sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Soppasunnuntai: Zarzuela

Tätä espanjalaista kalakeittoa on yritetty versioida siitä lähtien kun siihen Carihuelassa rakastuimme. Itse jatkaisin kehittelyä, mutta Herrasmiehen mukaan tämä oli jopa parempaa kuin heidän versionsa. 

Olomuodoltaan tämä on kyllä enemmän keiton ja padan välimaastossa. Hyvää se on joka tapauksessa. Versioita tästäkin on olemassa useita - niin eri kaupungeilla, ravintoloilla kuin kotikokeillakin. 

Jos sitä äyriäislientä on tullut keiteltyä, sitä kannattaa tähän käyttää. Jos ei, niin fondilla pärjää mainiosti. Ensimmäisissä yrityksissä omani oli vähän liiankin tujua - käytetyistä merenelävistä ja tuoreudesta riippuen kun nekin lisäävät sen oman merellisen arominsa. 

Tähän voi käyttää saatavuuden ja fiiliksen mukaan melkolailla mitä vaan. Kalan kannattaa olla kiinteälihaista ja esimerkiksi mustekalan kannattaa olla sellaista aika pientä, jotta se ehtii kypsyä.


Neljälle

16 jättikatkarapua
8 langustiinia
2 pangasiusfilettä (yht. n. 300 gr)
4 mustekalatuubia (n. 20-senttisiä)
16 simpukkaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 chili 
3,5 dl äyriäislientä tai 2,5 rkl hummerifondia + 3 dl vettä
5 dl kermaa
2 rkl tomaattipyrettä
1/2 rkl pimentoa (tai muuta paprikaa)
1 tl raastettua appelsiininkuorta
n. 10 gr sahramia
1/2 sitruunan mehu
suola, pippuri

Pehmitä sipulit öljyssä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili. Kun nekin ovat pehmenneet hieman, lisää paprika, tomaattipyre, appelsiininkuori ja sitruunamehu. Sekoita joukkoon vesi, hummerifondi/ äyriäisliemi, sahrami ja kerma. Lisää sitten äyriäiset kypsymisjärjestyksessä: ensin kala, sitten langustiinit, sitten jättikatkaravut, sitten  mustekala noin 1/2 sentin paksuisiksi renkaiksi leikattuna ja lopulta simpukat.  Anna kiehua hiljalleen kannen alla kunnes äyriäiset ovat kyspyneet. Heitä pois simpukat jotka eivät ole auennneet. Mausta (varovaisesti suolan kanssa!) ja tarjoile persiljasilpun kera.


Ruokabloggarikuvafanaatikko havahtui sitten vasta editointivaiheessa:
olisiko kannattanut pyyhkiä nuo roiskeet tuosta padasta? NO OLISI!
Ja näissä merellisissä tunnelmissa lähtee myös tämänkertainen tunnustuspalkinto. Viisi kuukautta ja 150 blogipostausta on nyt takana ja kyllä tämä kivaa on ollut- etenkin kun nyt on alkanut tavata muita bloggareita ihan kasvotustenkin ja muutamassa yhteydessä on jo uskaltanut (enää vain vienosti punastuen) tituleerata itseään ruokabloggariksi.

Seuraajat, kommentit, ehdotukset, kysymykset ja blogilistoilla noteeraukset ovat kaikki tervetulleita ja myös me pyrimme osoittamaan kiitollisuuttamme teille kaikista niistä näiden palkintojen muodossa. Tämänkertainen palkinto lähtee pitkän linjan suosikille Maistuis varmaan sullekin- blogille (tsekatkaa vaikka tee se itse-Limoncello!!!), jossa kuulemma mausteista tykätään...! Niinpä sinne lähtee espanjalaista sahramia. Päätyykö se Fabada Asturianaan, zarzuelaan vai Lucianpäivän pulliin... aika näyttää. Mutta jotain hyvää siitä ihan varmasti syntyy!



3 kommenttia :

  1. Maukkaan oloista keittoa. Varsinkin tuohon liemeen tekisi mieli kastaa jotain hyvää vaaleaa leipää.:) Ja nyt muistui mieleeni, että hummerifondia on pitänyt ostaa, mutta enpä taas eilenkään kaupoissa muistanut mitä kaikkea tarvitaan, vaikka miettiä koitin. Nyt pitää kirjoittaa ylös.;)

    Oi, kiitos!:) Sahramia on ihanaa, vaikkei kovin usein tule käytettyä. Tulee tosi hyvää pullaakin sahramilla maustettuna. Joskus olen leiponut, ja kauniin värisiäkin ovat. Katsotaan mihin sahramit päätyy.;)

    VastaaPoista
  2. Tuo soppa on jännästi myös esillä eteläisen Amerikan keittiössä,muunnelmineen. Esim. Perussa söin super ihanaa Parihuela-keittoa joka takuulla on saanut tuosta vaikutteita.

    Sulla on kyllä ollut hurjan nopea tahti tässä bloggailussa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuulostaa etymologialtaankin kyllä sukulaiselta ja kuvien perusteella on vielä ihanaa :-)

      Poista