torstai 27. maaliskuuta 2014

Aasialaisia simpukoita

Vanhan kansanviisauden mukaan simpukoita ja ostereita tulisi syödä vain niinä kuukausina, joiden nimessä on "R"- kirjain. Nokkelimmat oivalsivatkin jo, että nyt puhutaan englanninkielisistä kuukausista. Olisihan se traagista, jos noita merenherkkuja pääsi nautiskelemaan vain keskellä marraskuuta...

Joidenkin mukaan ohje on jäljitettävissä jo muinaiseen latinaan, mutta viimeistään vuonna 1599 on se dokumentoitu englantilaisen Henry Butten keittokirjaan "Dyets Dry Dinner".

Perusteluina on käytetty kesäkuukausien lämpötiloja, jotka etenkin ennen kylmälaitteita olivatkin varmaan aika huono yhdistelmä tuoreiden merenelävien kanssa. Kesän lämpimät olosuhteet myös lisäävät myrkkyjä vesissä, joissa nuo osterit ja simpukat elelevät ja ruokailevat. Kesäkuukaudet ovat kuulemma myös etenkin ostereiden lisääntymisen aikaa, jolloin niiden energia kuluu perheenperustamispuuhissa (no, kyllähän me kaikki tiedämme kuinka uuvuttavaa se deittailu onkaan...), jolloin niiden liha jää helpoksi ohueksi ja mauttomaksi.

Sesonki jatkuu siis vielä huhtikuun, joten kiiruhtakaahan kaupoille nautimaan valikoimista! Kiitettävästi suomalaisetkin ovat simpukat näemmä löytäneet - yksi blogin lukija oli hämmästyksissään löytänyt niitä jopa Rovaniemeltä. Useammin kuin kerran ovat simpukat päässeet niitä etsiessäni loppumaan, ja olenkin oppinut soittamaan ja varaamaan niitä etukäteen...! Onneksi on tuo Museokadun Anton & Anton!

Tähänastisista simpukkasessioista ovat ne espanjalaiset, sahramista, chilistä, Serranokinkusta, valkosipulista ja sherrystä makunsa saavat simpukat olleet ihan ehdoton suosikki. Yksi kaikkien aikojen lempiruoistani jopa. Tänään vuorossa oli laksan hengessä tehty aasialainen kookosmaitokastike eikä kyllä kauas kärjestä jää tämäkään...!

Kahdelle- kolmelle


1 kg simpukoita
1 reilu tl sitruunaruohotahnaa (tai muutama sitruunaruohon varsi)
1-2 chiliä (koosta ja kitalakesi turnauskestävyydestä riippuen)
3 isoa valkosipulinkynttä
5 sentin pala inkivääriä
1 tlk kookosmaitoa
1/4 dl kalakastiketta
1/8 dl soijakastiketta
1/4 dl ruokosokeria (tai palmusokeria)

2 salottisipulia
öljyä paistamiseen

tarjoiluun: tuoretta korianteria, limenlohkoja

Tee ensin liemi. Lisää kattilaan ohuesti siivutettu inkivääri, chili, valkosipuli, sekä sitruunaruohotahna ja kookosmaito. Jos käytät tuoretta sitruunaruohoa, trimmaa päät ja runno varsia hieman veitsen hamarapuolella jotta ne antavat makuaan paremmin. Anna kiehua kannen alla parikymmentä minuuttia. Siivilöi. Kuullota pannussa ohuelti siivutettu salottisipuli ja kaada liemi takaisin kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.

Harjaa ja huuhtele simpukat. Kaada ne kastikkeeseen kypsymään kannen alla noin viideksi minuutiksi. Ravistele muutamaan otteeseen. Heitä pois ne, jotka eivät ole auenneet. Ripottele päälle tuoretta korianteria ja chiliä ja tarjoile limelohkojen kera.





______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      



6 kommenttia :

  1. Haha. Ei oo totta. Simultaanikokkausta! Mutta simpukat on! (Kukaan ei taas muu ymmärrä.mutta siis postasin kans just simpukat...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on! ja mistäs nyt ei juottamalla vieläkin viehättävämpää tulis ;-) meillä se vehnäolut (kokeiltiin ihan sen alkottoman kanssa) meni kyllä ihan vaan lasiin ja suoraan kokin vatsaan...

      Poista
  2. NAM! sain itsekin juuri viikonloppuna syödäkseni simpukoita vihreällä currykastikkeella, olivat tosi hyviä. Nämä aasialaiset maut sopivat ihanasti simpukoiden kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vihreä currykastike kuulostaa aivan mahtavalta! pitääpä laittaa muistiin :-)

      Poista
  3. Ooh, suu vettyi jo ainesosaluettelon kohdalla, kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on tänä keväänä kyllä otettu iloa irti simpukoista ihan urakalla :-)

      Poista