviiniä
1 tähtianis
1 kanelitanko
1/2 dl balsamicoa
2 tl suolaa
mustapippuria
ripaus neilikkaa (tai maustepippuria)

Siivuta punasipuli ohuelti. Kuumenna öljy, lisää sipulit ja sokeri ja anna karamelisoitua hetken. Lisää pannuun sitten balsamicoa, suolaa, mustapippuria ja neilikkaa lukuunottamatta. Keitä miedolla lämmöllä 40-60 minuuttia, kunnes jäljellä on hillomainen silppu. Poista kanelitanko ja tähtianis ja lisää balsamico. Soseuta blenderissä, kaada takaisin pannuun ja mausta. Kastike jähmettyy jäähtyessään, mutta jos tuntuu, että se on liian nestemäistä, redusoi sitä jonkin aikaa kovalla lämmöllä. Säilyy hyvin kylmässä.

Lammas:

3 lampaanpotkaa tai isompi luullinen pala (yht. reilu 1 kg)
1 rkl karkeaa suolaa
1 rkl kiinalaista viisimaustetta
1 iso porkkana
1 sellerinvarsi
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
2 rosmariininoksaa
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tähtianis
1/2 l vettä

Taputtele lihan pinta kuivaksi. Hiero pintaan suolaa ja viisimaustetta. Tämän voi tehdä vaikka jo aamulla ja jättää lihan maustumaan jääkaappiin. Kuori sipuli ja porkkana ja pilko sellerin kanssa krouveiksi paloiksi. Kuori valkosipuli ja runno rakennetta hieman veitsen lappeella. 

Ruskista lihapala(t) illalla pannulla. Lisää joukkoon vihannekset sekä mausteet. Pyörittele hetki niin että vihanneksetkin joutuvat vähän töihin ja makua antamaan ja kaada sitten pataan vettä. Kun se kiehahtaa, siirrä hyvin peitettynä 130-asteiseen uuniin ainakin viideksi tunniksi, mutta jopa kahdeksaksi. Meillä se esimerkiksi hautui yön yli. 

Jos olet allekirjoittaneen lailla kovinkin neuroottinen, käyt varmaan muutamaan otteeseen tarkistamassa että onko niillä nyt kaikki hyvin ja onko sitä nestettä varmasti tarpeeksi ja kenties kääntelemäänkin lihaa noin puolivälissä. Mutta ihan turhaan - kyllä se siellä pärjää!

Nosta potkat padasta ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi folioon käärittynä. Tässä vaiheessa jo huomaa, kuinka kutkuttavan mureaa se liha onkaan - se putoaa siitä luusta ihan itsestään! Kun on aika koota burgerit, riivi se liha vaikka haarukkaa apuna käyttäen sopivan kokoisisiksi rihmoiksi (yksi maailman tyydyttävimmistä puuhista!) ja ihastele kättesi jälkeä: noin sitä vain trendien aallonharjalla ratsastellaan ja lihoja nyhdetään! Tarkista maku vielä ennen tarjoamista ja mausta tarvittaessa sormisuolalla ja mustapippurilla.

Nyhtölammas-sliderit:

12 pientä burgerbriossia (tai pientä sämpylää)
1 -2 punasipulia (koosta riippuen)
12 cocktail-kurkkua
punasipulikastiketta
salaatinlehtiä

Paahda briossit uunissa. Levitä päälle salaatinlehdet, ohuelti suikaloitu punasipuli, reilu kasa nyhtölammasta, coctail-kurkku puolitettuna ja ronskisti kastiketta. Seivästä vaikka cocktail-tikulla koossapysymisen varmistamiseksi. Ja nauti. Veikkaanpa, ettei ihan yhteen jää...!








* Postaus toteutettu yhteistyössä Pernod Ricardin OivaPari-reseptikilpailun kanssa - viinit ovat maahantuojan lahjoittamia *

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


3 kommenttia :

  1. Kuulostaa ihanalta, onnea kisaan!

    VastaaPoista
  2. perfektionistia tyydyttävää kuvaa ei saanut sitten millään, mutta onneksi maussa piisasi :-)

    VastaaPoista
  3. nyhtö vaan on hyvää

    VastaaPoista