perjantai 25. lokakuuta 2013

Kaukomaiden kaalikääryleet

Kaalikääryleet. Jo sanan kuuleminen vie ajatukset välittömästi mummolaan. Ja kouluruokalaan. Kyllähän niissä jotain pohjattoman epätrendikästä on. Kaalikääryleet tunnetaan niin Pohjois- kuin Itä-Euroopan keittiöissä, mutta Toorakääröä muistuttavan ulkomuotonsa ansiosta ne ovat myös suosittu ruoka vuotuisen Tooranlukusyklin päättymistä juhlistavana juutalaisena juhlapyhänä Simchat Torahina.

Vaan kyllä näistä lohturuokaklassikoista saa tuunattua vaikka minkalaista herkkua. Tänään inspiraatiota haettiin rakastamani Lähi-idän makumaailmasta. Juustokuminan ja korianterinsiementen mausteista lämpöä. Lammasta, kardemummaa ja kanelia. Toki tähän voi käyttää myös valmiita mausteseoksia - mm. se marokkolaisia köftejä maustanut ras el hanout kävisi näihinkin. Mikäli et pidä lampaasta tai sitä ei ole saatavilla, voi sen luonnollisesti korvata jollain muulla haluamallasi jauhelihalla.

Kaalikääryleisiin normaalisti käytetyn ohran/ riisin sijaan käytin teemaan sopien bulguria. Valeluun käytetyn siirapin puolestaan korvasin syyrialaiseen kananmaksaan ja Serranokinkku-viikunasalaattiin käytetyllä granaattiomenamelassilla. Granaattiomenan siemeniä ripottelin myös valmiiden kääryleiden päälle - tuo hedelmä kun on juuri nyt parhaimmillaan!

Koska kaalikääryleet ovat sen verran tuhtia, tein kylkeen kevyesti tsatsikia ja israelilaista salaattia, josta blogissa lisää huomenna.

Minun makuuni kaalikääryleissä pitää olla reilusti täytettä, joten tästä annoksesta tuli 16 kappaletta. Mutta vähän pienempiä kääryleitä tästä tulisi reilut parikymmentä kappaletta.

1 iso kaali

1 dl bulguria

500 gr lampaanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
reilu 1,5 tl juustokuminaa
reilu 1,5 tl korianterinsiemeniä
reilu 3/4 tl kanelia
reilu 3/4 tl kardemummaa
reilu 1/2 tl neilikkaa
suolaa, pippuria

Voiteluun: 

1/3 dl vettä
2 rkl (granaattiomena)siirappia
muutama nokare voita tai margariinia

Tarjoiluun:

granaattiomenansiemeniä

Keitä bulgur pakkauksen ohjeiden mukaan ja valuta. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja freesaa sipulit pehmeiksi. Lisää sitten mausteet ja pyörittele seosta pannulla vielä hetki kaikkien aromien irrottamiseksi. Anna seoksen jäähtyä hieman ja sekoita sitten bulgurin kanssa jauhelihaan ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Mausta huolella ja anna levätä kunnes kaali on valmista täytettäväksi.

Koverra kaalista kova kanta ja irrota lehdet varoen. Irrota vain sen verran, mitä näihin tarvitset. Ohenna sitten veitsellä lehden keskellä kulkevaa kovaa lehtiruotia tyvipäästä ja keitä lehdet sitten isossa kattilassa suolatussa vedessä pehmeiksi. Valuta.

Aseta valutetut lehdet eteesi tyvipää itseesi päin. Aseta haluamasi määrä täytettä tyvipäähän keskelle ja käännä sivut täytteen päälle. Rullaa sitten tiukaksi kääryleeksi ja aseta voideltuun uunivuokaan.  Voitele siirapilla ja aseta kääryleiden päälle muutama nokare voita tai margariinia. 

Paista 200-asteisessa uunissa tunnin verran. Valele välillä vuoan pohjalle valuneella siirappiseoksella. 




Ja loput kaalista? No eihän se hukkaan mene - se nähdään tietysti seuraavassa Soppasunnuntaissa!


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



9 kommenttia :

  1. Oih, aivan mahtava ohje. Tätä on pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen :-) ja jos mausteidne määrä epäilyttää, voi niitä toki säätää oman maun mukaiseksi. Nuo mausteet kun kuitenkin tuovat sellaista mausteista lämpöä olematta kuitenkaan polttavia!

      Poista
  2. Riisin tai ohran korvaaminen bulgurilla on kyllä hyvä idea! Muistaakseni korvasin joissain sienipasteijoissa riisin just bulgurilla ja se toimi hirmu hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sen verran harvoin tulee tuohon bulgurpussiin tartuttua, että on iitselläkin vain ihan hyvä keksiä sille vähän uusia käyttötapoja ;-)

      Poista
  3. Juuri tällaisia kääryleitä oli muutamia viikkoja sitten viikonloppulehteni ruokaliitteessä.Tosin ne oli mangoldikääryleitä mutta muuten samanlaisia ja niitä pitikin tehdä.Voisin tehdä vaikka sekä kaalilla että mangoldilla:)

    VastaaPoista
  4. Hups,piti vielä sanoa että niissä mangoldirullissa ei ollut lihaa,mutta oli bulguria ja kasviksia.

    VastaaPoista
  5. Ihana kuva ja herkullisen näköisiä, menee kyllä kokeiluun!

    VastaaPoista
  6. kiitoksia kovasti! kerro toki miten maistui :-)

    VastaaPoista